Terug

Deel deze pagina:

Clubambitie, play offs en gaan voor plek vier

Door Redactie 12 reacties

Trainer Erwin van de Looi kijkt tevreden terug op het trainingskamp in Spanje. Dit berichtte eerder deze dag (de papieren versie van) het DvhN. De selectie heeft goed, veel en hard  kunnen trainen. De faciliteiten waren evenals het weer - prima, kortom een uitstekend trainingskamp! Voor wat betreft de aankomende tweede seizoenshelft wat beter moet, is Van de Looi helder. Het spel moet beter en als je beter speelt worden de resultaten hoogstwaarschijnlijk nog beter. Op de resultaten in de Eredivisie was weinig aan te merken, maar we willen in de wedstrijden meer gaan bieden.

Van de Looi wil proberen tot beter spel te komen door een paar aanpassingen. De bedoeling is (onder meer) om met één controleur te gaan spelen en een inschuivende verdediger. Meer mensen rond de aanvallers, daardoor meer dynamiek creëren voorin. Van de Looi stelt dat het de afgelopen vrijdag tegen Oostende maar ook tijdens de trainingen, er aardig uitzag. De trainer benadrukt, (voordat het slecht-voetbalverhaal een eigen leven gaat leiden) dat er ook goede wedstrijden voor de winterstop zijn gespeeld. Van de Looi wijst naar de thuiswedstrijden, het grote aantal wedstrijden, de vergelijking met AZ dat ook Europees speelde en momenteel 7 punten minder heeft dan FC. Er wordt altijd gekeken naar manieren waarop het beter kan. Hij omschrijft zichzelf als één van de meest kritische personen over het team.

Uitwedstrijden
In Spanje heeft het team een avond bij elkaar gezeten, er is gevraagd wat de spelersgroep wil bereiken tijdens de tweede seizoenshelft en hoe men dat wil doen. Ook de (resultaten van de) uitwedstrijden zijn benoemd die tot nog toe weinig punten hebben opgeleverd. Van de Looi pleit dat het team in de uitwedstrijden hetzelfde moet doen als thuis. Hoog druk zetten thuis moet ook in de uitwedstrijden worden uitgevoerd. Het enige nadeel uit, is dat er regelmatig op kunstgras wordt gespeeld. Een ander bijkomstig (statistisch) gegeven is dat zeven van de tien ploegen slechter uit - dan thuis presteren.

FC Groningen behaalde 20 punten uit de thuiswedstrijden en slechts zes punten in de uitwedstrijden. Van de Looi is het eens dat dit een extreem groot verschil is en zegt dat het - waarom - redelijk ongrijpbaar is. Van de Looi refereert aan de recente gesprekken met de spelersgroep en het is aan ons om te laten zien dat we dat in de tweede seizoenshelft wel kunnen. Ook het aantal doelpunten moet omhoog.

Op de vraag om meer te scoren met het aantrekken van Alexander Sørloth zegt van de Looi dat die jongen pas 20 is. Ook het feit dat we meer doelpunten moeten maken en op te hangen aan hem, is niet realistisch. Er is door FC gezocht naar een ander type spits, meer een aanspeelpunt, een jongen met iets andere kwaliteiten en ook met een wat ander fysiek, dan spitsen die de selectie in huis heeft.

Maar Simon Tibbling was een jaar geleden toch ook pas 20 en één van de beteren? Van de Looi zegt dat dit geen vanzelfsprekendheid is als iemand net uit het buitenland komt en vanaf dag 1 het verschil gaat maken. Daar komt nog bij dat er (door de verdedigers van de tegenstanders) met argusogen wordt gekeken naar een spits.

Doelstelling
FC Groningen wil hoe dan ook de play-offs halen en beter gaan spelen. Onze ambitie is de vierde plaats. Dat is wat we graag willen bereiken en als sportman moet je voor het hoogst haalbare gaan. Lastig maar extra uitdagend.

Aflopend contract Van de Looi
De trainer heeft nog niet over zijn toekomst nagedacht. "Ik ga nog niet zeggen hoe ik er in sta. Ik heb nog niet met de clubleiding gesproken". Op de vraag (van de Looi bracht FC groningen twee keer naar Europa met daarbij één keer de KNVB beker) of het niet logisch is dat zijn contract gewoon weer verlengd wordt zegt Van de Looi lachend, dat het hartstikke logisch is. Op de vraag of hij graag wil blijven zegt de coach dat hij daar niks over wil zeggen. De oefenmeester heeft ook geen idee of er andere clubs in hem geïnteresseerd zijn, zijn focus ligt bij FC, de rest zijn afgeleiden van resultaten behalen en goed willen spelen.

