Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing FC Groningen – NEC Nijmegen

Door Lukas van der Wal 17 reacties

Aanstaande vrijdag voetbalt FC Groningen haar tweede wedstrijd na de winterstop. In de Euroborg ontmoet de ploeg van trainer Erwin van de Looi NEC uit Nijmegen. De promovendus is dit seizoen één van de verrassingen. De manschappen van Ernst Faber staan op dit moment op een keurige vijfde plek, vooraf had niet niemand dit verwacht. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis en de confrontatie heeft als aanvangstijd 20:00 uur.

De gasten, NEC Nijmegen
Zoals vermeld, staan de Gelderlanders er goed voor. Na achttien wedstrijden hebben ze al dertig punten behaald, de promovendus hoeft zich dus geen zorgen te maken om degradatiestrijd. De Nijmegenaren hebben notabene vier punten meer dan de Trots van het Noorden. Afgelopen weekend speelde de Nijmeegse Eendracht Combinatie thuis tegen Willem II. De Tricolores verloren het duel tegen NEC met 1-0 na een benutte strafschop van topschutter Christian Santos. De Venezolaan staat in de belangstelling van meerdere clubs, maar op het moment van schrijven is hij nog steeds aanwezig in de gelederen bij de gasten.

Met de aanvaller hebben we gelijk één van de gevaarlijkste spelers van de aankomende tegenstander genoemd. Na achttien wedstrijden heeft de spits reeds twaalfmaal weten te scoren. Overige spelers die we in de gaten moeten houden zijn, Antony Limbombe, Navarone Foor, Janio Bikel en Gregor Breinburg. Op papier is NEC zeker niet beter dan FC Groningen, alleen voetballend is het (lijkt het) op dit moment een stuk verder dan groen-wit. Trainer Faber laat zijn ploeg, fris en met een duidelijke structuur voetballen. Menig elftal in de eredivisie heeft het lastig tegen de promovendus.

Historie FC Groningen – NEC Nijmegen
Eerder dit seizoen speelde de FC gelijk in Nijmegen. Na negen minuten was het Albert Rusnák die de score opende voor groen-wit. In de 47e minuut was de eindstand bereikt, aanvaller Santos wist keeper Padt te verschalken. De thuisploeg was gedurende de wedstrijd beter, maar FC Groningen behaalde uiteindelijk met kunst en vliegwerk (in een uitwedstrijd) een resultaat. Met name het aantal schoten vertelde ons dat we geluk hadden, 17 om 7! Dit moet vrijdag echt anders!

27 keer ontmoetten de beide ploegen elkaar in Groningen voor de competitie, veertien keer won de FC en tweemaal namen de gasten de volle buit mee naar huis. Twee seizoenen geleden won groen-wit met 5-2 van de Nijmegenaren, De Leeuw scoorde driemaal! 

FC Groningen
Over het laatste duel kunnen we duidelijk zijn, dat was "nait best".... Super om te zien dat aanwinst Sørloth scoorde, maar voor de rest werd er kansloos verloren met 1-4. Het spel was slecht, veel gemor op de tribunes en hoongelach als de bal naar Padt werd gespeeld. Journalist Baas stelde deze week dat het normaal zou zijn als het contract met Van de Looi binnen enkele weken wordt verlengd. Uiteraard moeten beide partijen hiermee akkoord gaan. Statistisch is Van de Looi de meest succesvolste trainer die we hebben gehad. Wij zijn het dan ook zeker niet mee eens met het artikel. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat supporters de Borg worden uitgejaagd omdat zij zich niet meer kunnen vereenzelvigen met het armetierige spel? En natuurlijk tellen resultaten zeker mee. Echter de manier waarop er gevoetbald wordt, blijft (overwegend) verre van avontuurlijk, met name de kansen dienen zich veel te weinig aan.... 

Hoe gaan we spelen
Veel wijzigingen verwachten wij vrijdag niet. Dit betekent dat Sørloth weer een basisplaats gaat krijgen. Daarnaast is de vraag hoe het team gaat reageren na de zeperd van afgelopen zondag. Er moet hoe dan ook gewonnen worden om de aansluiting blijven te behouden. Van de Looi en consorten hebben uitgesproken om de play-offs te halen met eventueel zelfs de vierde plek in de eredivisie. Met de selectie die in Groningen beschikbaar is moet eerstgenoemde zeker haalbaar zijn. Plek vier kan nog steeds, maar dan moet de knop 180 graden om.

