Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing AFC Ajax - FC Groningen

Door Hester Swabedissen 20 reacties

In de tweede seizoenshelft wordt er direct met een klapper afgetrapt: Ajax uit. Vrijdagavond speelt FC Groningen hopelijk de ArenA plat. De Trots van het Noorden won dit seizoen de thuiswedstrijd al tegen Ajax met 2-0. Na een terugkeer van trainingskamp in Oliva, Spanje, is de eerste wedstrijd tegen niemand minder dan de nummer twee op de Eredivisieranglijst. Het wordt spannend, aangezien de FC op het trainingskamp niet geheel in vorm bleek. De twee oefenwedstrijden die in Spanje zijn gespeeld, werden beiden verloren. FC Groningen speelde de oefenwedstrijden tegen het Algerijnse MC Alger (0-1) en het Belgische KAA Gent (0-2).

De oefenwedstrijden van Ajax gingen een stuk beter. Ajax won van Schalke 04 (2-0) en Jong Ajax van Jong Heerenveen (6-0), waardoor het team (aangevuld met een aantal Beloften) in de huidige vorm wel goed zit en genoeg vertrouwen heeft. Het veld in de ArenA zal op tijd speelbaar zijn voor de wedstrijd tegen FC Groningen. Vorige week woekerde er nog een brand, waardoor er een tribunedeel beschadigd is. Ook is het gehele stadion bedolven onder roet. Het stadion weer roet-vrij maken, is de grootste operatie, maar dit zal voor de wedstrijd van vrijdag zijn afgerond. Ook zal oud- FC ’er Richairo Zivkovic hoogstwaarschijnlijk bij de wedstrijdselectie zitten. Tien maanden geleden maakte hij de overstap van FC Groningen naar Ajax.

Historie
Voor de winterstop heeft FC Groningen de laatste drie Eredivisiewedstrijden gelijkgespeeld. De laatste overwinning was op 30 november tegen Twente uit. De Leeuw opende na ruim een kwartier de score met een mooie zweefkopgoal. De Assist kwam van Antonia. Binnen een half uur scoorde Chery uit een vrije trap en een blunder van Doelman Marsman. De 0-2 was een feit. Tien minuten voor tijd toverde Reinold Wiedemeijer Hoesen de rode kaart. Diep in de slotfase werd het tegen tien man dan toch 1-2. De tegentreffer kwam op naam van Castaignos nadat er ongelukkig werd uitverdedigd. Groningen hield uiteindelijk stand. De teamspirit en de strijdlust waren tot het laatste fluitsignaal aanwezig.



Zondag 31 augustus 2014, FC Groningen - Ajax, 2-0.
In Euroborg werd Ajax op 31 augustus maar liefst met 2-0 verslagen. Op de zege viel niets af te dingen. FC Groningen toonde meer energie en wilskracht en ging puur voor de overwinning. Voornamelijk in de tweede helft kregen de groen-witten de beste kansen. De FC kwam kort na rust op voorsprong. Chery gaf een voorzet op maat die door Botteghin in het doel werd getikt. Vlak voor tijd werd het 2-0. Een voorzet van Chery bereikte het hoofd van invaller Michael de Leeuw die de bal feilloos kon binnenknikken.

Geblesseerden: Tom Hiariej, Nick Bakker, Henk Bos.

Vermoedelijke opstelling:

Padt

Hateboer - Botteghin - Kappelhof - Burnet;

Rusnak - Tibbling - Kieftenbeld - Chery;

Antonia - De Leeuw.



Michael de Leeuw staat gewoon in de basis. Het was nog de vraag of hij zou spelen, aangezien het Chinese Jiangsu Sainty interesse toonde in de middenvelder. FC Groningen heeft sinds vorige week niets meer gehoord van de Chinese club. Of De Leeuw daadwerkelijk weggaat, is nog onbekend.

Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer

Op basis van de oefenwedstrijden tijdens het trainingskamp is niet duidelijk in welke vorm de FC verkeerd. Is er wel vertouwen? Zal nieuwkomer Rusnak zich in zijn eerste Eredivsiewedstrijd voor een subtopper als FC Groningen kunnen bewijzen? Op basis van de thuiswedstrijd tegen Ajax dit seizoen zou er komende vrijdag een spektakel kunnen plaatsvinden rond de klok van 20:00 uur. We hopen dat de Trots van het Noorden de drie punten mee naar Groningen zal nemen!

