Terug

Deel deze pagina:

Terug naar ruit op het middenveld?

Door Redactie 7 reacties

Trainer Erwin Van de Looi mag dan een systeemwijziging hebben doorgevoerd naar een 4-4-2, de uitvoering verliep het afgelopen weekend anders waar inmiddels al veel over gezegd en geschreven  is. Op de clubsite lazen we (onder meer) in de wekelijkse nieuwsbrief dat na het knullige eigen doelpunt van Kieftenbeld de onzekerheid en vertwijfeling langzaam in de ploeg sloop. In de Gezinsbode van vandaag "FC Groningen, hoe nu verder" lazen we een interessante aanbeveling van clubwatcher Wim Masker. Deze goed ingevoerde journalist kwam met een korte inleidende analyse waarom het niet liep tegen Excelsior. 

Met de manier hoe Erwin Van de Looi het systeem invulde overvroeg hij zijn jonge backs. Hans Hateboer en Yoëll van Nieff moesten voor aanvoer vanaf de vleugels zorgen maar speelden niet in hun kracht. Hans Hateboer heeft de snelheid en het loopvermogen om op te stomen naar de achterlijn. Hij moet de bal dan wel in de loop meekrijgen zodat hij gevaar kan stichten. Tegen Excelsior kreeg hij te vaak de bal in stilstand aangespeeld met een tegenstander tegenover zich. Hateboer heeft niet de techniek om in de kleine ruimte een man uit te spelen, hij is geen rechtsbuiten.

Gelegenheidsback Yoëll van Nieff mist de pure snelheid om door te denderen naar de achterlijn. Van zijn begaafde linkervoet vertrokken vooral hoge (diagonale) passes, vaak al gegeven op 40 meter afstand van het doel. Echte voorzetten liet hij niet los, op één veel te harde na. Michael de Leeuw en Danny Hoessen kregen geen voorzetten, ook het aantal bruikbare passes liet te wensen over waardoor het spitsenduo geen enkele kans kreeg. Zelf een kans creëren is de twee niet gegeven want ze kunnen geen man uitspelen. 

Tjaronn Chery en de invallers Mimoun Mahi en Jarchinio Antonia kunnen dat wel. Met hen zou FC op zijn Engels 4-4-2 kunnen spelen. Dat ziet er dan als volgt uit:

De Leeuw en Hoesen staan dan in de spits, Antonia en Mahi iets teruggetrokken op de flanken, Chery achter de spitsen en met één controleur Lindgren of Kieftenbeld voor de verdediging.  De backs spelen dan in een meer controlerende rol en komen gedoseerd op. De speelwijze kan verdedigend riskant zijn als Antonia en Mahi niet meeverdedigen, maar schept aanvallend meer duidelijkheid en mogelijkheden.

De vraag is of Van de Looi het aandurft?

Reacties:
21-10-2014 om 19:07

Bij mij kwam eerder de vraag op: Kan Van de Looi deze spelers nog wel motiveren voor "iets anders"/ één controleur? kees 21-10-2014 20:11 schreef eerder: @ Rob Roy, Bokko: ik heb ik bij jullie "korte metten"-blogs even moeten overdenken, wat ik (zelf) van de situatie bij de FC vind: hier komt-ie... Het is een misplaatste en forse zelfoverschatting/arrogantie dat we (de supporters) steeds zogenaamd achteraan moeten sluiten bij het vertoonde spel en het beleid van dit bestuur en TS; straks valt er niks meer "hard te werken"-onderin de eredivisie...het roer moet echt om! :o andere TS, andere spelers en ander bestuur!

21-10-2014 om 19:15

Trouwens: Kieftenbeld en ook Lindgren zijn bij FC Groningen niet de ideale controleur, maar 2 spelers voor een positie kunnen elkaar misschien afwisselen

FCGmijnclub21-10-2014 om 19:41

Ik vertrouw er nog steeds op dat FC zich rondom kerst gaat versterken en dat we een mooie tweede seizoenshelft tegemoet gaan. Zo niet, dan komt de clubleiding er volgend jaar zomer vanzelf wel achter m.b.t. verkoop seizoenkaarten. Ben voor de komende weken wel voorstander met die optie ruit op middenveld. En dan proberen om er eentje meer te maken dan de tegenstander;)

Hendrik21-10-2014 om 20:13

Van nieff naast Lindgren of Kieftenbeld wie van nieff op de back moet vervangen??? 1 uit de beloften van der velden op de bank en Mahi op zijn plek. En gewoon weer 4-4-3 gaan spelen.

Thijs_Faber21-10-2014 om 21:13

Roep al het hele seizoen dat we zo moeten gaan spelen :) Moeten van dat 2 controleurs gezeur af, wordt niemand beter van!

21-10-2014 om 21:52

zagen jullie op tv. dat handgebaartje naar de journalisten van Hiddink in de auto (net zoals Van Persie naar Huntelaar deed met zijn duim en wijsvinger), toen hij wegreed uit Zeist...maar als-ie van IJsland (weer) verliest, dan is hij toch echt wég, ook al hebben ze niet getwijfeld... Zulke branie en lef ontbreekt trouwens bij deze vergelijkbare situatie bij FC Groningen..De spelers wanen zich veilig voor wat betreft hun job en de leiding reageert niet inhoudelijk: the show must go on

zaagmuldersweg24-10-2014 om 10:39

Kees heeft het over the show must go on. Ik vraag me dan af over welke show zoudie het hebben? Misschien bedoelt hij dat er 1 of misschien 2x per jaar een show in de euroborg is(dan reken ik de open dag ook mee). Voor de rest is het niet om aan te zien.Wim Masker maakt in ieder geval wel een opstelling om het voor de toeschouwers weer een beetje aantrekkelijk te maken,iets wat ze bij Cambuur vanaf het begin al door hadden.Waarom kan dat hier niet? Mij dunkt dat al die trouwe supporters daar zo langzamerhand wel een beetje recht op hebben.Bovendien komen dan ook de echte liefhebbers weer naar een wedstrijd kijken.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!