Terug

Deel deze pagina:

Is opleidingsvergoeding nog langer rechtsgeldig? + update vrijdag 23 januari

Door Redactie 17 reacties

Onlangs verloor de FIFA een rechtszaak in Duitsland. Volgens de regels moeten clubs een opleidingsvergoeding betalen voor spelers die elders zijn opgeleid. Een Duitse rechter heeft nu geoordeeld dat dit in strijd is met de Europese wetgeving over vrije keuze van werk. SV Wilhelmshaven contracteerde in 2007 Sergio Sagarzazu en moest in totaal 157.500 euro betalen aan opleidingsvergoedingen, onder meer aan River Plate. De Duitse club weigerde dat te betalen en kreeg eerst puntenaftrek (2011-2012 + 2012-2013) en moest het afgelopen jaar verplicht degraderen uit de Regionelliga. Wilhelmshaven stapte naar de rechter en is nu in het gelijk gesteld. De club hoopt op een terugkeer naar het vierde niveau en een schadevergoeding. (ANP)

Deze uitspraak zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de Europese regelgeving op het gebied van opleidingsvergoedingen bericht vandaag oonder meer Voetbalzone. Nu is het nog aantrekkelijk om als club spelers zelf op te leiden en voorkomt een opleidingsvergoeding dat een speler gratis vertrekt bij een vereniging.

Update vrijdag 23 januari - Volgens Dick Heuvelman kan de affaire Wilhelmshaven een bom worden onder de jeugopleiding van FC. Dit schrijft de oud journalist in 'Sportinstad'. De Noordduitse Oberligaclub SV Wilhelmshaven heeft de professionele voetbalwereld de stuipen op het lijf gejaagd met een rechtszaak die vergaande gevolgen kan hebben. Inmiddels heeft de bel voor de tweede ronde geluid. Het landelijke gerechtshof van de Bondsrepubliek gaat zich over de zaak buigen. Wint Wilhelmshaven weer, dan wacht de voetbalwereld een revolutie van het kaliber Marc Bosman, de Belgische voetballer die de geschiedenis is ingegaan voor het opblazen van het transfersysteem.

Met deze actie heeft SV Wilhelmshaven ook een bom gelegd onder het nieuwe opleidingscentrum van FC. Als de Duitse club weer in het gelijk wordt gesteld betekent dat in de praktijk de afschaffing van het betalen van opleidingskosten bij een transfer. Voor een club als FC Groningen zou dat een forse streep door de rekening zijn. De financiële huishouding wordt met grote mate gevoed door opleidingskosten van op Corpus gekweekte profvoetballers.

Directeur Hans Nijland heeft tijdens zijn Nieuwjaarstoespraak hier niet over gepraat omdat de zaak hem niet bekend was. Hoe dan ook, het is slecht nieuws voor FC Groningen, en kan hierdoor de plannen van de bouw van het zo gewenste nieuwe opleidingsplannen wel eens kunnen verstoren. Het ondermijnt de onderhandelingspositie van nieuwbakken performancemanager Gerard Kemkers, de man die het prestigieuze bouwwerk van de grond moet trekken, met de gemeente Groningen.

Er moet flink worden geïnvesteerd, de vraag rijst nu waarom je een duur 'apparaat' in je organisatie bouwt, als er geen fatsoenlijk verdienmodel tegenover staat? Voor Luis Suarez ontving FC onlangs nog 440.000 euro. Veel meer dan de meeste andere eredivisieclubs - boert FC goed met het innen van opleidingskosten.

En dan niet alleen dankzij Luis Suarez en (straks) Virgil van Dijk, maar ook voor jongens als Arjen Robben, Tim Matavz, Arnold Kruiswijk en Richairo Zivkovic zijn goudmijntjes. Dit is ook de drijfveer om de jeugdopleiding via Kemkers naar een hoger plan te brengen. Maar, nog voordat het fundament is gelegd, ligt er al een bom onder deze hoogwaardige accomodatie. In Duitsland wordt bepaald of hij vroeg of laat ontploft - stelt Heuvelman.

Hans Nijland onderkent (inmiddels) het loerende gevaar. ”Dit is toch wel een bommetje hoor, dit kan een serieus probleem worden,” kijkt hij (met argusogen) de verdere rechtsgang in de Bondsrepubliek tegemoet. ”Als Wilhelmshaven weer in het gelijk wordt gesteld, dan komt onze jeugdopleiding zwaar onder druk te staan. Kijk, per jaar stoppen wij daar 1.3 miljoen euro in en van die investering wil je natuurlijk wel iets terugzien.”