Plan om Ajax te bestrijden - Beeldmateriaal RTV Noord

Interview Zivkovic - Beeldmateriaal RTV Noord

 

 

Reacties:
14-01-2015 om 20:21

opstelling ""op save" vind ik. Kennelijk was het middenveld kwalitatief zo gezakt, dat de twee nieuwelingen in de basis gaan beginnen. Wel een domper voor Mahi, want itt Antonia speelde hij wel goed, dwz met gevaar.... Ben toch ook benieuwd of ze als late wissel brutaal die jonge Bacuna inbrengen. en Hoesen in de tweede helft voor de Leeuw misschien?? Een wedstrijd duurt 90'en begint met 0-0, dus geen wanhoop, nee! Jammer dat Wiede(r)meijer er weer staat als scheids...maakt er soms een potje van! :( Maar de hele eerste helft op de nul spelen....ik denk dat dat niet meer moet, trainer!

no guts no glory14-01-2015 om 21:39

Ben zeer benieuwd wat het gaat worden. Ben er in ieder geval bij samen met mijn vrouw. Hopelijk gaan we een historische overwinning boeken in die grafbak. Het hotelletje is al geboekt en bij winst zal het nog lang onrustig zijn in Amsterdam.Ben er de laatste jaren altijd bij geweest met voornamelijk teleurstellingen maar ik voel dat er een verrassing in zit. In ieder geval positief dat Tibbling en Rusnak spelen die zijn nog niet geïndoctrineerd in het tikkie breed en terug spelen maar denken gelukkig meer vooruit. Hopelijk pakt Kieftenbelt dat ook op. Ik denk dat van de Looi vanwege dat behoorlijk offensieve middenveld voorin voor Antonia kiest ipv Mahi. Antonia verricht ook erg veel defensieve arbeid terwijl Mahi zijn man nog wel eens laat lopen en ook minder fanatiek in de tackle back is. Ook kan de snelheid van Antonia een wapen zijn bij eventuele counters. Vind het wel verrassend dat hij Hoesen gepasseerd heeft. Nog niet zo lang geleden koos hij voor het koppel Hoesen/de Leeuw.

Marco14-01-2015 om 21:41

Waarom die onvrede. Toch niks geks aan dat hij naast een verdedigende en een aanvallende middenvelder de twee nieuwe middenvelders opstelt, waarvoor zouden ze anders zijn gehaald. Ben vooral benieuwd hoe de linies zich houden waarvoor geen versterking is gehaald: de verdediging en de aanval. We krijgen veel doelpunten tegen en we maken moeilijk doelpunten. Hopelijk biedt het samen trainen en een sterker middenveld de oplossing. Hopelijk hebben we van Dordt uitgeleerd om door te knallen als we op voorsprong komen.

no guts no glory14-01-2015 om 21:41

Als Hiarijee straks weer fit is en hij hopelijk Kieftenbelt vervangt hebben we helemaal een goed middenveld. Ik heb er zin in. Forza Grunn!!!!!!

appie happie14-01-2015 om 21:45

Ik denk heren,dat er iets te halen is bij ajax...middeveldisok,mahi invallen bij 1-2 en lekker de wedsrijd uiitspelen naar 1-3...super.. Ik denk het echt.:):fc::fc::fc::fc::fc:

14-01-2015 om 23:59

Nop guts no g. in reactie op je post van 22:39: Het koppel Hoesen/De Leeuw is destijds gekozen: 1. omdat de trainer veel verwachte van Hoesen; 2. omdat er geen goede aanvoer/vorm was van het middenveld/zijkanten. 3. omdat ook verschillende posities onzeker waren vanwege blessures/schorsingen/onderbezetting. Maar nu die wedstrijd: goed dat je erheen gaat! verwacht hier van jou een verslag in 7 regels (Appie Happie moet werken) . Ik verwacht een schoppartij van Ajax op het middenveld- Als de Gr spelers zich niet laten provoceren, dan kan dat pos uitwerken. ik zeg 1-1 :clap:

15-01-2015 om 00:07

appie: zij zit achter de hondenkop (?) die uitdrukking ken ik niet...ook niet in het spreekwoordenboek. Eerst dacht ik aan die ouderwetse trein, toen even aan "een of andere domme baan???" maar je las ook dat no-guts-no-glory er heen gaat met de vrouw. enne: over de uitslag: 1-3 ??? :p:p:p:p:p:p:p vooruit, jij je :agreed:zin

Lumphie15-01-2015 om 00:08

Zit vrijdag (dat is morgen al!) in één van de thuisvakken (heb kaartjes gewonnen). Super veel zin om Rusnak en Tibbling aan het werk te zien.

appie happie15-01-2015 om 06:45

Hondekopp,ing gebowdar achter ligt. De arena..

