Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing Olympique Marseille-FC Groningen

Door Thijs Faber 11 reacties

Donderdag staat de voorlaatste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League te wachten voor de FC. Olympique Marseille oftewel "l’OM" is de tegenstander. In het nieuwe Velodrome moet de trots van het noorden proberen een resultaat te behalen als goedmakertje voor de (wan)prestatie tegen Slovan Liberec. Nu de ban is gebroken voor wat betreft uitwedstrijden, kan FC Groningen wellicht met een iets beter gevoel afreizen naar Frankrijk. Maar met de eerdere 0-3 nederlaag als referentie, is de kans minmaal dat FC Groningen ook maar een punt kan losweken van de Franse grootmacht. Wel kan de FC vrijuit voetballen, er staat behalve een leuk geldbedrag namelijk weinig meer op het spel voor de club…

Olympique Marseille

Na een beroerde seizoenstart kan Olympique terugkijken op een goede periode de afgelopen weken. Het staat nog wel slecht twaalfde, maar er zit zeker ontwikkeling in het spel. Zo werd zondag jongstleden concurrent Saint-Etienne op vreemde bodem verslagen. Man in vorm bij de Fransen is Michy Batshuayi, die te boek staat als een van de betere spelers in de selectie. Hij scoorde afgelopen weekeinde ook. In de eerste wedstrijd tegen Grunn zat hij niet bij de selectie. Of Karim Rekik(i) gaat starten is nog de vraag.

 

Printscreen van livescore.com

Een speciaal geval in de selectie van Marseille is Lassana Diarra, een typische routinier. Hij kwam eerder uit voor onder andere Chelsea, Arsenal en Real Madrid en speelde afgelopen week nog met het Franse elftal tegen Engeland. Opmerkelijk, omdat een kleine week daarvoor zijn nichtje omkwam bij een van de aanslagen in Parijs.

Deze aanslagen hebben er (mede) voor gezorgd dat er geen Groningen aanhang aanwezig mag zijn in het Velodrome, vanwege een tekort aan politie. Een klap in het gezicht van mensen die reeds een hotel en reis hadden geregeld, maar het is helaas niet anders.

FC Groningen

Het herfstige weer in het Noorden beschrijft de huidige vorm van FC Groningen goed. Het is behoorlijk wisselvallig. De ene 45 minuten word je volledig weggespeeld door de nummer 17 van de eredivisie en in de tweede helft laat je een ruim kwartier prima voetbal zien en mag de tegenstander zich rijk rekenen met een puntje. Gelukkig was afgelopen zondag daar het lichtpuntje aan het einde van de donkere tunnel die ‘uitwedstrijden’ heet. Met de nodige moeite werd hekkensluiter De Graafschap met 2-1 verslagen. Mooi was het zeker niet, maar de punten waren broodnodig. De FC staat nu achtste, met evenveel punten als de nummers zeven en zes. Alleen het doelsaldo blijft een puntje van aandacht…

 

Printscreen, wederom van livescore.com

Over de resultaten van FC Groningen in de Europa League kunnen we kort zijn: bar en boos. Er werd slechts een schamel punt behaald en een keer gescoord (een strafschop). Maar er is hoop: Michael de Leeuw verkeert in prima vorm, dus doelpunten kunnen gaan komen! Helaas kan hij donderdag niet meedoen, laat Hoesen het misschien een keer zien? Het is echter wel te laat, de kansen van Groningen op een volgende ronde in Europa zijn inmiddels verkeken.

Kortom, FC Groningen zou er voor het vertrouwen goed aan doen een resultaat neer te zetten in Marseille. Maar winst is voor de Fransen cruciaal, dus dat gaat een pittige opdracht worden. De wedstrijd begint om 21:05. Come on FC! Make us proud!

 

NB: Over beide opstellingen is nog weinig te zeggen, wanneer deze bekend worden gemaakt, wordt dit artikel bijgewerkt.

Reacties:
Marco24-11-2015 om 21:59

Marseille scoorde afgelopen zondag 2x. Het eerste doelpunt kwam door een lage voorzet vanaf hun rechterkant, het tweede door een afstandschot vanaf links, net buiten de 16.

Of Groningen gaat alle voorzetten afblokken en net buiten de 16 agressief naar voren verdedigen of het gaat compleet mis. De Graafschap had vrij spel op de flanken, maar ontbrak de kwaliteit om te scoren. Merseile heeft de kwaliteit voorin om kansen af te maken en trapt er er 5 in als je achteruit gaat lopen en de voorzetten er niet uit haalt. 

Kwetsbaar zijn ze met snelheid centraal. Voorin Islamovic en Antonia. Dan heb je nog een balvaste spits en snelheid. Verder hopen een corner. Uit bij Braga kregen we in 95 minuut nog een hoekschop, als je daar eens goed op oefent om daaruit te scoren, dan kun je met een gestolen resultaat terug naar Nederland. Ik verwacht op basis van wat ik van beide ploegen heb gezien een kansloze 3-0 nederlaag.