De vermoedelijke opstelling : Padt; Hateboer, Reijnen, Lindgren, Tamata, Kappelhof, De Leeuw, Tibbling, Rusnak, Sørloth, Linssen 

Krijgt Van de Looi zijn FC aan het voetballen? Gaat groen-wit de criticasters de mond snoeren? We gaan het vrijdag zien, come on FC! 

Reacties:
appie happie20-01-2016 om 22:20

Goedenavond.Elwin Blaas  is zeker ook niet mijn favoriet,type zelf bevrediger...Vd Looi is in Grunn history,Nijland weet wat er speelt in Groningen onder de supporters en durft kontrakt niet te verlengen maw hij kiest voor een nieuwe trainer..wat zeg ik hij heeft als gekozen zoalniet .de meeste fans willen meer avontuur en een trainer die soms uit de ban springt en anders voetbalt minder saai.

 

Hopelijk zien we een getergd fc vrijdagavond,je zou denken dat kan eigenlijk niet anders.Ik zeg net als tegen Heerenveen er direct vol op klappen,dat willen we zien.Geen afwachtende houding aannemen.Alleen dan kunnen de 3 punten veilig gesteld worden,en kunnen fluitconcerten worden vermeden.

 

We zullen het zien.

21-01-2016 om 01:45

het item van deze voorbeschouwing was, door de toevoeging van Baas  tussen de regels door, een beetje "alles in één"...Baas is goed ingevoerd en weet wellicht meer, en inderdaad Baas "zeilt" (verbaal) als een speer  op de toppen van de golven ( en raakt nog wel eens "stuurloos van emotie"  in de dalen )

 ..de reactie van Appie hierboven is ook als een dampende hutspot:  alles zit erin...dit komt meer overeen met de gekantelde mening op de poll rechts op deze pagina:  was eerst 1 : 2 vwb  NIET doorgaan contractverlengiing...nu, even later,  1 : 3.

 

Ik denk dat Van de Looi vrijdag nog een kans krijgt voor die verlenging om op het veld iets neer te zetten met de FC.  Dan-nog ben ik voor mijzelf nog niet overtuigd dat verlenging de beste keuze is, maar goed dat is aan Nijland! 

( supporters -en ik ben er een van -zijn net mensen, toch? )

appie happie21-01-2016 om 08:33

Kees ik hou van hutspot...en ja ik ben soms een beetje van alles doorelkaar..boeie..

brummie21-01-2016 om 08:56

Vond het stukje van Elwin Baas, niet zo raar. Hij geeft ook aan dat het niveau in de eredivisie afgelopen jaren achteruit is gegaan. En dat er vrijwel nergens spektakel geboden wordt op de nederlandse velden. Met andere woorden, we worden eigenlijk eredivisie breed te weinig verwend. 

Nec is is een ploeg die tegen Willem II uit, in een handbal formatie optrad en op de counter gokte. Zal in de euroborg niet anders zijn denk ik. It takes two to tango.

Het is niet voor niets dat de leukere thuiswedstrijden werden gespeeld tegen tegenstanders als bijv.   Heerenveen, Zwolle en Heerenveen. Deze ploegen wilden ook voetballen in de Euroborg.

Wat de verlenging van vd Looi aangaat, zal de vraag gesteld moeten worden, of een andere trainer meer uit dit elftal kan halen?

Het publiek is aan de ene kant terecht heel kritisch, en aan de andere kant ook een tikkeltje verwend gezien de situatie bij andere clubs als Twente en Heerenveen. Trainers hebben bij FC vaak geen lange levensduur. Jans werd in zijn laatste 2 seizoenen, zeker zijn laaste, behoorlijk afgezaagd, huistra kon na een prima 1 1/2 jaar helemaal geen goed meer doen en Maaskant, tja laten we daar maar geen woorden meer aan vuil maken. En als we verder terug gaan, was Westerhof ook geen softie?