15-01-2015 om 09:06

Mokumse bluf...kom je nog wel achter Kweetniet Ajax wordt straks uitgefloten

appie happie15-01-2015 om 12:07

5-1 is beter dan 6-0

Milko15-01-2015 om 12:42

Door Hoesen te passeren spelen we eindelijk weer met elf tegen elf. Die ballerina in de spits is een miskoop eerste klas. Hoop op een mooie hervatting van de competitie en dat ze die graftombe stil krijgen. Helemaal niets, helemaal niets in Amsterdam :thumbsup:

15-01-2015 om 15:00

Ik zal als het laat in de wedstrijd 0-0 staat kieftenbeld eruit en mahi erin en dan bacuna voor antonia en hoesen voor de leeuw dan heb je veel dreiging en snelheid

15-01-2015 om 17:14

die einduitslag is eigenlijk minder belangrijk; maar bij Groninger winst geniet ik van het balende gezicht met die frons in z'n voorhoofd van F De Boer; Ook Bergkamp trekt dan weer een lijkengezicht :D...en dan hoor je ze niet meer!

no guts no glory15-01-2015 om 18:36

Ben er alleen een beetje bang voor als Ajax veel druk op onze verdedigers gaat zetten bij het uitverdedigen.Dat is een zwak punt van ons.Botteghin,Kappelhof en Burnett zijn daar niet zo sterk in.En van der Laan die dat wat beter kan doet niet mee.Ons goede middenveld kan pas excelleren als ze de bal van de verdedigers hebben ontvangen.Daar kan nog wel eens het pijnpunt liggen.

15-01-2015 om 19:28

Goede middenveld is nog nooit echt op de proef gesteld, dus voorbarig! Ik denk dat ze best druk willen zetten op Ajax'verdediging maar of dat kan/eruit komt??? : Boilesen speelt morgen niet mee, en ook Veltman is geblesseerd ( vervanger: Mike Van der Hoorn ). VWB jouw punt dat de verdediging van Groningen kan bezwijken: daar zal Tibbling verbindende een rol in spelen enwe moeten dan maar zien hoe het gaat... De lionies te ver uit elkaar is ook niks...dus ik verwacgt een sterk compact ( verdedigend ) spel van Groningen en een snelle counter met idd in de tweede helft Hoesen en Mahi. Belangrijkste punt is dat FC Groningen in de eerste helft risico's durft te nemen en een voorsprong neemt !!:thumbsup:

15-01-2015 om 20:31

Beste mensen, ik zou Hoesen er pas in de derde helft in doen. Nou ja, als we met 4-0 achter staan mag hij wel in, maar anders zou ik M de Leeuw maar mooi laten staan. Mahi erin is wel logisch, mag ook gelijk in de basis.

15-01-2015 om 20:58

Zivkovic speelt niet!, voetbalprimeur (15/1) : "De zomeraanwinst mocht kort voor de winterstop aansluiten bij de A-selectie van Ajax door het wegvallen van Kolbeinn Sigthorsson. De IJslander is inmiddels weer hersteld van een enkelblessure, hij verdringt Zivkovic uit de wedstrijdgroep van De Boer. In plaats van een thuiswedstrijd in de Arena, wacht Zivkovic - die eind 2014 namens Ajax debuteerde in de Eredivisie en Champions League - nu een uitwedstrijd tegen Telstar met Jong Ajax.";)

Ronnie 15-01-2015 om 21:57

Kees, die Zivkovic zat hier ook op het randje van jong, brutaal en overtuigd van zichzelf en aan de andere kant arogant, naast de schoenen lopen. Bij Ajax proberen ze hem in de Ajaxmodus te krijgen. Voor dit soort intuitieve spelers is dat niet altijd goed. Ik ben dan ook benieuwd of hij het gaat redden bij dat schoonmaakmiddel, ajax. De opstelling van fc lijkt me waar we op dit forum om hebben gevraagd, met de nieuwe mannen, een verdedigende middenvelder vervangen door iets meer dynamisch en hoessen op de bank. Of we nu gaan winnen? Ik hoop het wel, maar zet er geen grote som geld op. Ach mooi dat we weer over voetbalwedstrijden kunnen praten in plaats van randzaken. Laten ze die kleine Bacuna daar gelijk in Amsterdam?

16-01-2015 om 06:39

Bacuna hoor je niks meer over, hoor...da's wel uitgekouwd. Sightorson ( vraagprijs 5 miljoen) zou een mooie speler voor de FC zijn... maar die verdient daar minstens 2x zoveel dan bij een club als Groningen...kan ie hier amper z'n flat van betalen...haha. Reken maar dat Vitesse ontzettend benieuwd zal zijn naar VGroningse speelwijze: en wat dat betreft, is het zaak om de spelers "heel" te houden. Niet ingaan op provocaties en tackels uit de weg gaan. Eigenlijk kunnen we niemand missen, wb :fc: Veel plezier

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!