Terug

Deel deze pagina:

Interview Groot Groningen met Hans Nijland

Door Redactie 17 reacties

Deze week stond er een interview in 'Groot Groningen' met algemeen directeur Hans Nijland. Nijland erkent dat het seizoen (vooralsnog) niet datgene gebracht heeft wat hij ervan verwacht had, maar wijst tevens op het verwachtingspatroon rondom de club. De situatie van nu baart de algemeen FC-directeur geen zorgen. Daarvoor ziet Nijland teveel lichtpuntjes. "De club staat er prima op, al blijven de financiën een punt van zorg, maar de bekerfinale is in zicht." Nijland is zich bewust dat een nederlaag in de halve finale en geen play-off's betekent dat het seizoen (deels) is mislukt. Ook de huidige toename van het aantal lege stoeltjes in Euroborg, hoe het met de bezoekersaantallen (in 2006) begon, de uitbreiding (in 2008) van 20.000 naar 22.500 plaatsen en uitbreidingsplannen (in 2009) van meer dan 30.000 zitplaatsen kwamen aan bod. Laatstgenoemd aantal is afgeblazen omdat de investering te groot was en de wereld van het voetbal er na een aantal jaren er ineens anders uitzag.

 

Nijland benadrukt dat FC Groningen een volksclub is en dat hij het belangrijk vindt contact te houden met de supporters. Na ieder seizoen worden seizoenkaarthouders gebeld die hebben opgezegd. Vaak heeft het te maken met financiën of om privé-redenen zoals werken in het weekend en uiteraard klagen sommigen ook over het voetbal. Nijland is van mening dat het verwachtingspatroon hoog ligt en stelt dat FC Groningen geen Barcelona is. Zo slecht als een deel van de buitenwacht soms beweert, is het volgens Nijland allemaal niet. "We voetballen leuk tegen ploegen die ook willen voetballen. Thuis werd gewonnen van Ajax, tegen PSV en Twente werd gelijkgespeeld en ook tegen Go-Ahead en AZ hebben we bij vlagen uitstekend voetbal laten zien. Ploegen als Cambuur en Zwolle krijgen misschien de credits, maar vergeet niet dat de druk om te presteren hier ook net wat hoger ligt." Nijland refereert daarbij aan zoon Stef die bij PEC Zwolle speelt.

Nijland omschrijft dit seizoen als wisselend met de gebruikelijke ups en downs. Tevens gaat hij in op de contractverlenging van de huidige Technische Staf. "Vorig jaar hebben we de play-off's gewonnen en Europees voetbal gehaald. Een prachtig resultaat voor Erwin van de Looi in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer."

De TS doet één belangrijk ding heel goed, ze loopt namelijk niet voorop in de polonaise als het goed gaat en ze kruipt niet onder de tafel als het wat minder is. De TS kan goed begrijpen wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn bij deze club en is in staat mee te denken met de club. Sommigen stellen de vraag, had je niet moeten wachten? "Nee want deze mannen passen gewoon goed bij FC Groningen."

Als voorbeeld wordt de transfer van Filip Kostic genoemd. "We hadden een vervanger op het oog. Vijf minuten voordat Henk Veldmate en ik (Nijland) in Dusseldorf in onderhandelingen gingen met VFB Stuttgart werd Henk gebeld door de zaakwaarnemer van onze eerste keuze die voor PSV koos. Ook nummer twee en drie bleken om uiteenlopende redenen niet haalbaar. We zouden voor nummer vier tot nummer zes van het lijstje kunnen gaan maar dan neem je een risico. Menig trainer was niet akkoord gegaan en zou per se een vervanger willen. Deze TS niet, zij zijn met de spelers aan de slag gegaan die er al waren en dat typeert hen."

Nijland wijst de kritieken van de hand dat hij teveel omgeven is met kleurloze types en teveel ja-knikkers. "Erwin van de Looi is zeker niet gemakkelijk. En denk niet dat in de discussie (met het vertrek) van Filip Kostic hij zijn stem niet heeft laten horen. Deze trainer staat voor zijn zaak, hij geeft zijn mening over het veld als we daar iets aan moeten doen en overtuigt ons als we een trainingskamp in Spanje ter discussie stellen. Erwin van de Looi staat voor zijn klus en zijn spelers."