Ik vind het lastig qua trainer wat te doen, verlengen of een nieuwe trainer halen? En wie en wat haal je in huis. Veel supporters zien graag Verbeek. Blijkbaar vanwege zijn uitstraling, maar is bijna overal ontslagen. Mag hem trouwens graag horen praten over voetbal, heb geen aversie tegen hem, integendeel.

Gezien de inzet op jeugd bij fc is het belangrijk dat er een trainer staat die oog heeft voor jeugd, en een langere termijn visie heeft, in plaats van presteren voor zijn eigen hachje.

Het grootste probleem met het huidige elftal is het scorende vermogen. Hebben we een spits die er regelmatig een doelpunt maakt, dan wordt het voor een elftal/vertrouwen veel makkelijker. Het voetbalt voor een team een stuk makkelijker in de wetenschap dat er iemand voorin loopt die makkelijk scoort.  Zonder Haller had Utrecht gewoon lager op de ranglijst gestaan. Hoop dat Sorloth voor ons en het elftal van grote waarde kan zijn. Hij is nog erg jong en zal wisselvallig zijn. Gun hem en onze supporters veel goals toe, beginnen tegend NEC. 

Als we een spits hadden gehad die er al 10 in het netje had liggen en daardoor het voetballend allemaal wat makkelijker ging, zou

vd Looi minder onder vergrootglas liggen. Tja en dat geluk van een veel scorende spits, daar moet je als trainer ook wat geluk mee hebben.....

 

 

 

appie happie21-01-2016 om 09:09

Het is maar goed dat wij,fans,geen echte invloed hebben op wat er gebeurt omtrent de trainer,anders is het eind zoek..Kunnen we ook niet meer zeuren want dan hebben we het zelf gedaan.

 

Een ding is zeker wij willen het beste voor de club maar we willen ook leuke wedstrijden zien want daar gaat het om en betalen we ons dure geld voor,en wees eerlijk het is allemaal niet voor niks een gemiddelde wedstrijd bezoeken kost toch al snel 20 euro p.p.en dan zit je meestal ook nog in de koumaar oke we zullen zien wat ons aanstaande is,wanneer vd looi nu eindelijk weer eens druk naar voren wil laten zetten en geen afwachtende houding aannneemt zoals uit meestal zo is,en tegen Utercht vond ik de fc ook erg timide net alsof ze verlamd waren ofzo!!

 

Hoop is idd ook een beetje gevestigd op Sotloth.

 

De lange onderbroek,muts en handschoenen liggen reeds klaar voor morgenavond.

 

Mijn voorspelling is dat de fc gaat winnen met 3-0.

appie happie21-01-2016 om 09:57

Verder zag ik dat die Santos van nec,slechts 3 ton hoeft te kosten,dus als de Leeuw nog weggaat deze periode zou ik hem er wel bij willen hebben voor dat geld.

Papa Werny21-01-2016 om 10:20

Prima stukje van Baas. Heel realistisch, alles op een rij. Zo hoort dat ook voor een journalist. Ik denk ook dat hij blijft. Nijland kiest voor stabiliteit. En dat brengt vd Looi wel. Wij zijn als supporter wat emotioneler en willen aanvallend voetbal zien. Ik denk dat vd Looi dat geporbeerd heeft gestalte te geven met een andere invulling van de veldbezetting tegen Utrecht. Pijnlijk mislukt. Je kunt niet zo maar de manier van spelen omgooien midden in het seizoen, zonder punten te verspelen. Tegen Utrecht had ik de indruk, dat lang niet iedereeen wist welke opdracht hij had. Vooral bij de laatste goal was het een gatenkaas bij FC. Ik heb liever af en toe een saaie wedstrijd, maar wel goeie resultaten, zoals in de eerste seizoenshelft. En daar waren ook de spectakelwedstrijden tegen Heerenveen en Feyenoord. Vrijdag behalen we een overtuigende overwinning tegen NEC: 3-0 of 3-1. daar ben ik van overtuigd. De mannen wilen vast iets rechtzetten.

