Terug

Deel deze pagina:

Update: FC Groningen ziet in Udinese partner

Door 4 reacties

FC Groningen wil op het gebied van scouting samen gaan werken met de Italiaanse topclub Udinese. Topscout Grads Fühler wil zich permanent in Zuid-Amerika vestigen, om op die manier voor zowel FC Groningen als voor Udinese geschikte spelers te scouten. Deze handelswijze zou voor beide partijen kostenbesparingen opleveren aangezien de kosten gedeeld kunnen worden.


Udinese dat momenteel op een keurige derde plek in de Serie A staat, vist volgens Hans Nijland in een andere prijsklasse dan FC Groningen. Daardoor kunnen de werkzaamheden van Fühler voor beide clubs plaatsvinden. In de winterstop hoopt FC Groningen samen met de Italiaanse club de plannen verder uit te werken en te concretiseren.

Update: 01-12-11, 10:49 uur:
Het Dagblad van het Noorden heeft vandaag een artikel gewijd aan de samenwerking tussen FC Groningen en Udinese. Grads Fühler zal zich per februari/maart in de hoofdstad van Peru; Lima gaan vestigen om van daaruit heel Zuid-Amerika te bestrijken opzoek naar talent. Volgens de 49-jarige Fühler is er geen sprake van belangenverstrengeling. "In 99 van de 100 gevallen zal het elkaar niet bijten. Udinese kan drie, vier miljoen euro op tafel leggen voor een speler, terwijl FC Groningen dat niet snel zal doen." Verder geeft de topscout aan dat Zuid-Amerika hem altijd heeft getrokken en hij dit als mooie uitdaging ziet.

Henk Veldmate laat aan het DVHN weten: "Grads Fühler had eerder al eens aangegeven wat anders te willen doen en dat heeft tot deze situatie geleid. Maar wij kunnen het niet alleen bekostigen iemand in Zuid-Amerika te stallen. Omdat Udinese ook behoefte heeft zich nog verder in Zuid-Amerika te versterken is voor deze constructie gekozen."

Naast scouting heeft FC Groningen de intentie om de samenwerking verder uit te bouwen. Hans Nijland en Henk Veldmate denken voor de jaarwisseling nog met Udinese eigenaar Giampaolo Pozzo om de tafel te gaan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat spelers van Udinese op huurbasis voor FC Groningen komen voetballen. Momenteel werkt de Italiaanse club al nauw samen met Spaanse clubs als Granada - Pozzo ook eigenaar van is - en Cadiz.  Henk Veldmate over de eventuele huurspelers: "Voor hun ontwikkeling kan het voor spelers interessant zijn een jaar of twee in Nederland te voetballen. Over de ideeën die wij daarover hebben willen wij met de leiding van Udinese van gedachten wisselen."

Reacties:
TomOkker30-11-2011 om 16:52

Toch interessant de vraag is of Nijland gelijk heeft en of ze inderdaad in een andere vijver vissen. Udinese zal de spelers halen die er meteen staan en Groningen de 'ruwe diamanten'daarnaast zal Groningen zich meer richten op de jongere spelers tot een jaar of 20 zodat ze niet een € 500.000 aan salaris als speler van buiten de EU dienen te ontvangen. De vraag is natuurlijk wat als een speler gescout wordt en beide clubs willen hem hebben. Ik denk dat het wel meevalt het zou wel heel toevallig zijn als beide clubs net een speler voor dezelfde positie zoekt met dezelfde kenmerken. Wel een leuke bijkomstigheid dat Udinese de afgelopen jaren al heel actief is in het scouten in Zuid-Amerika, denk bijvoorbeeld aan Alexis Sanchez. Dat Fühler en daarmee FC Groningen nu in contact komt met dat netwerk kan wel eens waardevol worden.


Tja zo denken valt er achter elke boom wel een beer te vinden. Ik vind dit i.i.g. erg positief.

FCGmijnclub30-11-2011 om 18:36

Samenwerken met een buitenlandse topclub is een geweldig idee! Ik vraag me alleen nog wel af als je in de schoenen van Grads Fuhler staat en je scout een topper, bij welke club je zo iemand het liefst bij onder gaat brengen....

degroninger30-11-2011 om 20:48

Italiaanse clubs mogen volgens mij maar 1 speler van buiten de EU halen. Heel veel problemen zullen er dan niet komen lijkt mij.

TomOkker02-12-2011 om 17:46

Wordt Fuhler nu dan een onafhankelijke scout die ingehuurd wordt door Groningen, of is het een scout die voor zowel Groningen als Udinese in dienst is? Je kan wel een andere prijsklassen gaan scouten, maar wat als je net dat ene pareltje vindt die nog ontdekt moet worden en helemaal niet veel kost. Gaat die dan automatisch naar Groningen, of kan die ook naar Udinese gaan?
Wat betreft spelers huren, lijkt me een goede samenwerking. Het moet alleen niet ten koste gaan van eigen opleiding en Groningen moet ook geen opleidingsclub worden voor Udinese, als dat goed geregeld wordt zie ik het wel als een goede zet.


Dat zullen ze andersom ook zeggen

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!