Terug

Deel deze pagina:

FC Groningen presenteert zwarte cijfers

Door Redactie 4 reacties

Over het seizoen 2014-2015 heeft FC Groningen een nettowinst gemaakt van € 1,4 miljoen. De transferopbrengsten bedroegen € 3 miljoen. Het negatieve bedrijfsresultaat was € 1,1 miljoen. Aan belastinggeld moest € 500.000 euro worden betaald. Met het uiteindelijke bedrag van € 1,4 miljoen dat de clubkas overhoudt ,is de vermogenspositie per 30 juni 2015 verbeterd tot een bedrag van € 2,9 miljoen, bericht de clubsite.

Bedrijfsresultaten over de afgelopen 3 seizoenen:

2012-2013  -/- € 1,6 miljoen 

2013-2014  -/- € 1,3 miljoen

2014-2015  -/- € 1,1 miljoen 

Op basis van bovenstaande gegevens, betekent dit dat het negatieve bedrijfsresultaat over de laatste drie seizoenen een positieve trend laat zien; er wordt minder verlies gemaakt. Daarnaast heeft de FC het oude investeringsfonds afgekocht met geleend geld - tegen gunstiger rentecondities. Ook de netto omzet ging omhoog, mede dankzij het KNVB Bekertoernooi.

Directeur Hans Nijland is content over de gepresenteerde cijfers, maar waarschuwt dat de trots van het noorden nog altijd (teveel? -red BM) afhankelijk is van transfers om verliezen op te vangen. Ondanks het gegeven dat de transfergelden deel uitmaken van de bedrijfsvoering, benadrukt Nijland de noodzaak om structurele maatregelen door te voeren die moeten leiden tot het nog gezonder worden als club.

- Herstructurering vermogenspositie
- Gesprekken (nog steeds) gaande over het normaliseren van de huisvestingslasten
- Professionaliseren jeugdopleiding, vernieuwing sportpark Corpus den Hoorn
- Verhogen van netto omzet via sponsoren

Daarnaast blijft het een jaarlijkse doelstelling om op plaatsen te eindigen die recht geven op Europees voetbal. 

FC Groningen is medio 2015 door de KNVB ingedeeld in categorie 3, dit is de groep van de meest financieel gezonde clubs.

Reacties:
29-10-2015 om 20:09

Kijk, hiervoor slaat Nijland zich op de borst maar dat het op het veld niet zo bijzonder gaat zal hem een rotzorg zijn. De `goegemeente` loopt al een half jaar om een goede spits te schreeuwen maar meneer de directeur doet  net of hij ziende blind is en horende doof is en trekt zich van de supporter helemaal niets aan terwijl hij overal, als hij de kans krijgt, roept dat FC Groningen een volksclub is. Nou luister dan eens een keer naar het volk en zorg dat er een goeie ploeg op het veld staat, en dan MET een goeie spits, in plaats van op de centen te blijven zitten.

nulvijftig30-10-2015 om 16:01

Ze zitten nu toch achter die jonge Noor aan? Ik denk dat weldegelijk doorhebben dat ze een spits nodig hebben, maar goede spitsen zijn gewoon zeldzaam. Ze zijn snel te duur en Groningen wil dat spelers in een bepaald plaatje passen.

Laat die Noor maar komen, schijnt een groot talent te zijn, past binnen 'het plaatje'.

Marco29-10-2015 om 21:08

Welke spelers zitten in de transferopbrengsten van 3 miljoen? Lijkt opvallend aan wat er aan spelers is verkocht. 

Positief dat we als club weer financieel gezonder zijn geworden. Dit zorgt voor een betere onderhandelingspositie bij de verkoop van spelers. Waar Van Dijk nog in de zomersale is gedaan en bij Kostic het verschil tussen moeten verkopen (bod sporting 3 mil) en mogen verkopen (6 mil. Stuttgart) aanzienlijk.

Grootste kwetsbaarheid blijf ik het werken met begrotingen met een operationeel verlies vinden. Hierdoor moet je jaarlijks je beste spelers verkopen. Verkoop je 1 jaar niet voor een paar miljoen dan moet je al langs bij de gemeente om geld. 