Hans Nijland is nu negentien jaar directeur van FC Groningen, de club die hem dierbaar is. Het plezier in de huidige functie en de dynamiek die het met zich mee brengt, zijn belangrijke drijfveren om door te gaan. Nijland doceert daarbij wel meer zijn energie en aandacht. Over de rol van Gerard Kemkers is Nijland zeer uitgesproken. "Kemkers kijkt met zijn schaatsachtergrond anders naar voetbal. Hij let er bijvoorbeeld op wanneer een speler de bal verkeerd aanneemt en het publiek fluit, hoe zo'n jongen daarop reageert. Verder kijkt hij naar zaken zoals explosiviteit en sprongkracht." Nijland baalde onlangs van de berichtgeving dat Kemkers in verband werd gebracht als parttime schaatscoach en hetgeen hij dan naast zijn werkzaamheden van FC zou gaan doen. "Waneer je voor FC Groningen werkt, ben je voor 100 procent betrokken. Gelukkig wil Kemkers zelf ook gewoon blijven."

Hans Nijland is er zeer trots op dat FC twee grootste wereldvoetballers (Robben en Suarez) onder contract heeft gehad. Of het FC ooit weer zal lukken een nieuwe Suarez te halen, zal zeer lastig worden. Veel clubs uit Europa hebben scouts in Zuid-Amerika zitten. De concurrentie is groot.

(bron: Groot Groningen)

Reacties:
01-04-2015 om 23:49

mooi stuk, Redactie en een herkenbare inhoud :thumbsup:

brummie02-04-2015 om 06:35

Helemaal mee eens kees!

02-04-2015 om 12:20

19 jarig jeugd international; uit Servië/Kroatie..centrale aanvallende middenvelder..trouwens die "vijf minuten" moet je ruim zien hoor...maar wat hij zegt is wel waar: het is verrekte moeilijk om een speler te overtuigen dat met de salarisschaal en de clubbekendheid van FC Groningen , om clubs als AZ, Twente (v oorheen!), en de drie topclubs te passeren/overbieden... dat vereist eindeloos lobbywerk en een beetje geluk...Geeft ook maar weer aan, dat die onderhandelingen in het geheim verlopen, want ieder bericht van concrete interesse maakt de positie van de club zwakker.

02-04-2015 om 12:36

Denk idd dat het Andrija Lokovic betreft... vooral als je naar de datum contracteren kijkt: 1 augustus zo ongeveer in de laatste week van de transferwindow destijds.

02-04-2015 om 13:35

Ik mag tot 17 mei niets meer over de trainer zeggen maar ik heb zo mijn bedenkingen!!!!!(L)

Hoekie02-04-2015 om 14:41

Leuk verhaal. We mogen onze handen dichtknijpen met zo'n bevlogen leider. Het valt in deze tijd niet mee om overeind te blijven. Twente gaat nog meer competitiepunten verspelen en zit financieel in zwaar weer. ADO en Vitesse zijn speeltjes geworden van zakenlui. Meer clubs zitten in de problemen. Nu nog even de finale halen. ...

02-04-2015 om 15:12

Tot op de leeftijd van 100 jaar, daarna wordt het langzamerhand iets minder.(L)(L)

brummie02-04-2015 om 15:58

@bokko nijland is nog maar 55, dus relatief jong. Kan nog jaren mee gelukkig!

02-04-2015 om 16:33

Bokko...je moet Nijland zien als ouderwetse circusdirecteur in een piste...zo een met een hoge hoed en vest, die roept: "Hooggeëerd Publiek!"...en daarna de meest exotische dieren laat paraderen (!), het beste ter wereld(!) van acrobatiek zonder vangnet laat zweven in de lucht, de meest triestkomische clowns die 100x hetzelfde struikelgrapje doen, balkandames in bikini die als doelwit van messenwerpers fungeren, degenslikkers en magische trucs toveren, suikerspinnen en pijpkaneels verkopen, en... nog veel meer.... Vermaakt? ach ja...perfect? : nou nee :thumbsup: Tjee: de Euroborg als circus...voor jong en oud.

