Terug

Deel deze pagina:

Waar maakt men zich druk over?

Door Johan Staal 2 reacties

Inleiding: De redactie publiceert namens de schrijvers columns en soms ook ingezonden mededelingen. Uitgangspunt is dat deze artikelen (in)direct FC Groningen gerelateerd zijn. Wat vele volgers en lezers van ons groen/witte platvorm (misschien) niet weten is dat Boerenmacht in principe aan iedereen gelegenheid biedt, om bijdrage te leveren. Ons streven is om constructief/actief met elkaar van gedachten te (blijven) wisselen, de interactie te vergroten - en dat rondom onze mooiste club van Nederland, de trots van het noorden! Vandaag plaatsen wij een artikel van Johan Staal, die een passie heeft voor het amateurvoetbal en eigenaar is van de site puurvoetbalonline. Johan Staal schreef vaker artikelen voor Boerenmacht, wij bedanken Johan voor zijn bijdrage.

De wereld van het betaald voetbal is een wereld van beton, roddel en achterklap. Althans dat hoor en lees je in de media. De voetballers en trainers die in dat wereldje rondlopen die "sporen niet" wordt er beweerd en wij "kuddedieren" uit Nederland "vreten" dat, zoals een stuk banketstaaf naar binnen wordt gewerkt op de Sinterklaasavond. En ik geef eerlijk toe, een groot volger van de wedstrijden in het betaald voetbal ben ik niet. Een samenvatting is nog net leuk maar negentig minuten gaat mij echt niet meer lukken. Dat het aan mij ligt, geef ik eerlijk toe omdat ik zittend vanuit een luie stoel helemaal niets beleef. Ik beleef niet wat ik langs de lijn bij de amateurduels wel meemaak, namelijk de entourage, openheid, toegankelijkheid en bovenal de verhalen die je langs de lijn meekrijgt.

Wat mij fascineert zijn met name de achtergrondverhalen bij de amateurs maar ook zeker die van het Betaalde voetbal. Zo zag ik een reportage over doelman Jelle ten Rouwelaar dat de afgelopen dinsdagavond door FOX werd uitgezonden. Een prachtige reportage met een groot aantal punten van herkenning. In die reportage kwam ook de moeder van Jelle ten Rouwelaar aan het woord. Moeder Ten Rouwelaar begon te huilen toen ze over haar overleden man vertelde en hoe NAC Breda daar mee om was gegaan. Daar klonk heel veel respect in door vanuit de club richting Jelle's moeder, hetgeen mij niet verbaasde. De wereld van het betaald voetbal is namelijk helemaal niet zo hard als we soms moeten geloven.

Toen in 2006 het dochtertje van Alfred Schreuder op 6 jarige leeftijd overleed stond men daar in de Eredivisie bij stil. Toen de twee zoontjes van Michel Boerebach in juli 2003 door een verkeersongeval om het leven kwamen, sloeg dat in de voetbalwereld in als een bom. O.a. René Eijkelkamp trok Boerebach uit een diep dal na het verlies van zijn twee zoontjes. En wie kent niet de verhalen van Gertjan Verbeek, de norse, stoere, keiharde bouwvakkende trainer uit Friesland. Een botterik van de zuiverste soort maar die in werkelijkheid diverse personen weer op pad heeft geholpen door ze bijvoorbeeld in huis te nemen. Of neem de selectie van FC Groningen die de ernstig zieke Dinand uit Loppersum de dag van zijn (nog maar enkele weken durende) leven bezorgde. Dinand mocht met Groningen mee naar het bekerduel tegen Flevo Boys en werd door de selectie en staf hartverwarmend in de watten gelegd.

