Terug

Deel deze pagina:

Directie FC werkt aan toekomstbestendigheid van de club

Door Redactie 24 reacties

Vandaag verscheen er een artikel in VI, met daarin onder meer een interview met directeur Hans Nijland. Veel info was sinds diens nieuwjaarstoespraak bekend, we hebben een aantal punten op een rijtje gezet. Voor Albert Rusnak werd 250.000 euro betaald, voor Tibbling 1,3 miljoen. Hans Nijland is achter de schermen druk doende om FC Groningen toekomst bestendig te maken. De gemeente Groningen is daarbij nodig.

Op de commerciële begroting leverde FC één miljoen euro in. Er werden dit jaar 3400 seizoenkaarten minder verkocht dan twee jaar terug. Het eigen vermogen slinkte van 4 miljoen (2012) naar 1,5 miljoen (nu). De verwachting is dat de club één miljoen euro tekort komt op de huidige begroting. Toch zal FC zwarte cijfers gaan presenteren dankzij de verkoop van (onder meer) Filip Kostic.

Hans Nijland is trots op de aankopen Tibbling en Rusnak. Er zijn niet veel clubs die 1,5 miljoen euro tijdens de winterstop investeren in spelers.'Wij zijn ondernemers, wij kijken niet naar wat iets kost, maar wat het ons uiteindelijk oplevert'. Nijland onderkent de missers uit het verleden maar is over het algemeen heel tevreden over het gevoerde transferbeleid. FC Groningen zal altijd blijven investeren in talentvolle jonge spelers die in de toekomst waarschijnlijk veel meer waard zijn. Als de club dit niet doet, schieten we onszelf uiteindelijk in de voet en glijden we langzaam maar zeker af zegt Nijland.

FC komt structureel al jaren ongeveer één miljoen euro per seizoen tekort. Dit verlies wordt gecompenseerd door jaarlijks spelers te verkopen. Voor de club dé reden om in overleg te zijn met de gemeente Groningen. De wethouders hebben (aan VI) laten weten niet te zullen meewerken aan een huurverlaging.

Hans Nijland wil (tijdens het gesprek met VI) niet alle troefkaarten op tafel leggen. De directeur verwacht ook zeker geen steun van de gemeente maar zoekt het meer in een 'budgetneutrale oplossing' voor de huurlasten. Op een ander terrein lijkt de gemeente FC Groningen heel welwillend te zijn.

Zoals bekend gaat FC Groningen 8,5 miljoen afbetalen voor de aflossing van het huidige spelersobligatie fonds. FC heeft straks een nieuw fonds van vier miljoen euro. Er moet dan nog 4,5 miljoen worden betaald om het oude af te lossen. Dat doet de club deels door eigen geld maar het overgrote deel wordt betaald door een derde partij die de club niet bekend wil maken.

VI stelt dat banken geen miljoenenfincieringen doen bij voetbalclubs, een gefortuneerde suikeroom die dat bedrag wil betalen is er niet. Blijft over de gemeente Groningen die er als enige aandeelhouder van Euroborg baat bij heeft, dat FC de huur kan blijven betalen. De volgende opmerkelijke constructie lijkt nu te zijn bedacht. De gemeente betaalt jaarlijks ongeveer drie ton aan onderhoud voor de Euroborg. Dat zou ze gezien de looptijd van de huurovereenkomst nu nog 22 jaar moeten doen. De lokale overheid koopt die verplichting in één keer af, wat de club in één klap 6,6 miljoen euro oplevert. Daarmee kan FC Groningen niet alleen het oude fonds aflossen, maar heeft de club direct het gat in de financiering van het nieuwe Topsportzorgcentrum (tussen de zes en zeven miljoen euro) op Corpus den Hoorn gedicht.

