Terug

Deel deze pagina:

Winnaar het mooiste FC Groningen verhaal - bijdrage 2

Door Redactie 4 reacties

Boerenmacht.nl heeft in de juni maand twee keer een oproep gedaan aan onze leden en lezers om in de pen te klimmen met de vraag, doe mee en schrijf het mooiste FC Groningen verhaal! Wij belonen de winnaar met een wedstrijdshirt van FC Groningen, die door Hoofdsponsor Essent ter beschikking is gesteld. Essent heeft ons niet één maar drie wedstrijdshirts toegezonden. Wij zijn Essent daarvoor zeer erkentelijk en vinden het fijn dat we nu zelfs drie winaars kunnen belonen. Tevens willen wij iedereen die een artikel heeft aangeleverd bedanken voor zijn of haar inzending.

Het tweede artikel is van Jasper Boer. Hij neemt ons mee naar die gedenkwaardige 18 mei, de dag dat FC Groningen thuis de Play offs won en na 7 lange jaren weer Europees voetbal had bewerkstelligd. Wat een glorieus FC moment en wat een euforie! 

Zondag 18 mei: matchday FC Groningen - AZ   (geschreven door : Jasper Boer)

Het is zondag 18 mei. Ik word rond 10:00 uur redelijk brakjes wakker van een te gezellige bbq van de vorige dag. Ik doe mijn gordijnen open en zie een stralende zon schijnen. Dit kan wel eens een schitterende dag gaan worden, het is MATCHDAY! En er staat niet zomaar een wedstrijd op het programma, bij winst op AZ gaat onze FC weer eens Europa in. De wedstrijdspanning begon eigenlijk de donderdagavond er voor al. Gezellig met een groep vrienden richting Alkmaar om de uitwedstrijd mee te maken in een bomvol uitvak. Ik ga nog even verder terug in de week. Namelijk de zondagmorgen... met de grandioze overwinning in Arnhem op Chelsea B nog in gedachten, kaarten halen voor de uitwedstrijd tegen AZ. Heerlijk ouderwets in de rij voor een wedstrijdkaartje. Terug in de auto (gelukkig was ik op tijd voor de kaarten) zat ik maar aan één ding te denken... Fiorentina uit!

We gaan weer terug naar de zondag. Snel onder de douche en daarna voorbereiden op de wedstrijd. De verschillende FC Groningen liedjes knallen inmiddels uit de boxen. Maar wat duurde die dag lang... De wedstrijd in de Euroborg stond namelijk gepland op het moderne voetbaltijdstip van 16:30 uur. Dus maar zo snel mogelijk richting het stadion om de sfeer alvast te proeven. In alle haast bijna mijn voetbaltas vergeten. Nee, niet om eventueel Richairo Zivkovic te kunnen vervangen in de spits, maar omdat FC Groningen D2 voor de wedstrijd gehuldigd werd vanwege het behaalde kampioenschap.

Aangekomen bij de Euroborg is het nog redelijk rustig aan de Boumaboulavard. Net als bij andere thuiswedstrijden gaan wij richting het FC Café. Wie dacht dat we lekker buiten een drankje konden nuttigen had het goed mis. De Gemeente Groningen had namelijk besloten om dit te verbieden tot 15:00 uur. Natuurlijk een belachelijke actie, want wie wil er nou bier gooien naar de altijd beschaafde Roy Beerens. Binnen zagen we nog net een blunderde keeper van Sparta die zo FC Dordrecht naar de Eredivisie hielp en vervolgens ging iedereen massaal om 15:00 uur naar buiten om zo van de zon te kunnen genieten. Ondertussen werd vader Gudelj (trainer van NAC en vader van AZ-speler Nemanja) door de meeste supporters vriendelijk begroet. Het was tijd om mij te melden bij de hoofdingang. Daar werden de staf en spelers van FC Groningen D2 opgevangen en vervolgens naar binnen geleid. Aangekomen bij de kleedkamers kon iedereen zich omkleden en werden we toegesproken door onder andere Bas Roorda, teammanager van FC Groningen. Zo vlak voor de aftrap stond iedereen klaar in de spelerstunnel. De spelers van FC Groningen en AZ waren klaar met de warming-up en gingen naar binnen. De één met een strak gezicht, de ander nam nog even tijd om een handje te schudden met de spelers van D2. Eindelijk, we mochten het veld op. Wat een geweldige ervaring in een toen al kolkende Euroborg. Na mooie woorden van FC Groningen-icoon Piet Fransen werd er een ereronde gedaan langs het veld. Met als hoogtepunt natuurlijk het bedanken van de Z-Side tribune. Snel weer omkleden om zo snel mogelijk richting de tribune te kunnen. Daar aangekomen zagen we dat we gelukkig niks gemist hadden.

In de eerste helft een aantal kleine kansen voor beide ploegen. Maar wat was het spannend. Eén doelpunt van AZ en de middag kon zo omslaan. Gelukkig was het Tjaronn Chery die de FC naar een 1-0 voorsprong schoot. Even later was het niemand minder dan Hans Hateboer, die met een verraderlijk schot de 2-0 op het scorebord bracht. Eerlijk toegeven, Esteban, doelman van AZ zag er niet goed uit. Met een 2-0 ruststand met een gerust hart de rust in. Tijdens de rust snel naar vak G! Daar werd de tweede helft aanschouwd. De spanning was in de tweede helft eigenlijk al weg. Nadat Chery de 3-0 voor FC Groningen binnen schoot ontplofte de Euroborg. Iedereen wist het zeker; FC Groningen gaat Europa in!

De 90e minuut kwam steeds dichterbij, de supporters echter ook. Na het laatste fluitsignaal rende het merendeel van de Z-Side tribune het veld op. In mijn ooghoek zie ik m'n vrienden het veld op gaan. Vanwege mijn activiteiten voor de jeugd leek het mij niet verstandig om mee te gaan, maar oh wat stond ik te trillen op m'n benen.. Vanaf de tribune zie ik ondere andere Marco Bizot en Eric Botteghin op de schouders gaan bij de supporters. Wat een uniek beeld! En ja hoor, daar zijn ook de jongens van FC Groningen D2 op het veld. Nadat iedereen weer "rustig" op de tribune stond was het tijd voor een geweldige ereronde. De spelers bedankte het publiek op enthousiaste wijze.

Daarna terug met de trein en de bus naar huis. Ja, naar huis.. Vanwege de Meikermis kon de huldiging op de Grote Markt pas woensdag plaatsvinden. Maar in iedergeval; FC Groningen LEEFT!     

 

 

 

Reacties:
FCGmijnclub26-07-2014 om 12:20

Voorstel, we draaien de tijd even ruim 2 maanden terug en doen dit feest nog een keer. En we spreken af dat we de wedstrijd tegen Aberdeen overdoen en gaan winnen! Prima stuk Jasper:thumbsup:

Marja170126-07-2014 om 13:11

Mooi verhaal, leuk geschreven! :thumbsup:

Marja170126-07-2014 om 13:23

Het was overigens ook een prachtige overwinning en feest! Leuk te zien hoe jij die periode beleeft hebt!

NickJager27-07-2014 om 13:59

:thumbsup:

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!