FC Groningen toonde meer passie, strijd en inzet en wint uiteindelijk dik verdiend met 3-1 van Vitesse

Door Klaas Willemsen 13 reacties

De tweede overwinning van dit kalenderjaar is een feit. FC Groningen won vanavond met 3-1 van Vitesse. In de eerste helft zette Zivkovic na 10 minuten wedstrijd, Grunn op voorprong. Namens de gasten scoorde Atsu vijf minuten voor rust de gelijkmaker, 1-1. Na de pauze was het van der Velden die de thuisploeg opnieuw op voorsprong (2-1) schoot. Chery tilde na ruim een uur de score naar 3-1.

eerste helft

De aftrap was voor de gasten. Marco Bizot kon al snel aan de bak op het harde schot van Atsu. De gasten kregen twee corners achter elkaar maar dit leverde geen doelkansen op. Na dit moment kwam al snel de eerste tegenstoot. Chery schoot op de rand van de zestien meter op het doel van Velthuizen die de bal tegenhield. De gasten zouden kort daarna wederom dicht bij de openingstreffer zijn. Bizot keerde een afstandschot en voorkwam een rebound door de bal weg te werken met zijn voet. Uit een omschakelmoment richting het geel zwarte doel, was Grunn dichtbij de 1-0. Kostic kwam goed door over links en gaf een voorzet richting de vrijstaande Zivkovic en van der Velden. Deze niet op maat gegeven bal kon worden onderschept en weggewerkt door een geelzwarte speler. Gelukkig zou het daarna toch snel 1-0 worden. Verdediger Kashia trapte over de bal heen en Richairo Zivkovic was weg. Onderweg naar Velthuizen omspeelde hij de doelman en rondde prachtig af.

De gasten leken (voorlopig) niet van slag en hielden het meeste balbezit en het betere van het spel. Grunn liet het initiatief zoveel mogelijk aan de gasten en loerde op de counter. De kansen zouden zeker komen. Ruim halverwege de eerste helft was Richairo (veel diepgang) weer op dreef en kwam oog in oog met Velthuizen die met zijn benen een redding kon verrichten. Na een dik half uur ontstond de derde 100% kans voor de ranke aanvaller. Op aangeven van Nick van der Velden zou de spits met Velthuizen tegenover zich, jammerlijk over de bal schieten.

Daar tegenover zagen we kansen voor de geel zwarten. Atsu kreeg binnen een half uur een dot van een kans op aangeven van Piazon. Zijn schot verdween via de vingertoppen van Bizot over het doel. Een kleine tien minuten later zou ook Quazaishvili hard uithalen recht op Bizot. Een minuut of zes voor de rust ging het toch nog mis. Kashia bediende met een bekeken dieptebal Atsu. De snelle aanvaller ontdeed zich van Burnet en stormde op Bizot af. Met een bekeken stift was de doelman gezien. De 1-1 zou tevens de ruststand zijn.

tweede helft

Kort na de hervatting waren de gasten dichtbij de 1-2. Het was weer de dekselse Atsu die nu een gevaarlijke voorzet gaf op Quazaishvili. Laatstgenoemde haalde hard uit, Bizot voorkwam een achterstand. Daarmee leken de Arnhemmers hun laatste kruit te hebben verschoten. De gasten zouden niet meer tot grote kansen komen.

De trots van het noorden daarentegen zou met nog meer strijd en passie van zich gaan spreken. De wedstrijd zou in een tijdsduur van slechts zeven minuten volledig op zijn kop worden gezet. Na bijna een uur kreeg Groningen een corner. Chery slingerde de bal hoog voor, bij de tweede paal stond Nick van der Velden die beheerst (via de binnenkant van de paal) de 2-1 binnenschoot. Nog geen zeven minuten later was het 3-1. Chery werd ingespeeld door van der Velden en schoot vanuit stand de bal in de verre hoek.

FC had zeker kansen op meer, Kostic was met een afstandschot dichtbij de 4-1, ook Kirm kreeg een dot van een kans om de score hoger te laten uitvallen.

Aankomend weekend wacht de uit wedstrijd tegen PSV in Eindhoven. Laten we hopen dat de trots van het noorden inspiratie uit de wedstrijd van vanavond kan vinden om ook daar een stunt uit te halen.

Opstelling FC Groningen (met dank aan de clubsite)

Bizot; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet, Kieftenbeld, Chery, Lindgren, Van der Velden (71’ Kirm), Zivkovic (85’ Zeefuik), Kostic (91’ Hagenauw).

Reserve: Van der Lei, Adorjan, Cijntje, Wijnaldum.

Opstelling Vitesse

Velthuizen, Van der Struijk (31’ Leerdam), Kashia, Vejinovic, Achenteh, Labyad (72’ Traoré), Pröpper, Qazaishvili, Atsu, Havenaar (72’ Djurdjevic), Piazón.

Reserve: Room, Mori, Van Aanholt, Bosz.

Toeschouwers: 19.787

Scores: 10’ Zivkovic (Kappelhof) 1-0, 39’ Atsu (Kashia) 1-1, 56’ Van der Velden (Chery) 2-1, 63’ Chery (Van der Velden) 3-1.