25-11-2015 om 07:27

ach dat is helaas geen nieuws...het verwachtingspatroon is nu eenmaal niet hoog.  Zie het toch een beetje positief...nuiet voor wat betreft de uitslag, maar Nijland kan straks het shirt van O.M. in een lijstje hangen, en de staf en spelersgroep staan er nu zonder supporters alleen  voor, met de wetenschap dat het er nog niet helemaal is uitgekomen met deze selectie.  Hoesen bijvoorbeeld, die zou nog wel eens kunnen opvallen, en achterin komt zeker weer een blunder...maar wat geeft het ( nog) ADO zondag dat wordt een plaatsvervangende wedstrijd alsof er een cup te behalen is.  Misschien pakken ze dát dan wel heel cool aan.

harley25-11-2015 om 09:08

Na een paar europese kutwedstrijden kan ik het niet opbrengen om naar deze wedstrijd toe te leven of er serieus naar te kijken. Ik heb 3 passepartouts gekocht voor de thuiswedstrijden en ga dan wel heen..maar meer om naar een oefenpotje te kijken en de hoop dat ze nog wat geld meepakken...

Ik herinneren me nog heel goed het fantastische gevoel in de Kuip..en achteraf denk je dan..:"waarom eigenlijk?"..Mooi die schaal..maar verder?

Ik hoopte op Europese wedstrijden waarbij strijd en passie de boventoon zouden voeren. Op de aanval en alles geven..dan had ik meer vrede met een nederlaag (al was die dan waarschijnlijk hoger) dan het saaie en angstige rondtikken..

Europees compleet gefaald. De TS ..de spelers..

Woltjer26-11-2015 om 00:52

Het winnen van de cup is een fantastische prijs, dat je daarom  europes speelt is bijzaak. Nijland heeft gezegd dat we niet voor spek en bonen in Europa gaan acteren, hierin heeft hij echter gefaald.

Nu is het zaak om vrij uit te voetballen in Europa. De competitie is belangrijker wordt veel gezegd. Maar voor wat ? De play-offs voor Europees voetbal? Zit je volgend jaar weer in het zelfde schuitje als nu.

Dit is een belangrijk wedstrijd, een kans om een mooie pot weg te zetten tegen Olympic Marseille, die misschien historisch de boeken in gaat.

 

 

Hoekie25-11-2015 om 09:25

Het is enorm spijtig dat de Nederlandse clubs Europees slecht presteren. Daar moet snel verandering in komen anders is Nederland straks weer een ticket kwijt en kunnen er nog maar 4 clubs Europa in. In die zin is het behalen van punten in Marseille belangrijk en natuurlijk ook financieel. ADO thuis vind ik toch een stuk belangrijker. Niet alleen sportief maar ook financieel op termijn. Ik kijk er niet raar van op dat een club als Twente het volgende seizoen gaat duikelen bij de verdeling van de eredivisiegelden. Wellicht kunnen we Akkrum financieel ook pijn doen maar dan moeten we erg hoog eindigen en Akkrum laag. We praten dan wel over een 1 á 2 miljoen euro meer of minder per jaar. Ik hoor enige forumleden hier nu denken; het gaat weer over geld. Dat klopt! Ik denk net als Nijland ook aan veel geld. Meer geld betekent meer kwaliteit en meer kwaliteit betekent enz. enz.  

En om de v.d. Looi critici tegemoet te komen; Ja, er zijn zeker ook betere trainers dan van de Looi te bedenken. Ik heb echter weinig concrete namen op dit forum gelezen. Namen als Maaskant (in mijn ogen een ramptrainer, mijn voorspelling bij NAC is ook uitgekomen), Henk de Jong (sympathieke vent die het niet eens slecht doet) en Foppe de Haan (gekscherend genoemd neem ik aan) kwamen een tijdje geleden hier voorbij en die kunnen we toch niet serieus nemen? van Gaal dient zijn contract uit en met Klopp zijn we te laat...

Dus heren werk aan de winkel! Welke trainer brengt de FC naar een hoger nivo? Graag met enige argumentatie. Dat lees ik liever dan elke week teksten in de trant van "hij kan er geen hout van".

 

25-11-2015 om 13:37

ben jij dan de nieuwe blogbeheerder

renevanderes25-11-2015 om 11:34

Gert Jan Vebeek is in mijn ogen een uitstekende trainer voor Fc Groningen. Als speler laat je het wel uit je hoofd om er de kantjes er van af te lopen want daar weet Verbeek wel raad mee Gewoon ophoepelen. Verder past zijn nuchtere uitstraling en vechtlust bij de fc Groningen supporter.

Hoekie25-11-2015 om 18:28

Kees: nee hoor! Ik probeer alleen maar de eeuwig durende discussie welles nietes en beetje een andere richting op te sturen. Ik ben er een beetje klaar mee, maar als forumleden het leuk vinden de ellenlange discussies op deze manier door te zetten, moeten ze vooral doorgaan. renevanderes in ieder geval bedankt voor je reactie. 