Defensieve trainer?
Op de vraag of Van de Looi zichzelf een defensieve denkende trainer vindt zegt hij niet te weten dat dit zo is, maar mensen die dat zeggen hebben mij nooit zien trainen en ze weten niet wat onze intenties in wedstrijden zijn. Vorig jaar of het jaar daarvoor, maakte FC Groningen de op één na de meeste goals in de geschiedenis van de club. Dat kan moeilijk als je een defensieve coach bent. Van de Looi stelt dan ook dat het vaak een kwestie is van papagaaiengedrag, de mensen roepen vaak maar wat. Het is roepen om het roepen en dat zwart-witte is inherent aan het trainersvak en ook aan de tijdgeest waarin we zitten.

"Aan mij en aan ons om het dit komende half jaar te laten zien dat het allemaal best wel meevalt met die defensieve manier van coachen".

Reacties:
11-01-2016 om 20:42

Teleurstellende tekst, hij weet niks of gaat er niks over zeggen...  Lijkt mij een uitgemaakte zaak dat ie een verbeterde contractverlenging van een jaar krijgt.  Een paar maanden terug dacht ik die gaat geheid weg als ie zich kan verbeteren, maar cdit lijkt er nu niet op.

Het zal allemaal wel,  stukje pr. van Van de Looi...  wat schiet je er inhoudelijk mee op? niks...alleen zegt ie dat het prima ging en gaat, op die toer. 

Het lijkt wel of ie zich warm loopt ( zie foto) voor de functie van Algemeen Directeur...zó adrem en onpersoonlijk!!

 Teksten als  "Roepen om het Roepen"...en "de Tijdgeest"...is dit dan een voorbeeld van de Nieuwe Kerk, waarin dictators  en geldwolven uiteindelijk  bepalen voor de mensen wat hun mening (bijv. over voetbal) behoort te zijn... 

Het zijn natuurlijk maar een paar opgetekende zinnen uit zijn mond, maar IK kan er in ieder geval  (veel te) weinig mee.

 

TomOkker11-01-2016 om 21:10

Prima verhaal natuurlijk en geen speld tussen te krijgen. Daarbij alle statistieken zijn in z'n voordeel.

Maar zoals zo vaak bij mensen die echt iets te melden hebben, denk bijvoorbeeld aan een Freek de Jonge, Ton Boot, Peter R de Vries, Maarten van Rossum of een Ellen Deckwitz, het maakt niet meer uit wat ze zeggen, het oordeel is reeds geveld en van mening veranderen kan natuurlijk niet want op Twitter of Facebook staat de waarheid.

Las vanmiddag het stukje van Alwin Baas, dat is pas een kwal. Denkt dat ie het op z'n Everts ten Napel in z'n beste (na)dagen alles maar kan roepen en het ergste is hij gelooft het ook nog.

appie happie11-01-2016 om 21:25

KEES  ga op bed.Slapen.wij simpele fans hebben geen invloed.jammer  zelfs voor jou.

TomOkker11-01-2016 om 20:43

Goh, papagaaiengedrag, waar heb ik dit eerder gehoord. Roepen om het roepen, wat een wijze man eigenlijk. 

11-01-2016 om 21:10

Tom Okker: accepteren van iemands beargumenteerde posts is voor jou totaal vreemd, he...Goh

TomOkker11-01-2016 om 21:12

iets te vroeg kees

 

TomOkker11-01-2016 om 21:15

Ik accepteer de post van Erwin toch of zie ik iets over het hoofd, jij wilt alleen maar reageren om te reageren of was het roepen om te poepen, ik weet zo even niet meer

11-01-2016 om 21:19

vergeet je prozac niet in te nemen !

Hoekie11-01-2016 om 22:13

Moedige uitspraken van v.d. Looi. Hij legt de lat erg hoog met de uitspraak ambitie te hebben te gaan voor plek 4. Een paar papegaaien op dit forum hadden niet heel lang geleden nog degradatiestrijd in de mond. Plek 4 zou een wereldprestatie zijn, al denk ik dat een paar papegaaien  zelfs bij een plek in de top 3  liever hun tong afbijten dan hem een compliment te geven. 

campesino12-01-2016 om 09:35

hoekie, tom okker, vd looi, jullie hebben het nog steeds niet begrepen en ik ben bang dat jullie het zo langzamerhand ook nooit zullen begrijpen. natuurlijk willen we allemaal zo hoog mogelijk eindigen, maar vooral willen we een beetje spektakel zien. en spektakel is niet alleen doelpunten of 3 punten. spektakel is inzet , strijd, hachelijke situaties voor de goal en niet urenlang die bal achtein rondspelen, ook al win je later met 2-0.

en vd looi kan wel aanvallend trainen en aanvallende intenties hebben, maar als dat er in de wedstrijden niet uitkomt, wat koop je daar dan voor?

 maar goed, laat het maar zien deze tweede seizoenshelft.

ik heb er zin in.

