Hans Nijland geeft openhuis in VI
In het tijdschrift Voetbal International van deze week is een uitvoerig artikel te vinden over de financiële situatie bij FC Groningen, en hoe de club “strijdt tegen stilstand.” Nijland laat weten dat er grote plannen op tafel liggen met nieuwe partners om extra inkomsten te gaan genereren.
Het is wel duidelijk dat het zware tijden zijn in de bedrijvenwereld door de recessie, zo ook voor FC Groningen. Na achtereenvolgende jaren van financiële groei moet er nu een pas op de plaats gemaakt worden. Bedrijven, oftewel sponsors, vallen om of worden genoodzaakt om de sponsoring stop te zetten. Hierdoor dalen dus de inkomsten van de club en heeft het ’t zwaar. Afgelopen jaar en ook dit jaar is er een begrotingstekort van zo’n één miljoen euro. Dit kan opgevangen worden door de recordopbrengst voor Marcus Berg. “Maar bijna alle BVO’s zijn jaloers op onze financiële situatie”, zegt Nijland. “Er zijn geen liquiditeitsproblemen, alle rekeningen en salarissen kunnen gewoon worden betaald. Echter, de club kan zich geen rare sprongen veroorloven.” Er kan dus bijvoorbeeld geen dure speler aangetrokken worden, dat is onverantwoord.
“De situatie vasthouden is op het moment al heel knap. En dus maken we een pas op de plaats. We strijden tegen stilstand.” Vandaar dat de club ook op andere manieren probeert te verdienen. Zoals Preventief, het beveiligingsbedrijf van FC Groningen, dat onlangs nog de wacht hield bij Het Glazen Huis in de stad. Ook is de club een eigen organisatiebureau begonnen dat onder andere de organisatie van Groningen Winterstad in handen had. FC Groningen is dus overal bij betrokken, en alle inkomsten daaruit stromen door naar de voetbaltak. “FC Groningen is de enige club in Nederland die de beveiliging, media en horeca in eigen beheer heeft en daarnaast ook nog een organisatiebureau heeft opgezet.” FC Groningen houdt zich dus niet alleen maar bezig met voetbal.
En de club gaat door. “We hebben nieuwe plannen die gaan slagen en geld gaan genereren”, laat Nijland weten. “De club fixeert zich voor de korte termijn op de energie- en vastgoedsector. Als alles volgens plan verloopt, heeft FC Groningen er straks twee essentiële partners bij. We zetten in op een grote energiesociëteit. Natuurlijk is het een financiële impuls, het wordt zelfs een substantieel deel van onze begroting”. Dat is natuurlijk niet niks, FC Groningen is druk bezig om de recessie te boven te blijven. Moeten we hierbij denken aan een nieuwe hoofdsponsor? Het contract met Noordlease loopt namelijk af, en eerlijk is eerlijk, als één sector de laatste tijd een grote klap heeft gekregen is het de autobranche wel. Het zou dus best kunnen dat de huidige hoofdsponsor die kosten niet meer kan hebben. En als we denken aan een grote energiesociëteit, dan denken we al snel aan het Duitse bedrijf RWE, waar FC Groningen de laatste tijd al eerder mee in zee is gegaan. Wie weet staat dus vanaf volgend seizoen RWE op de shirtjes, al is vooralsnog niks definitief natuurlijk.
“We bevinden ons op een kruispunt, maar zoals altijd blijven wij creatief zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Het verleden heeft bewezen dat wij daar sterk in zijn”, zegt Nijland. Ze zitten dus niet stil in hun kantoren, FC Groningen is druk bezig om inkomsten ergens anders vandaan te halen dan voorheen. Het is een risico wat de club neemt, maar het opgebouwde eigen vermogen geeft meer zekerheid. De nieuwe bedrijven leveren extra geld op wat de begroting van de club weer ten goede komt, waardoor Groningen een grotere financiële zekerheid krijgt. Had je op sportief gebied nou maar ook eens zekerheid. Maar als we Nijland mogen geloven gaat er de komende tijd dus veel gebeuren bij het zakelijke FC Groningen, we zullen wel merken wat er allemaal te wachten staat en wat er allemaal gaat veranderen. Het was in ieder geval een zeer open interview met de VI.