Nijland glimlacht geheimzinnig op deze suggestie en wil verder niets zeggen, wie die derde partij is. Wel zegt hij dat het aflossen van het investeringsfonds, in combinatie met de huisvestingslasten en topsportcentrum onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Toch is het gek dat het geld dat is bedoeld voor onderhoud, wordt gebruikt voor het aflossen van een obligatiefonds en een deel voor de financiering van het Topsportzorgcentrum. Het risico bestaat bovendien dat de gemeente haar miljoenen kwijt is als FC Groningen omvalt. Daarnaast is het afwachten of en hoe de club het onderhoud doet. Het is algemeen bekend dat de grootste kosten aan het stadion pas na tien jaar intreden. En wie draait er voor deze kosten op als FC Groningen in gebreke blijft? De gemeente.

Volgens betrokkenen is deze constructie echter geen verkapte vorm van staatssteun, omdat FC Groningen de onderhoudsverplichting overneemt en het de gemeenschap geen euro kost. Deze deal is voor de gemeente budgetneutraal en kan zeer voordelig zijn, aangezien de rente nu historisch laag staat. Bovendien kan FC Groningen door de kostenbesparing na de herstructurering het onderhoud goed zelf financieren.

Hans Nijland is helder. De clubleiding heeft op tijd ingegrepen. Zijn doel is dat FC Groningen een financieel gezonde club wordt. Verder heeft hij als rasondernemer niets met overheidssteun en is van mening dat iedere club zijn eigen broek moet kunnen ophouden. 'Alle plannen die wij nu hebben gemaakt, klinken als een klok. Dat vinden al onze partners ook. Er was een noodzaak, wij hebben op tijd ingegrepen. We staan er nu goed op, maar we kijken met alle initiatieven heel duidelijk over de dag van morgen heen'.

 

Reacties:
04-02-2015 om 19:48

terugloop in seizoenkaarten moet in ieder geval gekeerd...en sorry, maar gegoochel met geld, begrotingstechnisch...is niet zo interessant als de dynamiek van een club die groeit in aanzien en sportief succesvoller is. Een te smalle selectie door de verkoop van Kostic, was het afgelopen half jaar merkbaar in het doelsaldo; nu niet vergeten om te blijven investeren en versterken; de sterke jeugdopleiding is prima, maar de club heeft steeds nieuw bloed nodig. vraagje : wie doet straks het jaarlijkse onderhoud aan het stadion voor een schijntje: vrijwilligers ? :p

appie happie04-02-2015 om 20:06

Seizoenkaarten Kees zijn te duur. punt.

hertopwil04-02-2015 om 20:34

1 punt voor appie happie:lol::lol::lol:

campesino04-02-2015 om 20:47

onzin appei happie. de seizoenkaarten zijn spotgoedkoop. ik zou ze duurder maken. veel hangt af van het komende halfjaar. blijven we spelen zoals de afgelopen wedstrijden en haal je de bekerfinale en laat je daar aanvallend voetbal zien en verkoop je niet alle sterkhouders dan vliegen de seizoenkaarten volgend, jaar als warme broodjes over de bank, zelfs als je ze 30 euro duurder zou maken. maar vervallen we weer in het oersaaie verdedigende tikkie terug en verkopen we chery, de leeuw, tibbling en bothegin dan loopt de verkoop nog verder terug, ook al maak je ze 30 euro goedkoper. het gaat niet om de prijs het gaar erom wat je krijgt, want niet iedereen heeft een groenwit hart.

JJ-050-04-02-2015 om 21:04

Daar heb jij ook een punt Campesino! :lol:

JJ-050-04-02-2015 om 21:05

Daar geef k je helemaal gelijk in!

appie happie04-02-2015 om 21:07

Tja is maar wat je goedkoop vindt..voor mij is meer dan dik 200euro te veel...ehhhh ik moet 4 x...snapie..maar dan moet je daar ook jog iets munt 2 euro.....je moet er heen enzzzzz

campesino04-02-2015 om 21:30

delen door 17 . als je gaat chinezen ben je meer kwijt.

appie happie04-02-2015 om 21:43

Haha wang. Je hebt gelijk....maar ik doe het niet.7 jaar gedaan ff a break....radio noord is ook leuk en af en toe een wedstrijd..appie heeft er al 5 gezien dit jaar. Welterusten.