Hoekie12-01-2016 om 11:01

Je trapt een open deur in dat een supporter spektakel, inzet, strijd wil zien. Dat wil namelijk elke supporter. Ik vind het een beetje naief gedacht dat jij denkt dat iemand dat niet begrijpt. Aanvallend voetbal begint met aanvallend denken, trainen en aanvallende intenties hebben. Dat is in de eerste seizoenshelft er onvoldoende uitgekomen. Met spektakelstukken alleen redt je het als club echt niet. Clubs als ADO zien dat maar wat graag en werken daar niet aan mee. M.a.w. er moet een goede mix gevonden worden waarbij de amusementswaarde omhoog gaat en het resultaat goed blijft. Dat klinkt eenvoudig maar dat is het niet.

brummie12-01-2016 om 14:13

Helder verhaal van van der Looi, met een grote uitdaging om 4e plek te behalen. Inderdaad Hoekie, je zal een mix moeten vinden om amusentswaarde teverhogen, maar oog houden voor het resultaat. Een club als Willem II wordt wel geroemd vanwege zijn aanvallende spel, maar heeft maar 2 of 3 thuiswedstrijden gewonnen. 

campesino12-01-2016 om 18:08

hoekie, je kan of wil het nog steeds niet begrijpen. dat je een juiste mix moet vinden is een open deur, waar jij gelijk in hebt en dat dat niet makkelijk is dat is ook voor iedereen duidelijk. maar daar draait het niet om.

jullie onbegrip komt denk ik door de termen aanvallend/verdedigend. het voetbaal van groningen is namelijk niet verdedigendmaar "saai, niet om aan te gluren".het is ook niet zo dat groningen met zijn allen met de kont voor het eigen doel liggen. sterker nog, countervoetbal kan ook atraktief zijn. 

het probleen bij groningen is niet dat het verdedigend is, het probleen begint juist in balbezit. als de bal verovert is gaat de bal eesrt terug naar achteren om contole over de bal te krijgen. alleen geef je de tegenstander dan wel de tijd om de verdedigende stellingen in te nemen. daarna wordt de bal zo'n 30 keer achterin rondgespeeld, om bij padt te eindigen, die dan opgejaagd door de tegenpartij een lange bal naar voren geeft. dit lijdt of tot balverlies, of groningen verovert de bal en dan begint alles van voren af aan. geen verrassing, geen spektakel, geen snelheid, niks!! om tureluurs van te worden.totdat we achter komen en dan blijkt dat we ineens wel kunnen voetballen.

en dat heeft niks met een vierde plaats, aanvallend of verdedigend voetbal te maken. dit is voetbal dat mensen het stadion uitjaagt. ik hoop dat jullie het nu begrijpen.

campesino12-01-2016 om 18:12

ik heb trouwens wel hoop dat vd looi het wel heeft begrepen, want met de komst van een kapstokspits, kan er misschien eerder naar voren gespeeld worden, om van daaruit te gaan voetballen. of om van basten maar eens na te papegaaien, nederlandse ploegen moeten af en toe het middenveld overslaan met een lange bal naar voren.  de tijden van harris huizing gaan herleven!!

Hoekie12-01-2016 om 18:54

Hè hè nu kom je bij de kern. vd looi heeft het begrepen door de komst van een echte " kapstok" spits. Weer een open deur ...daar roept heel dit forum al 2 jaar om. En nu ziet de trainer ook het licht. Tjonge dat schiet op zo! 

campesino12-01-2016 om 19:25

er is niemand blinder dan iemand die niet wil zien. bovendien lever je goedkope kritiek zonder argumenten.

een fijne avond verder.

Hoekie12-01-2016 om 19:26

Die kapstokspits hadden we ... Zeefuik. Veel forumleden waren daar lyrisch over en hij had zelfs een fanclub.  Hij had 2 nadelen: hij had een "licht" overgewicht en geen scorend vermogen. Ik verwacht veel van Sorloth want dat type spits hebben we wel nodig. Een trainer heeft wel te dealen met het beschikbare  spelersmateriaal. Tot slot: als je het middenveld overslaat dan moet je wel aanvallers hebben die wat met die ballen uitrichten. Daar zit hem nu net de kneep spelers als de Leeuw, Hoesen zijn dan niet op hun best. Sorloth is een speler die straks dat verschil kan maken. 

Hoekie12-01-2016 om 19:30

Dat zou ik ook zeggen als iemand die zijn gelijk niet krijgt. Fijne avond en voor mij einde discussie.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!