Als die vergoedingssommen wegvallen, voorziet Nijland een (veel) groter probleem dan toen met het Bosman-arrest het geval was. Nijland: “Dat hebben we nog keurig kunnen opvangen als voetbalwereld, maar hiervoor zie ik niet direct een alternatief. Als dit door gaat, gaat ons dat een hoop geld kosten. Een voorbeeld, afgelopen jaar gingen twee dertienjarige jongens uit onze opleiding naar Feyenoord. Daar hebben we 22.000 euro voor gebeurd en als ze in de toekomst écht prof zouden worden, krijgen we daar bij alle transfers die zij maken een bepaald percentage van. Maar wat denk je van grote clubs als Ajax en Feyenoord; die hebben nog veel meer door hen opgeleide spelers in het profvoetbal rondlopen. Kortom, we vrezen met grote vreze.”

 

Reacties:
31-12-2014 om 12:52

die opleidingsvergoeding is in feite een contract, en hoewel de percentages ( van eventuele latere transfers) klein zijn...wordt er vaak wat leuks mee gedaa: Had SV Bedum niet erg baat bij die ruim € 50.000 bij Robben's laatste transfer? Verder kan ik in het algemeen stellen, dat als dit niet meer mag van Europa, dan zal er wel een andere constructie gaan gelden, want om jeugdige talenten te begeleiden ( TOPsportcentrum) moet veel extra's (geld, kennis, faciliteiten) worden aangewend./ :fc:

FCGmijnclub31-12-2014 om 18:19

Is dit het einde van alle betaald voetbal jeugdopleidingen? Persoonlijk zou ik niet weten wat voor constructie er nog bedacht kan worden om dit tegen te gaan......

31-12-2014 om 18:35

Er zal altijd (!) wel een oplossing komen: of de clubs houden geld voor de jeugdopleiding achter uit de omzet, zoals bij de grotere clubs gebeurt, maar ook kleinere clubs hebben goede begeleiding in NL. Daarnaast is er altijd nog FOX, of andere (externe) sponsoring, en wie weet....FCGmijnclub gaat die KNVB discussie ook wel over dit soort randvoorwaarden: waar komt het geld vandaan om spelers nog jonger dan nu klaar te stomen voor de Eredivisie?.... etc etc. Öf....je kan het ook op een sigarendoosje uitrekenen: zeg dat je een negentienjarige speler uit het buitenland haalt voor 1,2 miljoen...dan duurt het minstens een jaar voordat hij in het eerste kan spelen; zet dat naast een eigen jeugdspeler: die kost niks, moet alleen "blijven" Dan is in het tweede geval,die miljoen te reserveren voor de opleiding, dwz intern beleid geeft de fianciële oplossing.

FCGmijnclub23-01-2015 om 22:26

Nu maar duimen dat Wilhelmshaven die zaak gaat verliezen......

23-01-2015 om 22:45

Voor FC Groningen ben ik minder pessimistisch dan voor kleinere clubs met een prima jeugdopleiding als W II; je zou het een puur financierinjgsprobleem kunnen noemen...als er nu als 1,3 miljoen per jaar naar de jeugd gaat, en de begroting dekt dit ( tot nu toe ) dan is er alleen een statusquo: geen nieuw centrum en geen extra mensen die dit runnen. Maar ging het anders bij de intree van Fox? Hier wordt de club voor terugbetaald ( 3,5 - 4 milj /jaar ), terwijl het zichtbare effect van voetbal op TV is: lege plekken in het stadion. Waar ik mij het meest aan stoor is dat dit zo in de club-belangensfeer wordt getrokken. Nooit is de ingetrokken ambitie van een vergroot stadion, verklaard...het ging gewoon niet door en heeft zeker met geld te maken! Nijland kent de KNVB al zo lang, weet hoe het elders eraan toegaat ( wat geld betreft ) Kom je uiteindelijk bij een gemeenschappelijke aanpak voor het hele profvoetbal niet vanzelf uit bij: extra sponsoring en reclame uit het bedrijfsleven??

FCGmijnclub23-01-2015 om 22:52

1) De vraag rijst nu waarom je een duur 'apparaat' in je organisatie bouwt, als er geen fatsoenlijk verdienmodel tegenover staat? 2) Als die vergoedingssommen wegvallen, voorziet Nijland een (veel) groter probleem dan toen met het Bosman-arrest het geval was. Nijland: “Dat hebben we nog keurig kunnen opvangen als voetbalwereld, maar hiervoor zie ik niet direct een alternatief. Als dit door gaat, gaat ons dat een hoop geld kosten....... Ben het vaak met je eens Kees, maar als dit doorgaat, raakt dit alle clubs.....

