Terug

Deel deze pagina:

Door 1 reactie

We zitten midden in het transfergeweld. De slag om Marcus Berg is natuurlijk voor ons Grunningers belangrijk en wij volgen dat op de voet. Waar hij binnenkort heen zal gaan zullen we wel binnen nu en een paar weken horen. Misschien gaan er meer, misschien ook niet. Zoals ze altijd zeggen de markt bepaald. Dat de markt niet zo groot is in Nederland is wel bekend. Vele clubs houden hun hand op de knip. Door de kredietcrises en omdat ze hun boekhouding niet netjes hebben gedaan de afgelopen jaren. De boekhouder van Ajax geeft duidelijk aan, er worden geen spelers gekocht voor dat er spelers verkocht zijn. PSV rommelt wat in de oudere marge. Vennegoor en Ooijer willen afbouwen. Feyenoord kan niet eens een speler halen die transfervrij is, omdat men zijn salaris niet kan betalen en is afhankelijk van een geldschieter die garant staat. Drie verlopen tob-clubs die afhankelijk waren van de CL die garant stond voor zo'n 20 miljoen extra aan inkomsten


Toch zijn er ook positieve geluiden. Heerenveen, Twente en ook FC Groningen zijn schuldenvrij en hebben naar de mogelijkheden door spelers te verkopen en te kopen een positieve balans. De één staat er wat beter voor als de ander maar toch in ieder geval zijn ze gezond. Ook zakelijk hebben deze clubs wel wat geleerd. Je ziet het aan de handelswijze van Twente betreft Elia en Pranjic bij Heerenveen. Het is niet meer zo vanzelfsprekend dat deze spelers voor een habbekrats weggaan. En terecht. Je hoort vaak het geweeklaag van spelers dat ze zich willen ontwikkelen en dat ze meer kunnen verdienen. Ze vergeten één ding. Er is met volle verstand een contract getekend door twee partijen. Clubs nemen hierbij een risico. En dat risico moet wel uitbetaald worden. Tegenover gelukkige aankopen staan ook vaak miskopen of spelers die het lang niet waarmaken. Deze spelers moeten worden meegenomen in de winst en verliesbalans wat betreft het totaalplaatje van de club. Bij een goede verkoop van één speler van de club kan dan ook een stukje verlies afgeschreven wordenvan een miskoop.

Voorbeeld: Bij de verkoop van Berg voor 10 miljoen blijft er misschien na aftrek van alle kosten 6 miljoen over. Femi die nog niet goed rendeerde wat betreft de kostprijs van ruim 3 miljoen Euro is een risicofactor voor de club. Het is dan ook verstandig om bijvoorbeeld 1 miljoen af te schrijven op Femi. Dat betekent wel dat FC Groningen geen 6 miljoen kan besteden maar 5 miljoen voor nieuwe spelers. In werkelijkheid kan je nog minder besteden omdat Berg ook zo'n 3 miljoen heeft gekost. En als Femi helemaal tegenvalt dan ben je je winst kwijt.

De wereld in de voetballerij is nogal veranderd. Het is een fantasie van supporters dat spelers voor clubliefde blijven ( op een enkele uitzondering na ). We hebben dat gezien bij Suarez en Silva. Twee weken voor hun vertrek bij FC Groningen vertelden ze nog dat ze FC Groningen een geweldige club vinden en absoluut nog niet weg wilden. Het verhaal is bekend. Wat in het buitenland al normaal was, is hier snel geleerd. Spelers en vergeet ook niet de makelaars hebben maar één ding voor ogen en dat is zo snel mogelijk een hoop geld verdienen. Twente, FC Groningen en Heerenveen hebben geleerd. En dat moet ook. Als je mee wilt blijven doen op niveau in de vaderlandse competitie stel je je zakelijk op. Een speler is maar een passant niet meer en niet minder. Hij juicht na afloop voor de supporter, verdwijnt in de catacomben en is het vergeten als de makelaar hem aanspreekt. Het is koud maar ook logisch.

Aan de andere kant heeft de supporter veel over. De club. Daar steekt hij zijn hele hebben en houden in. Op de website, in het stadion, in de kroeg, op het werk, je hebt het er druk mee. Ook steekt de supporter veel geld in de club. Een seizoenkaart, bezoeken van uitwedstrijden, kopen van allerlei attributen, het bezoeken van het supportershome of het cafe, tel het allemaal maar op. Gewoon omdat het jouw club is in jouw regio. Je bent trots op je club, je draagt dat uit in welke vorm dan ook. Je wil het beste voor jouw club. Twee werelden, de speler en de supporter anno 2009.

Dat de voetbalwereld gek is geworden, doorgeslagen en waar geld schijnbaar geen probleem is tekent zich wel af in Madrid. € 94 miljoen voor Ronaldo is waanzinnig. € 65 miljoen voor Kakka idemdito. Zelfs Michel Platini voorzitter van de Uefa heeft er moeite mee. Hij wil daar wat aan doen. Hij wil een plafond maken voor transfergelden. Hij kan wel schreeuwen maar hij is wel een roepende in de woestijn. Clubs zoals die altijd in finale's staan in de CL trekken zich daar niks van aan. Als je met zulke bedragen werkt sta je schijnbaar boven alles. Sterker je moet wel een crimineel zijn. En volgend jaar in mei staan ze er weer, in diezelfde finale's. De NOS is er trots op om de CL uit te zenden, maar in feite zit je naar een goedkope circusvoorstelling te kijken. De uitslagen staan al vast. Een lachertje van de eerste orde.

Laat mij dan maar supporter zijn van het niveau FC Groningen. Een gezonde club die vecht om weer een keer mee te doen voor UEFA voetbal. Die vecht om mee te doen voor de play-offs. Die misschien nu ook eens een keer verder komt in de beker. Gewoon mijn biertje kan pakken na de wedstrijd en trots kan zijn met mijn FC shirt aan. Dan kan ik mijn vakantie boeken als de finale van de CL gespeeld moet worden, want naar dat gedrocht hoef ik niet meer te kijken waar twee idioten lopen van tesamen bijna 160 miljoen euro marktwaarde ( ? ). Gewoon twee passanten met twee voetbalmakelaars die hun kruis uit hun broek scheuren van het lachen. De voetballerij in de top is inderdaad een lachertje geworden en dat kon die zelfde voetballerij wel eens de kop kosten.

Reacties:
bert11-06-2009 om 19:49

Je hebt wederom weer eens helemaal gelijk John! A M E N Ben benieuwd wat het tranferwindow ons zal gaan bieden. Ook benieuwd naar de nieuwelingen, de ontwikkelingen van het herstelproces van Andersson ea.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!