Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing FC Groningen - AZ

Door Hester Swabedissen 25 reacties

Maar liefst de vijfde wedstrijd in de korte periode van twee weken staat aanstaande zondag voor onze FC ingepland. Er wordt om 16:45 uur in de Euroborg afgetrapt tegen AZ Alkmaar. De Trots van het Noorden is in de thuiswedstrijden van seizoen 2014/15 nog steeds ongeslagen. Leuk, maar ook met gelijkspel blijft de FC een ongeslagen status houden en een gelijke stand is precies wat er de afgelopen tijd te vaak op het scorebord staat. Regelmatig houdt FC Groningen prima stand tegen subtoppers zoals AZ. Zouden de Alkmaarders iets aan onze ‘ongeslagen’ status gaan doen?

FC Groningen speelde afgelopen donderdag een uitwedstrijd tegen Heracles, die al vier keer op rij niet hadden gewonnen. De groen-witten domineerden de eerste paar minuten, maar speelden de overige eerste helft toch slordig. Ook werd er veel onnodig balverlies geleden en weinig kansen gecreëerd. Dit leek niet op de FC die afgelopen weken te zien was. Brahim Darri maakte in de 38e minuut de 1-0, de assist kwam van de Wout Weghorst. Na rust leek FC Groningen iets meer vertrouwen te hebben en de gelijkmaker kwam dan ook in minuut 66. Met een mooie assist van Rusnák was het De Leeuw die gemakkelijk het leer tegen de touwen werkte. Het antwoord van de Almeloërs kwam vrij vlot, tien minuten later maakte Weghorst de 2-1. Chery maakte in de slotfase alsnog de 2-2, een goal die niet goedgekeurd had mogen worden. Mahi gaf voor op Chery nadat de bal over de achterlijn was geweest. Er werd geen doeltrap gegeven, waarna Chery scoorde. De FC nam een onverdiend puntje mee uit Almelo.

Tegenstander
AZ speelde afgelopen donderdag uit tegen Ajax, waar zij met 0-1 won. Niklas Moisander werd een kwartier na rust met rood van het veld gestuurd. AZ profiteerde van het feit dat ze met een man meer speelden en Aron Jóhannsson was in de 76e minuut uiteindelijk verantwoordelijk voor de winnende treffer. Deze drie punten zorgen ervoor dat AZ qua punten gelijk komt met Feyenoord. De club uit Alkmaar staat op een nette vijfde plek van de Eredivisieranglijst.

Volgens AZ-trainer John van den Brom is zijn club goed uit de winterstop gekomen. "We hebben tien punten uit vier duels gepakt. De bekerwedstrijd tegen FC Twente was helaas niet goed. Dat ben ik nog niet kwijt. Maar in de Eredivisie staan we er dus goed voor, met één punt achterstand op de nummer drie. En dat terwijl ons spel nog niet eens sprankelend is geweest", aldus Van den Brom op AZ.nl.



Trainer van FC Groningen, Erwin van de Looi zegt op de clubwebsite over AZ: "AZ is een stugge ploeg met veel kwaliteit. Niet heel spectaculair, maar in elke linie goede spelers. Een goede spits, een gevaarlijk middenveld, stevige centrale verdedigers en opkomende backs. Het steekt goed in elkaar, maar het is ook een ploeg die ons in het verleden wel aardig lag. Het is zaak om zondagmiddag om kwart voor vijf weer helemaal klaar te zijn. Het wordt een lastige pot, maar we spelen wel thuis in ons eigen Euroborg."

Historie
Za 25-10-2014 AZ - FC Groningen Eredivisie 2-2
Zo 18-05-2014 FC Groningen - AZ Play-off 3-0
Do 15-05-2014 AZ - FC Groningen Play-off 0-0
Za 01-02-2014 AZ - FC Groningen Eredivisie 2-0
Zo 06-10-2013 FC Groningen - AZ Eredivisie 2-1
Za 02-02-2013 AZ - FC Groningen Eredivisie 0-1
Za 17-11-2012 FC Groningen - AZ Eredivisie 1-1

AZ heeft het de laatste jaren niet gemakkelijk met de Trots van het Noorden. FC Groningen was drie keer de sterkste in de afgelopen zeven ontmoetingen. AZ won slechts één wedstrijd. Drie keer eindigde het in een gelijkspel.