21-01-2016 om 11:18

Jullie kunnen praten wat je wil maar v.d Looi was afgelopen zondag volledig de weg kwijt. Taktisch is deze trainer al geen groot licht maar als je de spelers ook nog op een verkeerde en dus voor hun vreemde plek neerzet, dan mankeert er iets aan je voetbalinzicht. Komt daarbij dat zijn wisselbeleid nog nooit goed is geweest, maakt deze trainer niet geschikt is voor z'n taak. En of een trainer nu een "softie" of een "donderstraal" is maakt ook niet uit, als hij de spelers maar op hun favoriete plel laat ballen dan komt het plezier vanzekf weer terug en navenabd de resultaten. Ergo conclusio: "Van mij hoeft Nijland het contract van deze trainer NIET te verlengen". Maar dat roep ik al veel langer. Wie er dan voor de groep komt te staan zal me eigenlijk een worst wezen, veel slechter kan het eigenlijk nooit worden. Stel dat v.d. Klooi aanstaande vrijdag eens het licht ziet en de spelers op hun juiste plek zet, zal je zien dat deze wedstrijd met overtuiging wordt gewonnen want de kwaliteit is bij FC-Groningen echt wel aanwezig, daar ben ik van overtuigd.

21-01-2016 om 12:10

Als ze morgen weer de hele tijd de bal rond- en naar achteren spelen ga ik (het zal de jongere lezers onder ons niet veel zeggen) het 'Tikkie Terug Jaap' van FC Knudde nieuw leven inblazen. Een heel groot spandoek, dat lijkt mij het beste.

Volledig van toepassing namelijk op dit FC. Zullen de spelers dat wel begrijpen?

21-01-2016 om 12:48

in het voetbal is er altijd wat...je kunt nooit zeggen: het is helemaal geregeld/voor altijd/  want die eerstvolgende wedstrijd moet wel gespeeld en liefst gewonnen worden.  NEC heeft pas nog een zeer moeilijke periode achter de rug, degradatie in 2014 na de Play offs en meteen het jaar erop weer terug en hoe...maar daar is heel veel geld mee gemoeid geweest en paniekaankopen, trainerswissels  enz.  Bij FC groningen willen ze het liefst zo min mogelijk het beleid aanpassen/omgooien, en liefst ook zo min  mogelijk reuring in de organisatie; en eerlijk gezegd denk ik dat de echte ambities om een subtopclub te worden/ te blijven wel met het woord maar niet met de daad worden beleden. Dat merkt de supporter ook>  De uitsiupporters gingen altijd met mkinimaal 500 naar de wedstrijden mee , maar dat aantal ligt nu beduidend lager. 

Wat hje ook van VdL vindt... de eerste 5 weken na het trainingskamp zijn gewoon altijd teleurstellend. Ik denk dat de hele aanpak van de selectie er een is van:  conditie op peil houden, niet teveel blessures erbij en zo min mogelijk goals tegen...alsof voetbal wiskunde is, wordt er gecalculeerd en getoverd met statistieken en TV inkomsten naar rangschikking alsof profvoetbal alleen maar daarom gaat.

 

Ik ben nog uit de tijd dat winst 2 punten/gelijkspel een punt en verlies 0 punten opleverde..maar dat werd als een bonus voor afbraakvoetbal gezien, en dus kwam er een punt bij (3) voor een overwinning. Kijk je nu naar de tactiek en de magere doelsaldo's en scores op de velden  dan zou wat mij betreft er een nog grotere bonus op een overwinning mogen komen, 4 punten dus, en voor een  gelijkspel maar 2 ! Als het gevolg hiervan is dat alle ploegen met 4-4-2 of 5-2-3-1 gaan spelen, so be it, maar nu hebben we veel te weinig voetbal in de linies, en soms maar een enkele kans per helft.

Iets anders: Dat de sportwetenschap een belangrijker bijdrage gaat leveren aan de speelwijze en daarmee de verrichtingen van individuele spelers, lijkt een uitgemaakte zaak: zo verandert het voetbalsport steeds van karakter/aankijken . Ik denk dat Nijland de eerste is die zich hierbij neerlegt en vanwege deze ontwikkelingen  geen andere trainer wil.  Zoals Baas al opmerkte:  het is dan maar de vraag of een andere trainer het beter zal doen. De winst is voor FC Groningen niet te halen in  meer punten, maar in merchendaising of in partnerships en wat al niet meer. 