05-02-2015 om 02:13

Bokko: lopen we niet een beetje voor de muziek uit? Twee jaar terug nog een zwabberaankoopbeleid en oplopende schulden en afhakende sponsors en supporters... Nu met Rusnak en Tibbling en wat geld uit transfers en doorverkooppercentages en een verder geprofessionaliseerde jeugdopleiding en....verder? Verder moet nog blijken! Nijland is nog actief in de weer met China en Midden Oosten voor Chery/Deululu...wil desnoods er zo'n theedoek bij opzetten, of een grijs pal, als het maar schuift. en dan zullen er wel meteen potentiële topspelers voor terug moeten komen...;)

05-02-2015 om 03:52

Ik heb het verhaal nog eens op mij in laten werken...en zon der heel negatief te willen zijn: "Zelf de broek ophouden" is in het Nederlandse profvoetbal bijna onmogelijk gebleken: de sponsoring en FOX gelden en vooral de steun van grote partijen (ook gemeenschapsgeld) is , ook bij FC Groningen (kijk naar zorgelijke toestand Oosterpark en overgang naar Euroborg)! Nee, het probleem is dat een BVO niet naar een bank kan stappen voor een financiering van risicokapitaal, en dat groei van de begroting en financiering door sponsors alleen maar uit "meer" kan komen. Dat dat sportcentrum op Corpus de club op den duur aan winstgevendheid moet helpen is een goed verhaal, maar er kleven veel risico's aan waardoor doorbraak naar groei en groter sportief succes van FC G nog maar "afwachten" is. Komt op mij wat over als luchtfietserij ...al ben ik de eerste die zich door het tegendeel laat overtuigen hoor, ik blijf FCG fan :)

campesino05-02-2015 om 08:29

bokko,daar heb je gelijk, daarom noemde ik ook die 3. maar daar moet het dan eigenlijk wel bij blijven. anders wordt het een duiventil, zoals bij onze buren. hoewel het wel verbazingwekkend is hoe heerenveen het voor elkaar krijgt iedere keer zulke hoge transfersommen te vangen.

appie happie05-02-2015 om 08:44

en een samba zweed..die larsen hadden wij ook wel willen hebben..:p verder denk ik dat we aan elkaar gewaagd zijn de derby komt dichterbij..ik ben dr bij..

05-02-2015 om 09:43

Chiel: op de persoon spelen is goedkoop en zonder enige nut...in mijn post van 04:52 ben ik heel genuanceerd en precies...maar je hebt vast wel een andere reden om zo dom te reageren...ochtendhumeur misschien?

appie happie05-02-2015 om 10:43

Kees, jij hebt geen ochtend humeur..je bent er meestal erg vroeg(of laat) bij..dat dan weer wel..:lol:

Marco05-02-2015 om 10:58

Ga werken met een begroting die 0,5 miljoen in de plus is. Dan hoef je niet te verkopen en beding je veel betere transferbedragen. Een Van Dijk, Bacunaetc. zijn voor bodemprijzen vertrokken, omdat we geen onderhandelingspositie hadden omdat we jaarlijks al 1 miljoen moeten verkopen. Bij Kostic hebben we gezien dat we geen 3 mil van sporting hoeften te accepteren en hem voor 6,5 aan Stutcard konden verkopen. omdat we het eerste miljoen val door de verkoop van Zivkovic binnen hadden. Voor een club die gemiddeld 1x per 6 jaar europees speelt, is het veel verstandiger om 1,5 miljoen te bezuinigen (op spelers) komt er per saldo meer binnen. Koop net als twente je stadion. Heb je meer schuld, nu is de rente laag. Leen maar 30 miljoen kun je nog europees spelen etc. kun je aan het stadion gaan verdienen.

