FC Groningen begroot verstandig, de KNVB zou dat moeten belonen.
Het zijn altijd leuke koppen in de krant " FC Groningen houdt 7,8 miljoen over aan de transfer van Marcus Berg ". Je kan er leuk mee scoren, maar als je er ook dan direct bijverteld dat daar geen nieuwe spelers voor gehaald kunnen worden, ligt de werkelijkheid toch even anders, als je de uiteindelijke begroting leest van FC Groningen.
Natuurlijk het geld wat FC Groningen verdiend aan de verkoop van Berg kan je goed gebruiken. Maar Hans Nijland geeft aan dat het merendeel hiervan, de gaten in het begrotingstekort van afgelopen jaar en komend jaar moeten afdekken. Hij wil weer naar een structureel gezonde bedrijfsvoering toe waar de inkomsten en uitgaven weer in balans zijn. Je moet uiteindelijk kijken, wat het te besteden budget voor voetbalzaken is. Een duidelijke visie.
De begrotingen zoals geplaatst van alle clubs in Nederland lijken voor sommige verwachtingsvol maar zit vol met gaten. Heerenveen en Twente hebben hogere begrotingen, maar wat wordt daar allemaal in meegeteld. FC Groningen telt in ieder geval niet mee de andere activiteiten die het ontplooid. Hans Nijland geeft aan, en terecht, dat er veel clubs in de problemen komen dit seizoen. Hij wil dat ten alle tijde voorkomen met het bedrijf FC Groningen. Voorbeeld Feyenoord een prachtclub, maar zit tot de nek toe in de schulden. Toch worden er spelers gehaald, weliswaar op kosten van een particulier, maar deze zal toch ook weer eens terugbetaald moeten worden. Topspelers verdienen bij Feyenoord meer als een miljoen Euro per jaar. Met de hoop, en niet meer dan dat, dat de club uit het diepe moeras zal komen.
" De salarissen, aldus Nijland zullen de komende jaren onder druk komen te staan. En daar willen en zullen wij niet bijhoren. Wij trappen op de rem en maken pas op de plaats. Wij onderkennen de economische situatie '. Ook hier een verstandig beleid. Natuurlijk waai je eerst even in tegen alle winden, maar als je een gezonde bedrijfscultuur wil creeren zal je realistisch moeten zijn.
De clubs in Nederland gaan de kredietcrisis merken. Velen doen of er zogenaamd niet veel aan de hand is, het staat wel stoer, maar er zullen klappen vallen de komende jaren. Dat geldt voor zogenaamde Topclubs als voor de wat mindere goden. Het is te hopen dat de KNVB daar ook zijn invloed op gaat uitoefenen. Stiekum de oogkleppen op moet al verleden tijd zijn. Het is niet zo moeilijk om bijvoorbeeld Eindhoven met een schuld van een paar ton het betaalde voetbal uit te donderen. Het zal van meer lef getuigen om eredivieclubs hard aan te pakken die buiten hun boekje gaan qua begrotingen. Clubs die het niet waar kunnen maken ten opzichte van hun begrotingen zullen mogelijk punten in mindering toegebracht moeten worden. Wedden dat de meeste begrotingen er dan heel anders uit zullen zien.
FC Groningen voert een verstandig beleid die op de lange termijn altijd zal winnen. De doelstellingen, weer bij de eerste acht en mee doen om Europees voetbal zijn realistisch. Ook is het realistisch om nu serieus werk te maken wat betreft de uitbreiding naar 32000 toeschouwers in het Euroborgstadion. Dat zal het plafond zijn van het bedrijf FC Groningen. De markt is niet groter of je wil graag in een half leeg stadion willen zitten. De gemeente Groningen zal zich ook wat directer en meer ondernemend met het bedrijf FC Groningen bezig moeten houden. Het is één van de belangrijkste uithangborden van de stad en provincie. En als je zo inventief, creatief, en goed op de winkel past, zou het mooi zijn om met elkaar op te trekken, net zoals echte supporters doen.