24-01-2015 om 02:19

FCGmijnclub: voor zover je laatste opmerking: natuurlijk heeft het een effect, en in het meest ongunstige scenario komen de winstmogelijkheden en "businessmodel" van het Topsportcentrum op de tocht...maar ik blijf zeggen: het uitponden (=geld mee maken) van jonge spelers kan op zichzelf ook.alleen dan komt er een last bij van veel jeugdcontracten, die op zijn beurt weer meer investeerders of een andere financieringsconstructie vraagt. Hoewel Zivkovic € 2,5 milj op gebracht heeft is met de deal ook het werkkapitaal verdwenen. zullen de spelers in een situatie zonder opleidingsvergoeding veel duurder gaan worden: in het geval Van Dijk naar Celtic:bijv. € 4 a 5 i.pl.v. €3 milj destijds, wat de transfers moeilijker te realiseren maakt...dat wel >>

24-01-2015 om 02:41

>> Nijland vertelde in zijn nieuwjaarsspeech dat 70 % van dit Topsportzorgcentrum voor 3 doelgroepen al is gefinancierd. Daarmee zal het gebouw worden bedoeld. Maar tegelijkertijd, moet er natuurlijk vanaf de oplevering geld mee verdiend worden, voor duur personeel, beztting/huurders, onderhoud, enz ..nog voordat er winst kan worden gemaakt. Als ik dan toch mag doorfantaseren: waarom niet het businessmodel van de tientallen privé universiteiten in de VS die o.a. door succesvolle oud studenten/carriere-tijgers met faam mede worden gefinancierd en financieel ondersteund.In ons geval: Vraag Epke, of Arjan, of Gerard Kemkers zelf gewoon om wat terug te doen voor de sport... maar ja, donaties in het groot? lijkt niet erg realistisch in Nederland. Ik hoop niet dat de gemeentelijke bijdrage en die van RWE aan dit project ter discussie komen als deze rechtszaak wordt gewonnen...anders hebben we weer een politieke issue erbij: "TopsportZorgcentrum: nodig of niet?", en dat kan jaren vertraging geven. :bowdown:

24-01-2015 om 03:08

naschrift: Ik moet ook denken aan Feyenoord: Toen de bouw van een nieuwe Kuip werd afgestemd - er is al genoeg in de schulden gesaneerd- toen heeft in die tijd Hans Nijland een beroemde toespraak gehouden: uit eigen ervaring vertelde hij dat inGroningen het effect op een visionair maar duur project ( zoals de bouw van het Oosterparkstadion ) is, dat er een geweldige impuls komt op de organisatie: zie ruim 10 jaar geleden...de club ging steeds beter presteren en kwam in "de vaart der volkeren". Erbij vertelde Nijland (uit herinnering met woorden van ongeveer de volgende strekking) dat discussies tussen voor en tegenstanders van een nieuw stadion (soms ondemocratisch) erdoorheen gejast moet worden, omdat er vooruitgang gemaakt moet worden. Allemaal goed, maar wie gaat de financiering/sanering doen als het project tegenvalt of als er gaten in de begroting zitten...toch weer met gemeenschapsgeld?

24-01-2015 om 03:09

sorry: Oosterparkstadion moet zijn Euroborg...'t is laat.

FCGmijnclub24-01-2015 om 08:42

Respect voor je uiteenzetting Kees waarvoor oprechte hulde, echter wat kan fc straks dan gaan doen, als jeugdspelers zo uit de opleiding lopen naar nog grotere clubs? Zie het voorbeeld dat Hans Nijland schetst over die twee dertienjarige jongens naar Feyenoord.....

24-01-2015 om 10:56

@ FCGmienclub Goede morgen: wit buiten! Morgen Utrecht pakken. Maar op je laatste vraag: je hebt natuurlijk te maken met wetten uit het BW: meerderjarigheid heeft evenzo veel gevolgen op wat er met jonge mensen kan en mag... een klein voorbeeldje uit mijn jeugd: vroeger was de leeftijd van meerderjarigheid 21 jaar ( nu 18 - maar ouders blijven in bepaalde gevallen financieel aansprakelijk tot 21 ).. Ik herinner mij uit de krant: Persoon X wil op 19 jarige leeftijd zelfstandig een melkwinkel opzetten, moest hiervoor ontheffing vanwege de wet minderjarigheid krijgen, wat natuurlijk werd gegeven... Dus mijn punt: juridisch zijn er kaders ( geen jeugdcontracten onder 18 ), geen lijfeigene, etc. maar die moeten dan omzeild worden zodat ouders hun kinderen niet kunnen expoiteren...wat natuurlijk ook gebeurt.