Toch is het voor de supporter een raadsel dat clubs als bijv. Zwolle, NEC, Utrecht en Heracles telkens het vuurtje wel weten op te stoken en die dan met ouderwetse inzet tot de verbeelding spreken:  een spandoek inhet stadion moet je trouwens altijd in positieve zin voor je eigen club gebruiken....zeg ik erbij.

21-01-2016 om 13:09

Zwollen en Heracles hebben ku(ns)tgras en dat is een ramp voor de tegenstanders. Je zag vorig jaar bij Heracles dat ze te weinig technische spelers hadden en zakten door het ijs Nu ze weer geneg vaardige spelers hebben spelen ze de pannen van het dak.

En de trainer van NEC is echt een klasbak. Eerst met Eindhoven, nu weer met NEC.

De lb voor een am wisselen was een flater van jewelste, naar mijn mening. Idem voor de wissel van klasbak Tibbling. Dus een logische opstelling met Lindgren erin en een normaal wisselbeleid kan maar zo voor 3 punten zorgen

 

campesino21-01-2016 om 13:30

ik heb het idee dat taktisch gezien, vd looi totaal geen verstand van voetbal heeft. ik heb namleijk niet het idee dat hij een bepaalde manier van voetbal spelen voorstaat. hij probeert maar wat aan. 2 jaar terug was hij ook volledig de weg kwijt en probeerde hij ook van alles uit. tot bij toeval met zivcovich en kostic een soort countervoetbal de gouden oplossing bleek. vorig jaar werd er ook van alles uitgeprobeerd, tot 4--2-2-2 aan toe en duurde het tot maart tot de puzzle gelegd was. en als we toen de beker niet hadden gewonnen was het toen al hommeles geweest. en ook dit jaar weet hij van gekkigheid niet wat hij moet doen met de vreemde taktische wissels tegen utrecht als triest dieptepunt.

aan de ene kant heeft dat natuurlijk ook zijn voordelen, want stug vasthouden aan een idee dat niet funcioneert, dat schiet ook niet op aan de andere is de uiteindelijke oplossing meer geluk dan wijsheid en als we daar tot maart/april op moeten wachten wordt je daar als supporter natuurlijk niet vrolijk van. en daar kan een stukje van eene baas niets aan veranderen, want ik heb liever een kritische journalist dan een kontelikker vd club of trainer.

marcelfcg21-01-2016 om 13:59

Ik kan me vinden in het verhaal van Campesino. Alleen wordt altijd geroepen vanuit de TS "We doen het met z'n drieen". Dan vraag ik me af of de 2 assistenten Vd Looi niet eens op de vingers tikken. Mag toch hopen dat ten minste 1 van de 3 wel enig tactisch benul heeft.

roelofzky21-01-2016 om 14:24

FC Groningen en Erwin vd Looi zijn in gesprek over contractverlenging. Beide partijen hebben intentie met elkaar verder te gaan.......volgend seizoen een leeg stadion??? Pffff Nijland wordt wakker en kom uit die winterslaap.

21-01-2016 om 16:21

Over de opstelling, deze wijkt op twee plaatsen af van afgelopen zondag tegen Utreg. Tamata en Lindgren voor Payne en Maduro. Als het ongewijzigde middenveld dan dezelfde posties houdt betekent dat dat Tibbling wèèr gekunsteld op de linkerkant z'n ding moet doen. Omdat de Leeuw centraal staat. Tibbling is in mijn beleving dé man die achter Sorloth moet spelen op de as van het veld. Voor de Leeuw zie ik met de komst van Sorloth in dit elftal geen rol meer. Achterin zou ik Reijnen vervangen door Larsen. Niet op basis van kwaliteit maar wel om te investeren in een jonge vent met potentie. En met de instructie om vóóruit te spelen. 

21-01-2016 om 16:29

MOI  ! 

Nogutsnoglory121-01-2016 om 18:11

Wat ik ook al eerder beweerde: Tibbling moet altijd in de as spelen! 

renevanderes21-01-2016 om 18:51

Kappelhof er uit , Maduro er in.

Nogutsnoglory121-01-2016 om 21:06

Wat ik ook al eerder beweerde: Tibbling moet altijd in de as spelen! 

marcelfcg22-01-2016 om 09:09

De beste spelers moeten altijd in de as spelen. Met een sterke as kom je al heel ver in deze belabberde competitie

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!