Terug

Deel deze pagina:

Hans Nijland ziet fans die weer trots zijn als grootste winstpunt van dit seizoen

Door Johan Kamphuis 0 reacties

FC Groningen is weer dé trots van het noorden. Dat is dan meteen het grootste winstpunt dat dit seizoen geboekt is zegt Hans Nijland tegen journalist Johan Kamphuis van Groot Groningen. De afgelopen jaren beschouwd Nijland als roerig. Eerst het ontslag van Pieter Huistra, daarna het bewogen jaar met Robert Maaskant. De prestaties waren wat beter, maar het voetbal was vaak niet om aan te gluren. Nijland vocht diverse kussengevechten uit met Maaskant en moet er af en toe nog om glimlachen.

Trots van het noorden
Wij zijn weer de trots van het noorden en dat is precies wat we willen zijn. De spelers hebben de afgelopen maanden iets heel belangrijks gedaan, zij hebben de fans hun trots teruggegeven zegt Nijland. De algemeen directeur benadrukt dat dit precies is wat de clubleiding beoogd. Dat de supporters naar huis gaan met een tevreden en trots gevoel. En dat de spelers er alles aan hebben gedaan. De thuiswedstrijd (play offs) tegen Vitesse was natuurlijk niet best. Toch wint FC met 1-0 en iedereen gaat uit zijn dak. Er was veel kritiek maar als de spelers voelen dat een meer aanvallende manier er niet in zit, is het gewoon de enige weg. Anders is het zelfmoord. Zolang je fans trots zijn, begrijpen ze ook dat je niet elke wedstrijd kunt winnen. Als ze maar zien dat je er alles aan gedaan hebt.

Ambitie
Hans Nijland barst nog steeds van de ambitie en is van mening dat FC vaker Europees moet halen. Minimaal twee keer in de vijf jaar! Dit seizoen lag de focus op het sentiment rondom de club omdraaien - en met name het publiek vermaken tijdens de thuiswedstrijden.

Nijland laat optekenen tevreden te zijn met de huidige trainersstaf en gaat er vanuit dat de spelers er net zo over denken. Hij blikt nog even terug op Maaskant hoe er tussen hen af en toe knallende ruzies waren en dat het vaak ook zo weer was bijgelegd. Maaskant blijkt tevens over een goed gevoel van humor te beschikken. "Wij hadden een soort "haat liefde verhouding" en ik kan nog steeds prima met hem door één deur".

Hans Nijland is inmiddels 16 jaar directeur. Die aanstelling vergeet ik nooit. Er moest een nieuwe directeur komen. In gesprek met Wim Everards en Henk van der Wal zei laatsgenoemde: "die nije directeur hebb'n wie al von'n. Dat bist doe". En zo is het gegaan. Nijland omschrijft zichzelf als een emotioneel mens. Na de openingswedstrijd in de Borg tegen Heerenveen heb ik na afloop staan janken van blijdschap en zo zijn er heel veel momenten geweest zoals tegen Fiorentina. Dat typische Europacup sfeertje. Helemaal hier in Groningen heeft dat wat geweldigs.

Ook de spelers komen aan bod die bij FC niet geslaagd zijn. Voorbeelden zijn Femi en Texeira. Dat heeft de club heel veel geld gekost. Texeira gaf onlangs via Groot Groningen nog stevige kritiek op het technische beleid van de club. Volgens de spits mocht hij niet altijd praten met de pers. Hans Nijland spreekt dit tegen, spelers zijn vrij om met de pers te praten. Soms kan in overleg wel worden besloten even geen interviews te geven met de pers, daar is dan een specifieke reden voor.Spelers hebben hier gewoon de vrijheid van spreken en ik kan me overigens niet voorstellen dat Texeira dat gezegd heeft. Maar - laat ik het maar aannemen.Begrijpen doe ik het niet.

Hans Nijland vertelt verder dat hij zich overal mee bemoeid - behalve met de opstelling. De trainer beslist en ook het systeem hier is niet heilig. Dat bepaald de trainer in overleg met de technische manager. Nijland geeft toe dat er spelers mislukt zijn. "En geloof me - als er één iemand is die wakker ligt van een dure speler die helemaal suf gescout is en niet brengt wat er van hem verwacht wordt, dan ben ik dat wel". Ik zou niet weten waarom Femi hier niet geslaagd is, in Scandinavië was het een super voetballer. Maar goed - het publiek kan er van op aan dat wij er alles aan doen om een sterk team op de been te brengen en te houden. De jeugopleiding krijgt een nog belangrijkere plaats, we willen nog meer spelers zoals Hateboer en Zivkovic opleiden en zonodig kopen.

Het verlies van Martin Koeman noemt Nijland het grootste dieptepunt in zijn tijd als directeur. Hij kwam iedere maandag 2 minuten op kantoor, gaf een duidelijke en heldere analyse en was weer weg. Machtig, met hem kon ik ook geweldig over voetbal praten.Koeman was Corpus Den Hoorn. Triest dat hij er niet meer bij is.

Nijland sluit af met de woorden dat hij blij is onderdeel uit te mogen maken van een club mensen die hij bijna als een soort samenleving beschouwd . We beschikken hier over een geweldig stadion, een ploeg die uitstekend gepresteerd heeft en een hondstrouwe aanhang.

 

 

 

 

 

 

Reacties:
U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!