Geblesseerden en opstelling
Over de geblesseerden en de vermoedelijke opstelling voor aanstaande zondag valt nog weinig te zeggen. Er wordt over vele scenario’s gespeculeerd. Allereerst zijn er vraagtekens over de beschikbaarheid van Jarchinio Antonia. De snelle vleugelaanvaller viel donderdag in de wedstrijd tegen Heracles uit door een fikse tik op de enkel van Darri. Antonia moest zelfs het veld per brancard verlaten. Het is niet zeker of hij tegen AZ in actie kan komen.

Ook is het niet zeker of Yoëll van Nieff zondag wedstrijdfit is. De linksback kampt al geruime tijd met klachten aan zijn hamstring. Van de Looi op de clubwebsite: "We hebben hem niet gewisseld omdat hij geblesseerd was, maar het speelde wel mee dat we wisten dat hij al langere tijd last heeft van zijn hamstring. Het is wat overbelasting en we moeten kijken hoe het gaat lopen. We zullen met de medische staf overleggen en uiteraard moet Yoëll er ook een gevoel bij hebben. Je moet wel vrij zijn om te kunnen spelen."

Mocht Antonia zondag nog geblesseerd zijn, dan zijn er volgens Van de Looi twee opties die die positie kunnen vervangen: Danny Hoesen of Mimoun Mahi zal dan een basisplek krijgen.

Wanneer Van Nieff niet kan spelen, dan zal er geschoven gaan worden. Opties voor de linksbackpositie zijn Johan Kappelhof of Martijn van der Laan. In beide gevallen zal Hans Hateboer waarschijnlijk als rechtsback fungeren.

Overige geblesseerden: Nick Bakker, Hilal Ben Moussa, Tom Hiariej en Lorenzo Burnet.

Vermoedelijke opstelling:
Padt

Hateboer - Botteghin - Kappelhof/Van der Laan

Rusnák - Tibbling - Kieftenbeld - Chery

Hoesen/Mahi - de Leeuw

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof



Drie punten hebben wij zondag absoluut nodig. Er straan nog dertien competitiewedstrijden op het programma en er is veel om voor te spelen. Als we hoger willen eindigen in het linkerrijtje, moet FC Groningen de wedstrijd naar zich toe trekken. Aan een gelijkspel en een schamel punt hebben we niets. We gaan voor de winst!

 

 

Reacties:
06-02-2015 om 17:24

ik blijf erbij, dat als Van de Looi gewoon dik op de aanval had gespeeld tegen Heracles, met Van Nieff op het middenveld en Mahi i pl v De Leeuw vanaf het begin, dat Groningen die wedstrijd makkelijk had gewonnen. Nu speelt Tibbling steeds vóór Botteghin en vd Laan...veel te defensief.

TimHoogezand06-02-2015 om 17:25

:agreed::agreed:

06-02-2015 om 18:42

De bookmakers zien een Groninger overwinning wel zitten !!: Groningen - AZ bwin 2.30 3.30 2.75 bwin youwin 2.24 3.31 2.76 youwin paf 2.30 3.45 2.90

appie happie06-02-2015 om 18:43

Ik zal niet weer naarde fc gaan zolang die lul trainer blijft...softie...ik erger me aan die vent.

06-02-2015 om 19:02

je moet op eigen kompas afgaan, Appie...die l*ltrainer verandert niet, zit veel te vast in het zadel door de FCG zelf, die hem naar hun hand zetten ...als ze net zo defensief spelen als tegen Heracles en daarbij ook nog dik verliezen, dan zitten ze duidelijk fout: deze selectie verdient en beter resultaat/lot... begint trouwens met voorzetten die aankomen.:fc:

06-02-2015 om 19:34

Staat op de training met z'n handen in de zakken als een zak zout intussen met Dick Lukkien te praten in plaats dat hij die spelers iets bijbrengt. Ja, wat hij ze bij moet brengen weet ik niet want kijk op het spelletje heeft hij toch niet. Gauw moven met die knakker. Maar zeker niet bij laten tekenen.:(:(:(

appie happie06-02-2015 om 19:37

:lol:

Hendrik06-02-2015 om 20:45

Aan de andere kant AZ wint van Ajakkes die denken hetzelfde als grunn bij Almelo die pakken we wel even. In dat opzicht zie ik wel kansen voot de Fc.

06-02-2015 om 20:57

waarom niet Lukkien met Groninger voor de selectie? en Van de Looi naar Emmen als hoofdtrainer... soms moet je gewoon toegeven dat het niet (meer) werkt. en trouwens: het aantal geblesseerden en vermoeiden bij Grunn stijgt alweer fors...iedere graad nachtvorst erbij kost ons één speler...zoiets. Jammer mensen: leuker kunnen wij het niet maken :o

appie happie06-02-2015 om 21:21

Kees slaat om gaat nu ook bij het kamp behoren van ...tegenstanders van vd looi.

