Terug

Deel deze pagina:

AZ-FC eindigt in 0-0, prima uitgangspositie return-voor de trots van het noorden

Door Klaas Willemsen 1 reactie

De eerste play off wedstrijd in Alkmaar leverde vanavond geen doelpunten op. Beide kampen waren behoorlijk aan elkaar gewaagd. Het werd naarmate de minuten verstreken, meer en meer een tactische wedstrijd met daarbij de kanttekening dat het betere voetbal en balbezit voor de thuisploeg was. FC Groningen kwam af en toe goed weg maar kreeg ook zeker kansen. Met de 0-0 eindstand heeft de trots van het noorden een prima resultaat behaald. Zondag kan de klus, naar verwachting in een uitverkocht huis -worden geklaard.

1e helft
Zoals verwacht begon de thuisploeg met veel "Sturm und Drang". Burnet begon met riskant balverlies, Berghuis trok de bal voor en Bizot kon op de bal duiken. Kort na dat moment was het Gouweleeuw die Johansson kon inspelen, diens voorzet kwam terecht bij Ortiz die kansrijk hoog over het doel van Bizot schoot. Met name het eerste kwartier staken de rood witten veel energie in de wedstrijd, ook in de onderlinge duels waren de Alkmaarders net even wat scherper. En als onze FC onder de druk wou uit voetballen, leverde het slordig de bal in.

Toch zouden de gasten meer en meer in de wedstrijd komen. Zo zagen we halverwege de eerste helft een mooie aanval van Groningen. Hateboer bediende Chery die hard op doelman Esteban schoot. Even daarvoor was de doelman bijna de fout ingegaan met Zivkovic in zijn nek. Uit de tegenstoot schoot Berghuis naast het doel van Marco Bizot. Kort daarna was er bij het AZ doel een situatie waarbij Burnet dichtbij de 0-1 was, doelman Esteban moest reddend optreden. De strijd ontbrandde meer en meer. Kostic werd smerig gehaakt door Johansson, de vrije trap richting het rood witte zestienmeter gebied kwam net niet uit op het hoofd van Kappelhof. Balverlies kon bij vlagen link zijn. De Advocaat brigade bleek prima om te kunnen schakelen. Bizot keerde een hard schot waarbij uit de rebound - Gudmundsson over het doel pegelde. Berghuis dacht het nog mooier te kunnen door met een afstandschot vanaf de middenlijn Bizot te verschalken. Zijn zondagschot verdween over de lat.

Het spelbeeld tot aan de rust ging op en neer, pal voor de pauze braken de Alkmaarders gevaarlijk uit en had Gudmundsson alleen nog Botteghin tegenover zich. De Braziliaan liet zich niet uitspelen hetgeen ten koste ging van een hoekschop. Aan de andere kant van het veld zagen we Kostic een scherpe voorzet geven op van der Velden, Nick schoot ruim over het AZ doel.

2e helft
Na de aftrap probeerden de gasten met nog meer initiatief de wedstrijd naar zich toe te trekken. Chery produceerde een gevaarlijke vrije trap op het doel van AZ. Esteban verwerkte de bal tot corner. Kort hierna bleek de voorzet van Kostic te scherp te zijn voor Zivkovic. Tussen de bedrijven door waren de Alkmaarders dichtbij de openingstreffer via Hendriksen die nipt naast schoot na een slimme steekpass van Berghuis. De beste kans op 0-1 was uit een aanval van FC via Burnet op Kostic. De Serviër had Zivkovic niet vrij zien staan en ging voor eigen succes. Esteban liet zich niet in de korte hoek verrassen. Johan Kappelhof kreeg niet veel later een gele kaart vanwege een klassieke noodrem situatie op Hendriksen.

Na ruim een uur zagen we een dubbele wissel bij AZ. Gorter en Johansson kwamen in het veld voor Ortiz en Poulsen. De druk van de Alkaarders nam meer en meer toe. Bizot kon de schoten van Gudelj en Berhuis klemmen. Een rood witte vrije trap werd naast het groen witte doel geschoten.

In het laatste kwartier kwam De Leeuw in het veld voor Zivkovic die vanavond weinig ruimte kreeg om te excelleren. De grootste kans voor AZ was toch echt voor Johansson. Een voorzet op maat van Gudmundsson werd vrij voor het doel- in de handen van Marco Bizot gekopt. Ook het schot van Berghuis was een prooi voor de goed keepende Groningen doelman. De Leeuw zag in de slotfase een gele kaart wegens protesteren. Botteghin had in de ogen van Blom een overtreding gemaakt. Ook Kostic kreeg een gele kaart nadat hij een bal weggooide terwijl er gefloten was. Van Nieff zou Kostic in de slotfase aflossen. Ondanks de toenemende druk van AZ bleef Grunn overeind. FC Groningen heeft zich prima overeind gehouden en kan zondag thuis met steun van de twaalfde man voor de overwinning gaan. WIJ WILLEN EUROPA IN!!

Opstelling FC Groningen (met dank aan de clubsite)

Bizot; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet; Kieftenbeld, Chery, Lindgren; Van der Velden, Zivkovic (77' De Leeuw), Kostic (89' Van Nieff).

Reserve bank: Van der Lei, Kirm, Hiariej, Wijnaldum, Zeefuik.

Opstelling AZ

Esteban, M. Johansson, Gouweleeuw, Viergever, Poulsen (63' Gorter), Henriksen, Ortiz (63' A. Johansson), Gudelj, Elm, Berghuis, Berg Gudmundsson.

Reserve bank: Verhulst, Reijnen, Wuytens, Haye, Hoedt.

Toeschouwers: 14.222

Scheidsrechter: Blom

Overige officials: Steegstra, Diks, Jansen, Makkelie en Janssen

Gele kaarten: 54' Kappelhof, 85' De Leeuw, 87' Kostic

 

Reacties:
16-05-2014 om 07:31

Wordt oppassen,gevaarlijke uitslag!

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!