02-04-2015 om 16:44

@ Chiel: ANDRIJA LUKOVIC geboren 24 okt. 1994 Geboorteplaats: Belgrad Joegoslavië Leeftijd: 20 Lengte: 1,89 m Nationaliteit: Servië Servië Positie: Middenveld - Centraal middenveld Voet: links Spelersmakelaar: Dynamic Agency vorige club: RAD Belgrad; Servisch international U20 Bij PSV sinds:1 aug. 2014 Contract tot: 30.06.2017 Contract optie: Cluboptie 2 jaar Gedetailleerde positie Favoriete positie:Centraal middenveld Andere posities: Defensief middenveld Linker middenveld Marktwaarde huidige Marktwaarde:400 dzd € Hoogste waarde 500 dzd € (dec 2013)laatste verandering: 21 feb. 2015

martinus6902-04-2015 om 18:14

Positiviteit ten top maar Nijland was twee jaar geleden heel erg duidelijk. Aantrekkelijk voetbal waarvoor je naar het stadion wou komen... Eventueel nog ten koste van het resultaat als ik me niet vergis. Deze TS krijgt deze selectie niet aan het voetballen en progressie is er al helemaal niet. Laf voetbal zonder gogme. Op geen enkel vlak is progressie en dan kan je je zand in de ogen laten strooien door te hopen op een bekerwinst dankzij een briljant gunstige loting en omstandigheden maar dan ben je weinig meer dan een blind paard volgens mij. Nijland en Co hebben veel goed gedaan voor de FC en hebben mijns inziens een prima selectie beschikbaar gesteld. Hun kijk op de TS vind ik echter onbegrijpelijk. De verlenging een absolute minachting naar het publiek die ze daarmee uiteindelijk gewoon voorgelogen hebben. Ze regeren en reageren niet op hun niet nakomen van hun eigen belofte die dus loos blijkt te zijn.

Hoekie02-04-2015 om 18:27

Bedankt voor de uitgebreide info Kees. Ik begrijp dat de fc een paar keer naast spelers gegrepen heeft. Vrij logisch en goed dat ze niet meegaan met absurde biedingen. Dan maar de hoon van supporters die het niet helemaal begrijpen.

Hoekie02-04-2015 om 18:33

Las een week geleden op dit forum dat de fc had moeten bieden op centrale verdediger van Twente die 8 ton salaris wilde hebben. We willen toch dat de seizoenkaarten nog een beetje betaalbaar blijven?

02-04-2015 om 18:35

@Martinus69,5 :agreed::agreed::agreed:

appie happie02-04-2015 om 19:42

Elwin plase....die weet ook niet wat hij zegt.heeft hij uberhaupt onze vriend Sankoh zien spelen... Ik ben ook fan..ik mag hem wel..idd 2 jr kontrakt geven..

02-04-2015 om 21:34

@ martinus 69 3/4: Heb jij ooit wel eens in het betald voetbal het gevoel gehad daty wat er werd verteld, dat dat de lading dekte? Nee dus... Speelt de club 8 mindere wedstrijden en daarna één behoorlijke, dan zegt men meteen : wij zijn op de goede weg, en worden steeds sterker... spelen ze 8 redelijke/goede wedstrijden, en dan één slechte, dan zeggen ze:"we juigen niet als het goed gaat en we raken niet van slag als het wat minder gaat. we hebben een fantastische TS die helemaal bij de club past, enz enz". Opeens is het uitzicht op de Play Off plaatsen wel heel erg weinig waarschijnlijk meer, en dan zitten we nog in de bekercompetitie...m.a.w. OVERAL is een antwoord op, en een verklaring voor...maar in wezen draait het circus gewoon door: Oh ja: KOMT ALLEN !

03-04-2015 om 17:22

Hij was wel de enige die na de Kostic transfer durfde vóór te rekenen hoe (realtief goed) de financiën bij Grunn ervoor stonden; verder vind ik dat hij nogal eens teveel mitsen en maren en wat dan ook, erbij haalt. Maar hij vertelde mij eens dat hij soms tenenkrommend zit te luisteren naar de trainer en directie in de transferperiode...heel veel belangen dus ! Overigens wel een beschaafde knul. en trouwens geen familie van die Jong FC speler Roland, die weer wel uit ze zelfde buurt weg komt.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!