Ronnie 24-01-2015 om 13:12

Ik denk dat met het verdwijnen van de mogelijke opleidingvergoeding in het voetbal een algemene nivelering van inkomsten op zal treden. Fc groningen zal ten opzichte van andere nederlandse clubs niet in 1keer veel minder geld te besteden hebben. Wel is de keuze om te gaan investeren in het nieuwe sportcentrum om opnieuw te bekijken vanuit de ontwikkelingen in die heimat. Voor groningen wordt het weer goedkoper? Om spelers uit noord europa te halen die hier graag naar toe willen, voor clubs waar onze spelers graag naar toe willen wordt het weer goedkoper om onze spelers op te halen. Wat ook jammer is is dat we maar 1 keer geld verdienen op jongens als Suarez en Robben. Nu komt er bij iedere transfer een bonusje binnen. Simpele oplossing is, net als nu bij twente moet gebeuren :) de spelerssalarissen aanpassen aan de inkomsten. En dat gaat wel direct ten koste van de kwaliteit op het veld. Weer een goedkopere vijver waarin we moeten vissen. Ach, we gaan het meemaken.

24-01-2015 om 13:33

@ Ronnie: soms gebeuren er dingen in de profsport, schoksgewijs, terwijl ondernemen natuurlijk van een lange adem is. Ik weet nog als de dag van gisteren, dat toen de Berlijnse muur viel, er direct een kans was voor top-russische ijshockeyers om naar Canada te gaan...en dat deden ze ook massaal. ....Nee...ik zie nog het meeste in de competentie van de jeugdopleiding...dat die internationaal in Nederland als top wordt aangemerkt...als dit kan blijven, hoeft er alleen nog maar Nationaal een "pool" van profjeugdspelers (financieel) te worden gecompenseerd als ze naar Ajax of Feyenoord verhuizen...Dat moet toch mogelijk zijn in ons kleine landje en te organiseren zijn (n onder auspiciën van de KNVB?)

Ronnie 24-01-2015 om 15:41

De plannen lokaal worden, net als in dit geval, op europa niveau bepaald. Ergens ligt er dus een europees arrest wat we nu pas in volle hevigheid begrijpen en waar een advocaat handig gebruik van maakt. We kunnen dan wel in nederland iets bedenken, maar we worden teruggefloten door europese wetgeving. Dat was met bosmanarrest zo en nu weer. Voetbal is geen apart te behandelen bedrijfstak meer, maar moet gewoon mee in het grote geheel. En daar trekken wij niet aan de touwtjes. Jammer. En toch ben ik het wel met je eens dat we moeten blijven investeren in jeugd, gewoon vanuit het principe dat ik meer binding heb met Tammo oet Beem, dan met opoki uit weet ik veel waar (tenzij hij er iedere week twee in legt :))

FCGmijnclub24-01-2015 om 16:23

Allemaal goed en wel, maar wat als talenten < dan 18 jaar voor nope de deur uitlopen..... Dan sta je als fc zijnde voor de kat zijn viool toch spelers op te leiden.....??? Ws ben ik dan samen met Hans Nijland de enigen die zich zorgen maakt, hoe dit straks verder moet....

24-01-2015 om 19:44

wel even de emoties loslaten: Provoetbal en de jeugdopleiding bij een profclub worden uit een en hetzelfde motief gebezigd: er geld mee te verdienen...je kan zeggen dat dat maar bijzaak is...maar we hebben het niet (meer) over idealen van "met jonge mensen bezig zijn om ze lichamelijk te ontwikkelen"...nee de ambities zijn in de profsport strikt gericht op het resultaat. Dat er mensen van vlees en bloed iedere dag aan en met " die jochies" werken is natuurlijk ook waar. Sentimenten aanvoeren "groter dan business" is in principe onjuist: Zo hebben we ook geen PTT er meer in grijs pak die 40 jaar in de wijk rondfietste...Zo zijn er nu anderen die van de (zelfde) koek eten/ Net als Veendam: niet te behouden. Dat weet Nijland trouwens zelf ook heel goed!

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!