06-02-2015 om 22:18

mis Appie H... heb al veel langer met verbazing naar de tactiek in Groningen-uitwedstrijden gekeken, en ook naar de eindeloze aanpassingen aan de tegenstander. Verder is er vaak in de eerste helft bij de Groningers niks te beleven...dat betekent dat je maar 45 minuten hebt om winnend af te sluiten: waarom toch? Verder: de stijl van deze trainer ligt mij niet zo, ik vind het zo'n diplomaat!! hij heeft in zijn praatjes de "kampen" meteen al bediend met ontkrachtende argumenten; Maar de man heeft het vooral maar over één ding: "de punten"...die vallen dus niet mee dit seizoen...zou het nog veranderen? Appie: jij gaat niet meer naar het stadion, zeg je - ik zeg: laat de spelers eens zonder handrem spelen, zich bewijzen met elkaar als team, en de sterksten in en op de aanval spelen...en vooruit verlies je een keer...maar je wint er respect mee...meer dan met één punt per wedstrijd.

appie happie06-02-2015 om 22:41

Ik zei ik ga dit jaar niet weer...ik ga er teveel in op...erger me ...daarom kees..ben edn blijf fan.maar wil dat spelers het uiterste geven...dan is verliezen niet erg..want dan is hert zo!daar kan ik mee leven...maar niet met dat halfzachte gedoe.

06-02-2015 om 22:51

dan zit ik ook in "jouw kamp"...maar die beker, he...eerst Excelsior-uit voor de competitie en in april die thuiswedstrijd (volle Euroborg) voor de beker: denk finale Twente - Groningen...met of zonder VdL

Nachtwacht07-02-2015 om 09:32

Wel bijzonder... een goede wedstrijd tegen Kowet en we gaan Europa in en een slechte uitwedstrijd tegen een afbraakteam en de trainer kan er weer helemaal niks van. Geen enkele ploeg had flitsend gespeeld tegen Heracles met dat klotenveld en al die kleine overtredingen. AZ belooft een mooie pot te worden met twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn... PS de commentator van FOX van afgelopen wedstrijd mag wegblijven....

appie happie07-02-2015 om 09:43

kom op Nachtwacht,het gebeurt mij te vaak dat de instelling er niet is..of dat de verdediging weer loopt te nixen...er wordt niet kordaat opgetreden,nonchalant ja dat is het..ohh we hebben tegen kowet goed gespeeld ja,kunnen we nu wel op 80%..dus niet...die overbetaalde naast hun schoenen lopende figuren...niet alle,maar toch wel een aantal..ik hekel die mentaliteit..van komt wel goed schatje...nee blehhh ok ze kunnen het tegen az weer een beetje goed maken..vooruit dan maar. ik ben ook weer 2 dgn verder...en weer wat rustiger..maar zit me tijdens die potjes zoals donderdag op te vreten thuis...

07-02-2015 om 10:09

En aanstaande zondag de nagels weer van de vingers te vreten,Appie!! Omdat die halfbakken trainer weer een tactiek heeft uitgestippeld waar de honden geen brood van lusten. Zal mij benieuwen wie er nu weer mogen opdraven. De slechtste spelers Kappelhof, Kieftenbeld en Hoesen zullen zeker meedoen, anders is het plaatje niet compleet. En dan maar hopen dat Kusnak en Tibbling het op hun heupen krijgen en De Leeuw een goeie dag heeft, dan kan er misschien nog een puntje worden verdiend, anders zie ik het zwaar in voor deze zondag.(L)(L)(L)

FCGmijnclub07-02-2015 om 10:58

Je zult maar trainer zijn bij onze FC.... Wat waren de meesten blij toen Jans wegging met die eeuwige ruit op het middenveld....Meester Jans bakte er weinig meer van tijdens zijn laatste 2 fc jaren.... Daarvoor piespaal Lodeweges.... Huistra 1e jaar top, 2e jaar een flop... Maaskant betonvoetbal, kan nog geen kudt motiveren.... Van de Looi, moet asap volgens een aantal opbokken.... Benieuwd welke volgende potenti-ele piespaal jullie hierna in gedachten hebben....:(:(:(:(:( Benieuwd mocht FC met beker in mei op de Grote Markt staan naar jullie reacts.... Was uiteraard niet door toedoen vd Looi....:(:(:(:(:(