 

Oplossingsrichting: Vemogenspositie verbeteren, wellicht nu mogelijk omdat de markten wat gunstiger zijn.

Huisvesting, dat mag wel wat minder nu we al weer 10 jaar in het stadion zitten en netjes de huur betalen. Of beter dat het stadion wordt vergroot naar 28.000 duizend. Onze concurrenten hebben ook veelal een stadion dat meer betalende toeschouwers kan ontvangen. Verlaag het veld maar een paar meter en trek de onderste tribune ring een rij of 6 door. De ruimtes langs het veld zijn groot genoeg hiervoor. Zijn echt wel bouwers die dit kunnen en graag willen doen.

Jeugopleiding. Had het van realistischer gevonden dat we ermee stoppen. Is een zeer forse kostenpost, waarbij we in een dunbevolkt gebied wonen met weinig echt toptalent, en jeugdcontracten te weinig zekerheid bieden dat ze ook echt in het eerste gaan voetballen als ze goed zijn, of bijna gratis naar Engeland/top 3 gaan. We moeten jaarlijks voor een miljoen of meer aan eigen jeugd verkopen om financieel uit de kosten te komen. Dat zal structureel nooit gebeuren. 

Omzet verhogen bij sponsoren. Denk dat dit lastig blijft en er al veel is gebeurd op het terrein van sponsering. Qua positionering zou in de commercie Robben en Suarez wel veel meer naar buiten kunnen worden gebracht. Zijn gezichtbepalende spelers in de Bundesliga en grote spaanse competitie. Buiten de regio weet geen mens wie Rusnak of Tibbling is. Grote banner op het stadion met Robben en Suarez erop met de tekst: dreams begin here.. etc. Zie verder liever aansprekelijke spelers naar Groningen komen die zorgen voor shirt verkoop etc. Maduro is een goedvoorbeeld. Zo'n speler zou ieder jaar moeten. 

Als het doel ieder jaar meedoen voor Europees voetbal is, zou een andere strategie veel beter zijn: zorg dat je elftal altijd uit 8 Zuid-Amerikanen bestaat. Daar kunnen ze gewoon beter voetballen. Haal bij de midden-moot ploegen daar hun dragenspelers weg van 24-26 jaar, krijg je als Groningen een veel beter elftal. Verschil Reijnen / Bottghin x 8. Voor die 8 spelers ben je jaarlijks 4 miljoen aan salariskosten kwijt voor 8 basisspelers van buiten de EU, dan moet je toch met een begroting van 20 miljoen makkelijk kunnen opbrengen. Met onze contacten en Suarez als uithangbord zou dat kunnen als je daarvoor kiest. Denk dat je dan wat vaker op de markt komt te staan, en zelfs structureel top 4 kan spelen. 

 

 

Hoekie29-10-2015 om 22:51

Goed gedaan Hans Nijland!  Een buffertje is nodig want de begroting gaat volgend jaar weer naar beneden. Potverteren is niet aan de orde. Dat zie je wel aan diverse clubs die in de touwen hangen. 

Volgens mij is op dit forum meerdere keren een stadionuitbreiding besproken. Verlaging is niet mogelijk want dan zit je tussen de geparkeerde auto's te spelen. Structureel top 4 spelen dan heb je een begroting van minimaal 40 miljoen. Dan moet Hans nog even een verdubbeling vinden en dat gaat in het noorden niet lukken. De jeugdopleiding kost nu nog meer geld dan het oplevert maar door toptalenten aan te trekken op jeugdige leeftijd is daar veel winst te behalen. Kijk maar naar de jeugd van Heerenveen van de afgelopen 10 jaar. Door een topsportcentrum gaan we Heerenveen voorbij. Goede Zaak dus. Elke verkoop betekent dat telkens de opleidingsvergoeding weer terugkomt. De grootste blunder van het stadion is dat uitbreiding bijna onmogelijk is. 

