Indruk eerste twee trainingsweken!
Inmiddels rolt de bal alweer een tijdje. De eerste contouren van het nieuwe elftal, en de wijze waarop Danny Buijs en consorten hun selectie het veld in willen sturen worden duidelijk. Wij bezochten afgelopen weken meerdere trainingen en trokken enkele conclusies:
Adrie Poldervaart:
“Het is hier geen derde klasse, we spelen hier Eredivisie! Ik wil goede passes zien!” Luid en duidelijk schalde dit over Corpus. Poldervaart is vanaf training één fanatiek aanwezig. Hij richt zich met name op de ploeg in balbezit. Hierbij lijkt hij de eerste twee week een duidelijke focus te hebben op twee spelprincipes*
We stellen de tegenstander voorkeuzes in een dynamische veldbezetting
Wisselen van posities, of uitzakken uit de positie zodat de tegenstander een keuze moet maken. Doorstappen of de zone houden. Op de training besteedt Adrie veel aandacht aan een dynamische veldbezetting.
Overslaan, derde man eronder
Het grote voordeel aan het zoeken van de derde man is dat deze gelijk met zijn gezicht naar de goal staat. Hier door kun je weer aanvallend denken en de keuze naar voren spelen wordt eerder gemaakt.
Danny Buijs
Net als vorig jaar op de training in een sturende rol. Buijs neemt het verdedigende aspect van het elftal voor zijn rekening. Op een woensdag training werden er twee teams gemaakt. Telkens begon het team in balbezit met voetballen, Buijs had de doelstelling liggen bij het verdedigende team: Vanuit een compacte organisatie druk zetten op verschillende hoogtes. Zoals we vorig jaar gezien hebben hanteert Buijs hierbij de volgende spelprincipes
We spelen compact, zowel in de lengte als de breedte
Op het trainingsveld op Corpus staan verschillende lijnen op het veld. Deze lijnen dienen voor de spelers als hulpmiddel. Binnen deze lijnen moet de volledige selectie komen te staan. Het zal ongeveer een blok van 25x30 zijn waarin de spelers groeperen. Hier wordt in 11 vs 11 situaties specifiek op getraind.
We houden de as dicht en dwingen de tegenstander naar de zijkant
Belangrijk aspect bij dit spelprincipe is dat de passlijnen naar de as afgeschermd moeten worden. Dit wordt getraind in verkleinde vorm: Vier spelers spelen de bal op hoog tempo rond. De bedoeling voor die vier is een passlijn forceren naar één van de personen achter / tussen het verdedigende blok. Voor de verdedigende partij ligt de nadruk op de bal uit de as houden.
We bewegen als team mee naar de kant van de bal
Aansluitend op we spelen compact: Het blok van 25x30 beweegt mee naar de kant van de bal. Hoofdzakelijk getraind in de 11vs11 vorm, maar ook bij de zojuist uitgelegde oefening wordt dit mee genomen.
We spelen agressieve pressing, variërend in hoogte
“DRUK HOUDEN!” Iedereen die Buijs wel eens heeft horen coachen kent dit van Buijs. Buijs verlangt van zijn spelers dat deze momenten herkennen om door te drukken. Een slechte bal, of een man vast in de hoek zijn voorbeelden hiervan.
Omschakelen?
Dat Adrie Poldervaart het aanvallende traint, en Buijs het verdedigende, is duidelijk. Ze trainen dit meestal vanuit een geïsoleerde omgeving. Dat wil zeggen het bevat geen omschakel moment van aanvallen naar verdedigen, of andersom. In mijn ogen een erg belangrijk gedeelte van het voetballen. Beide coaches kennende zal dit toekomstmuziek zijn of u razende reporters hebben dingen gemist.
* Dit zijn tactische richtlijnen voor spelers die (binnen een bepaalde teamfunctie) in nagenoeg álle situaties gelden. Een spelprincipe tijdens het verdedigen is bijvoorbeeld ‘als team meebewegen met de bal.'
** Er zullen ongetwijfeld meer spelprincipes gehanteerd worden, die overlapping hebben dan wel een heel andere maar zes benoemde spelprincipes zijn die bovenkwamen drijven op de trainingen.