07-02-2015 om 12:32

Je zult maar aanhanger zijn van deze trainer. Elke wedstrijd dat monotone gelul van die gast aanhoren en niets zegt. Als iemand een piespaal wordt is het meestal "eigen schuld,dikke bult". Als deze gast vanaf het begin het ons beloofde spektakelvoetbal had voorgeschoteld, dan was hij nu geen piespaal geweest maar een trainer die respect had verdiend.Niet meer en niet minder.(L)(L)(L)

FCGmijnclub07-02-2015 om 13:40

Ik ben geen aanhanger van deze trainer, maar ik zie wel overeenkomsten in piespalen, die de laatste 12 jaar in dienst geweest zijn bij onze fc... Ik weet ook al dat...de volgende trainer zwaar de sjaak is....en dan is het nog niet eens 17 mei....(L)(L)

houkuhs07-02-2015 om 18:01

Jezus wat weer een gezeik hier! vd Looi is weer de lul... binnenkort speelt Tibbling een slechte wedstrijd en moeten Nijland en co. weer oprotten. zeiken om het kunnen zeiken. zwaar vermoeiend dit.

07-02-2015 om 18:03

Hee Houkuspokus, Als je het niet aanstaat dan lees je het toch gewoon niet!!!! Niemand verplicht je om op dit forum te komen hoor!!!!:(

07-02-2015 om 18:26

en als VdL na de wedstrijd tegen Heracles het feit noemt dat er net zo werd gespeeld als tegen Dordrecht en niet gewonnen, en dat die uitwedstrijden zeker 7 punten hebben gekost...dan denk ik: JAZEKER mijnheer de trainer, doe er wat aan, ga niet een eerste helft plichtmatig rondspelen en de tweede helft pas voetballen, gewoon vanaf de start overtuigend in de aanval: je hebt er de spelers nu wél voor, maar misschien niet de ballen?

FCGmijnclub07-02-2015 om 19:14

@Bokko - types als van Gaal en Ton Boot zullen ook hier in no time worden uitgekotst...... @ Kees - Heracles en Dordt uit, zijn voor FC slechte graadmeters. Dick Lukkien is (nog steeds) van oordeel dat FC ook zeker op kunstgras héééél goed kan voetballen..... Dit staat haaks op de praktijk en de statistieken.... eerder dit seizoen in de wedstrijden tegen ADO en Cambuur. Ook tegen Excelsior uit (competitie) - voorzie ik puntenverlies..... @ Rob Roy, Hans Nijland wil de contractduur van deze trainer heel graag verlengen. Wellicht dat je beter je pijlen kunt afvuren richting Hansie.....:thumbsup:

Marco07-02-2015 om 22:16

Laatste thuiswedstrijd liet Groningen attractief voetbal zien. Was de sfeer ook op de tribune positief. Snap de negativiteit niet echt. Als je voor ruim 10 miljoen aan spelers verkoopt mag je niet verwachten dat je het seizoen erop het beter gaat doen. We zijn een linkerrijtje club, en als de rest het minder doen, en wij wat geluk hebben lijkt het nog wat. Gezeur om Vd Looi is zeker niet terecht. Mogen blij zijn als hij wil blijven, betekent ook dat hij perspectief ziet binnen de club. Hij geeft twee jeugd spelers de kans in de basis op de backposities, Vd Laan mag je je afvragen of die zijn transfersom waard is, en voorin missen we gewoon Zivkovic en Kostic, aan duelkracht en doelpunten. Als ik Groningen was zou ik Zivkovic maar huren de laatste paar wedstrijd. Bij Ajax is de titel inmiddels uit het zicht, dus die zullen hem waarschijnlijk wel laten gaan, in de hoop dat die volgend seizoen er meer staat. Zondag als supporters vol achter het elftal gaan staan, en er een leuke middag van maken.

08-02-2015 om 12:57

FCGMijnclub: het gel*l over voetbal - van kenners en clubmensen - is wat anders dan het spel zelf. Kijk/beter gezegd luister/ je naar bijv. Co Adriaanse-adviseur bij Utrecht, en analist, of die rare Martin Jol (vorige week bij de "tafel van Kees", dan wordt ik bijna onpasselijk om de superioriteit enz van de kenners. Wij als supporters zijn gewoon kaartjesbetalers voor Grunn en verder gaat Nijland cs. gewoon op dezelfde toer verder: "het zit nu even tegen, straks halen we weer europees voetbal"...in die trant. Nou ik zag Excelsior uit tegen Twente: tegen die club kan FC Groningen de bekeraspiraties wel vergeten...Bokko wil strijd, en idd deze trainer met deze voetballers kunnen en moeten meer laten zien dan tot nu toe ...is mijn mening;)

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!