 

nulvijftig30-10-2015 om 14:55

@Marco

De jeugd is belangrijk, een Groninger ziet liever een speler die bij de cultuur past dan een Amsterdammertje of verwende zuid-amerikaan. Ik vind dat er zoveel mogelijk groningers bij het eerste moeten zitten en dat er alleen buitenlanders moeten aankocht worden als ze echt iets toevoegen. Dus in basis dan: paar buitenlanders die iets toevoegen, aangevuld met Nederlanders die ook goed genoeg zijn en Groningers. Een burnet zouden we echt wel uit onze jeugd moeten halen, hetzelfde geld voor Antonia of Kappelhof.

We zouden natuurlijk allemaal graag zien dat Grunn in een prachtig groot stadion speelt, maar we zien nog liever een vol stadion. De realiteit is op dit moment dat we de Euroborg nu al nauwelijks vol krijgen, alleen bij aansprekende wedstrijden. Maar soms komen zijn er ook gewoon 3000 lege plekken, wat heeft het dan voor zin om nog 5000 extra plekken te creeren. Doe mij maar een volle Euroborg in plaats van een halflege Gelredome, lege plekken zijn ongezellig en verpesten de sfeer.

Ik ben van mening dat Groningen zo snel mogelijk de eigenaar moet zijn van de Euroborg, of in ieder geval het voetbal gedeelte. Scheelt ze flink wat geld wat weer in de selectie geïnvesteerd kan worden. Ookal moeten we dan een paar jaar achter elkaar geld opzij leggen, of lenen, maar een eigen stadion kan veel opbrengsten leveren: beste voorbeeld: Arsenal die miljoenen uit het Emirates halen, maar ook Twente gaat op lange termijn veel aan het stadion verdienen, als ze hun idiote leningen hebben afbetaald.

30-10-2015 om 16:32

@050    om met het laatste tye beginnen±  ik schat de kans op een nieuw of uitgebreid stadion binnenkort op uitgesloten! wel zie ik mogelijkheden voor de club voor over 5 jaar...Wim Entzinger handjes jeuken en als Groningen zijn achterban vast kan houden, met de moordende concurrentie van Fox/thuisblijvers, dan kan de club zichzelf weer een boost geven , net als 10 jaar geleden.

Een groter stadion in eigen beheer bouwen gaat zeker 35/40 miljoen kosten die niet zo snel door de gemeente gedragwen zullen worden. Mogelijk dat een belangrijke statutaire wijziging van de BV (bijv een joint/venture met een andere club-of investeerders), dan komen er weer nieuwe perspectieven. De economie van bedrijven inen om de stad kan immers in een paar jaar best aantrekken en zo´n nieuw stadion met vele gebruikers, ook buiten het weekend, kan opeens weer tot mogelijkheden behoren. 

 

FC Groningen heeft goed geboerd vorige jaar, mede door de gunsgtige loting en behalen van de beker.  Behalve een riante doorverkoop van Kostic ) meteen mogelijke afdracht van 2 milj. aan de FC, zijn er nui geen meevallers te verwachten....extra Europees geld°/overwinteren  zal moeilijk haalbaar zijn...maar je weet ´t nooit   

Hoekie30-10-2015 om 19:12

Een groter stadion van pakweg 28. 000  is alleen zinvol als Groningen naar een begroting gaat richting top 4. Dat trekt extra toeschouwers. Nu krijgen we het stadion niet eens vol. Met Nulvijtig eens dat  een halfleeg stadion geen ponem is. 

30-10-2015 om 21:05

wat betreft nieuwe intiatieven, heeft Nijland altijd geijverd, dat de onderneming `vóór de muziek moet uitlopen´.  Daarentegen zal er in de aanvang-opstartfase van het zorgcentrum wel een verlies geleden worden.  Het verhogen/verkrijgen van meer sponsorbijdragen gaat wel hand in hand met de uitsptraling van de club en de sportief geleverde prestaties van het eerste elftal. Wanneer ze erin slagen om dit structureel waar te maken, dan zal de ambitie/de lat nog omhoog moeten met een hogere spelersbegroting voor de selectie . en de toeschouwers ben je trouwens sneller kwijt dan rijk, dus hier ligt wel een verbeterpunt om aan te werken. Ik ben benieuwd welk deel van de begroting gereserveerd wordt jaarlijks voor het topsportcentrum.     

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!