05-02-2015 om 12:41

De laatste 2 reacties van Chiel en Marco wijzen op een voldongen feit: overal (behalve Ajax, Feyenoord, Cambuur en andere nieuwkomers in de ED) gaan de begrotingen omlaag, en de spelerssalarissen ook. Maar door concurrentiestrijd (de clubs "vissen" in dezelfde spelersvijver) moet je nu eenmaal een behoorlijke begroting, faciliteiten en prestige/naam hebben als club om goede spelers te trekken. Dat zal als eerste bewaakt moeten wordeen ( enj daar heb ik ook wel vertrouwen in) Om die reden alleen al, moet men zéér selectief zijn wie men aantrekt als vervanger van vertrekkende spelers. Verder vind ik het jammer dat er zo weinig lange termijn ambities van de club meer worden prijsgegeven... het groeimodel ( naar 25 miljoen ) is ergens in een la beland, evenals de stadionvergroting...maar het tij kan keren als Groningen een opmars kan maken naar stabiele subtopclub (plaats 5)...dan mag misschien opnieuw over groei worden nagedacht, want zeg nou zelf: minder is geen optie! :fc:

05-02-2015 om 15:05

en in die jeugdopleiding moeten ze deze instructievideo van ene Simon Tibbling & Irma Helin maar tonen aan de kids: 10 jaar :thumbsup: was onze Simion toen...wat een beheersing! wie doet het na? Vanavond 18.30 meer te zien in Almelo

05-02-2015 om 15:06

ik bedoel deze: https://www.youtube.com/watch?v=LQp2-J8E5E8

Marco05-02-2015 om 21:29

Selectie die bestaat uit 14 duur betaalde profs. De rest aanvullen met 2de elftal spelers/jeugd. Als je met 4 of 5 duur betaalde profs minder doet, heb je de benodigde 1,5 miljoen al te pakken om in de plus te komen. Als je dan voor de keuze komt of je een Kieftenbelt en een Brunet moet verlengen, dan gewoon niet verlengen en een Lingren en Van Nieff opstellen. Ook jongens als Van der Velde, Van der Laan voegt weinig toe en vragen wel veel salaris. Zo'n beleid bespaart zoveel loonkosten, en dat is je grootste kostenpost. Raakt een speler geblesseerd dan kun je het hele seizoen door iemand huren. Toewerken naar een kleinere A kern aangevuld met talent is een gezondere bedrijfsvoering.

06-02-2015 om 00:25

@Bokko: prachtige youtube van "The Hearts" ( of Midlothian , Schotse club 141 jaar oud! ). De overtuiging/karakter straalt ervan af, en idd. mooie spitsengoals. Het is net een golf in de branding die breekt op de kust en iedere bal is naar voren... waarschijnlijk drinken ze er ook nog bij... :fc:

06-02-2015 om 00:33

@Marco: ik heb zelf ook wel eens aan oplossingen gedacht; de situatie met dure spelers is er een die op een moment ontstaat en zich soms tegen de club keert: als je spelers voor 3,5 of 4 jaar binnenhaalt kan je ze niet na twee jaar op een rantsoen zetten...je hebt contractverplichtingen...je ziet ook Groningen na die 2 jaar hard op zoek naar een andere optie (verhuur of tyransfer met verlies) voor spelers die het niet redden. Femi, Pedersen, Ivens, Jones Texeira enz enz zijn eigenlijk reservespelers, en duur ja... Heeft ook te maken met de situatie waarin spelers arriveerden: lange blessures(lindgren), veel clubs (Hoesen), op leeftijd (VdVelden). Dat beleid schijnt nu verlaten...maar aan Ajax kan je zien dat alleen jonkies het ook niet redden. De details weten we niet, maar voor een habbekrats komen goede spelers niet naar Groningen, die gaan de (oost)grens over :fc:

06-02-2015 om 12:08

gewoon terughalen

appie happie06-02-2015 om 18:47

MAar wil hij ook:o

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!