Een prachtig gebaar dat het tweejarig dochtertje Keet, van RKC-directeur Remco Oversier niet meer mocht meemaken omdat Keet op 13 september 2014 plotseling overleed. Vraag Ruben Schaken naar de rol van Joop Gall in zijn carrière en Schaken wordt lyrisch over de man die door velen als maar een "trainertje" wordt gezien. Het niveau Emmen, of het ter ziele gegane Veendam, is het niveau waar Joop volgens velen mag rondscharrelen. Iets wat ik graag anders zou zien want ik zou de sociaal bewogen Joop Gall weleens op een hoger niveau als trainer bezig willen zien. Op een hoger niveau als persoon kan bijna niet want toen ik een aantal jaren geleden een gesigneerd shirt van Veendam kwam halen voor een goed doel gaf de toenmalige hoofdtrainer er twee. Iets waar niet om gevraagd werd maar wat voor Gall en Veendam geen punt was.

Zo zijn er talloze voorbeelden van voetballers en trainers die op sociaal gebied actiever zijn dan menigeen denkt. Die daar niet mee op de voorgrond treden maar daar meer tijd en geld insteken dan de massa beseft omdat het lezen van hun achtergrondverhalen in boeken en tijdschriften bijna als een doodzonde wordt beschouwd. En waarom?

Aan het bovenstaande moest ik opeens denken toen ik gisteren (vrijdag 7 november) alle commotie rond de sponsordeal tussen ZIGGO en Ajax las. Een commotie waar alle personen die hier boven zijn genoemd waarschijnlijk minimaal om zullen glimlachen. Gertjan Verbeek, Joop Gall, Remco Oversier, Alfred Schreuder, moeder Ten Rouwelaar en niet te vergeten de selectie en staf van FC Groningen.

Zouden zij zich niet afvragen, waar maakt men zich druk over?

 

Reacties:
Ronnie 08-11-2014 om 12:19

Johan, en zo is het precies. Aan het einde van de dag was het maar voetbal en zijn er wel betere onderwerpen waarover je je druk moet maken. Aan de andere kant is het voetbal natuurlijk een mondiaal soort folklore met allerlei bijbehorende rituelen. Een daarvan is dat je elkaar op clubnivo schijnbaar de pleuris wenst. Zijn we op pad als Nederlands elftal, dan hoor je niemand meer over het kinnesinne op clubnivo. Zo betrekkelijk is het ook. Overigens is dat tussen amateurclubs ook zo, alleen wordt daar na de wedstrijd een biertje gedronken en zo moet het ook. Ach en zo zit het een beetje in elkaar en gaat het soms over wel of geen lid blijven van Ziggo. Heeft net als het slenteren langs de amateurvelden ook wel weer iets. Ieder zo zijn ding. Toch is het mooi van je dat je de andere kant van de voetbalwereld ook eens laat zien. Nou vind ik bijvoorbeeld die Kieftenbelt soms spelen als een drol, maar heb ik wel weer erg veel respect voor zijn maatschappelijke optredens. Dat zou wel wat meer op de voorgrond mogen?

09-11-2014 om 06:32

Bovenstaande verhaal doet mij erg denken aan de Zwarte piet- discussie...intussen verworden van nationaal debat, tot heuse inzet van een advocatengeschil in het Amsterdamse! Hoe gek kan je zijn, om helemaal de hoofd en bijzaken in het leven door elkaar te halen?! Bij het profvoetbal spelen ook andere zaken dan op het veld een rol: het correcte optreden naar de sponsoren door clubvertegenwoordigers, netjes gekleed na de wedstrijd en een kwartier na de wedstrijdemotie weer in volzinnen verslag doen...enz Maar op de achtergrond speelt altijd een zekere rancune mee: Ziggo betaald € 8 miljoen per jaar ex premies... Dat bedrag zal die Energiereus van Groningen bij lange na niet halen. En het immer correcte geschrijf in de nieuwsbrief van directeur Nijland, vooral over zaken waar het de menselijke factor betreft...allemaal in orde natuurlijk, want het geld alleen is "maar bijzaak"...of zit er nog meer achter, zoals de buitensporige verering van topsporters die in 90 minuten wekelijks een vermogen verdienen:o

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!