Oeleoptak25-11-2015 om 22:34

Gert Jan Verbeek komt echt niet meer naar Groningen. Dan had die een paar jaar geleden gevraagd moeten worden, maar het hogere management houdt niet van trainers met bij tijden een grote mond en een uitgesproken mening, , dus werd die niet gevraagd.

brummie26-11-2015 om 08:40

Maaskant had ook een uitgesproken mening  en grote mond maar bleek ook geen succes. 

Gert Jan verbeek is zeker een trainer met kwaliteiten, maar vergeet niet dat hij zowel bij Feyenoord,  AZ en Nurnberg ontslagen is en dat zijn contract niet werd verlengd bij Heerenveen destijds. Denk dat hij wel iets milder geworden is en meer inzicht heeft hoe hij managed. Redelijke optie, maar niet haalbaar denk ik. Jos luhukay heeft in Duitsland ook aardig werk verricht. Vind ik ook wel bij FC passen.

 

appie happie26-11-2015 om 08:49

alles bijna, behalve Joop Gall..

 

Nooit iets gevonden,als speler ging hij wel doordat hij een doorzetter was maar geen grote speler..

 

Verbeek komt echt niet naar Groningen,die is op en top Heerenveen..zal hij nooit doen.

campesino26-11-2015 om 10:01

Erwin koeman, mario been, fred rutten en inderdaad verbeek.

maar wat mij betreft is vd looi ook prima, als hij tenminste bereid is, zoals harley aangeeft het elftal met meer strid, passie en aanvalslust laat spelen.

of lukkien misschien, die heeft van dichtbij de goede en de slechte dingen gezien.

maar ik ben bang dat we volgend jaar om deze tijd nog steeds dezelfde discussie voeren

26-11-2015 om 10:23

Ik schat in dat Nijland Van de Looi niet makkelijk zal loslaten, maar Lukkien zal toch ook een keer voor zichzelf hoofdtrainer willen worden... dat weten we in een paar maanden van nu.  Dit item gaat eigenlijk over de voorbeschouwing van die wedstrijd in Marseille vanavond.... Valt mij op dat aperte aanhangers van deze trainer, zoals o.a.Brummie en Hoekie,  "om zijn" ( nl. om na te denken over een vervanger ! dat ligt in lijn met de poll van nu waarin het merendeel van de supporters de mening heeft aangekruisd dat er " te behoudend en laf wordt gevoetbald onder Van de Looi"" Er kan trouwens nog op gestemd worden.  Ach, als de kaartverkoop tegenzit, en de resultaten vallen de komende maanden niet mee, dan is Nijland de eerste die opeens een genuanceerde verhaal verkondigd...want in de 10 Geboden van het profvoetbal staat bovenaan:

"Gij zult uw loyaliteit betrachten totdat zal blijken dat uw meerderen de andere kant op kijken" 

brummie26-11-2015 om 11:48

Kees,

Vd looi mag van mij de klus gewoon voortzetten. Filosoferen over een evt andere coach is toch prima? Heeft niets te maken met om zijn... 

26-11-2015 om 11:57

Brummie:  we liepen hier regelmatig tegen stijf opgetrokken muren op als er iets over de tactiek, over het wisselen in de wedstrijd en over het vertoonde spel werd aangemerkt...ik meende toch ook o.m. van jouw kant?. Maar natuurlijk mag je filosoferen over een evt andere coach.  ik zal de laatste zijn om dat te willen aanvechten.  

Hoekie26-11-2015 om 14:23

Brummie: Van mij mag v.d. Looi de klus gewoon voortzetten. Dat het elftal niet echt de pannen van het dak speelt, klopt. We kunnen nog uren welles nietes roepen over de trainer maar dat vind ik een beetje zielig worden. Een kind kan zien dat op bepaalde plekken in het elftal de kwaliteit onvoldoende is. Dat is voor een deel trainbaar en voor een deel kwestie van doorselecteren. Je hebt gelijk dat het niets te maken heeft met "om " zijn. Ik ben alleen nieuwsgierig welke wereldtopper""  de tegenstanders van v.de Looi  in gedachten hebben. Over een fan zijn van wie dan ook: Ik ben een FC Groningen fan en geen fan van een trainer of speler. Ik heb ook geen afkeer tegen een bepaalde speler. Krijg hier ook weleens de indruk dat speler x er altijd slecht afkomt, terwijl diverse rapporteurs daar heel anders over oordelen.

 

26-11-2015 om 16:54

Hoekie: daar kan ik mij dan niets bij voorstellen, dat je geen fan zou zijn van één bepaalde speler of een bepaalde trainer...  zo grijs heb ik het namelijk nog nooit een supporter gehoord. Maar goed...meningen verschillen. 

Hoekie26-11-2015 om 19:39

Kees: Het is maar net wat je onder een fan verstaat. Iemand een zeer goede voetballer vinden hoeft niet te betekenen dat je dan ook fan bent. Net zo als je op dit forum regelmatig een v.d. looi fan genoemd wordt. Dat slaat helemaal nergens op. De man doet zijn werk en de een vind hem waardeloos en de ander draagt argumenten aan dat je er ook anders naar kunt kijken en omstandigheden mee moet wegen. Een verschil van kijken en beoordelen waar blijkbaar iemand "om" moet.  

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!