Hans Nijland onthult grootse plannen
Vandaag was er in het weekblad De Groninger Gezinsbode een zeer interessant en uitgebreid interview te lezen met Hans Nijland. Daaruit blijkt wederom dat de ze niet stil zitten bij FC Groningen. Nijland heeft het onder andere over de financiële situatie bij de club en zegt dat het plan voor een eventuele uitbreiding van de Euroborg even in de ijskast staat. Maar hij laat ook weten dat Groningen, ondanks de bezuinigingen, deze zomer wil investeren in een ‘briljantje’. Ook heeft hij het over plannen voor een nieuw trainingscomplex.
Het financiële plaatje
Het bestuur van FC Groningen heeft goed geanticipeerd op de financiële crisis. Er werd op tijd bezuinigd waardoor de club niet in de problemen is gekomen, terwijl het andere clubs om ziet vallen. Ook buurman BV Veendam zit in grote problemen door de crisis, en het voortbestaan van de club hangt inmiddels aan een zijde draadje. Maar FC Groningen was er snel bij. Als eerste bestuurder in het profvoetbal waarschuwde Nijland voor grote problemen. In juli zei hij al: “Wij vrezen dat er straks clubs in de problemen komen en daar willen en zullen wij niet bij horen.” En ze hebben gelijk gekregen. HFC Haarlem was nummer één en bestaat inmiddels niet meer. En dat is niet de enige club met problemen, het zit bij vele clubs goed mis op het moment. Niet alleen in de Jupiler League, ook in de Eredivisie.
“Naar onze overtuiging komen de salarissen in het betaalde voetbal de komende jaren onder druk te staan. Het uitgavenpatroon kan niet ongestraft blijven groeien”, zei Nijland destijds. FC Groningen onderkende de gevolgen van de crisis ruim op tijd en ziet nu waarvoor ze dat hebben gedaan. Terwijl andere clubs in nood verkeren staat de FC stevig in haar schoenen. De club kan zo het grote aantal opzeggingen van sponsoren goed opvangen. “In onze contracten staat dat sponsors hun contracten vóór 1 januari kunnen opzeggen. Dat heeft geresulteerd in 134 zogenoemde uitstappers. In totaal gaat het om 8,5 ton. Dat is exclusief de shirtsponsoring van Ameland waaraan ook een einde komt”, meldt Nijland. Maar het is niet één en al droefenis: “Ik moet er wel bij zeggen dat een aantal bedrijven formeel uit voorzorg heeft opgezegd. Het kan best zijn dat zij terugkeren. Wij hebben daarover uiteraard persoonlijk contact. Ook hebben we dit seizoen alweer 93 nieuwe sponsors geworven.”
Toch denkt Nijland komend seizoen te kunnen plussen op commercieel gebied, met de oprichting van een Vastgoed- en een Energiesociëteit, waarover wij eerder al berichtte. “Met de bedrijven die in de Energiesociëteit plaatsnemen, binden we naast reeds bestaande sponsors ook nieuwe contacten, die nog geen relatie met de club hadden. Dat is winst.”
Met de verkopen van spelers als Marcus Berg en zoon Stef Nijland, en de bedragen die de club ontving dankzij de transfers van bijvoorbeeld Arjen Robben, heeft FC Groningen een mooie buffer op kunnen bouwen. De club heeft nu een vermogen van 4 miljoen euro. Maar die zal fors slinken de komende tijd, omdat er dit seizoen ruim een miljoen euro meer uit wordt gegeven dan dat er binnenkomt. “Dat is een ongezonde situatie”, verklaard Nijland. “Vandaar dat we in de uitgaven gaan snoeien. We denken op termijn aan een korting van 20 tot 25% op de personeelskosten. Dat kan niet in één keer want we hebben nu nog te maken met doorlopende contracten, die wij uiteraard zullen respecteren.” Het wordt dus bezuinigen geblazen de komende tijd. “De bezuinigingen treffen vooral de spelers en de technische staf en zullen vooral van toepassing zijn op nieuwe contracten en premies.” Maar Hans Nijland is de beroerdste niet, en wil dat directie en management zelf ook inleveren. “Je kunt niet alleen van de spelers en trainers een offer vragen”, vindt hij.
Blijven investeren
Behalve bezuinigen beseft Nijland ook dat de club moet blijven investeren. Hij laat weten dat de club toch ook weer van plan is om te investeren in de spelersselectie. “We kijken niet alleen in Europa, maar ook in Zuid-Amerika. Het potentieel is daar gigantisch en we willen graag weer een blikvanger halen. Een briljantje. Maar makkelijk zal dat niet worden.”
Ook wil FC Groningen haar jeugdopleiding optimaliseren. Mogelijk gaat dit gepaard met een samenwerking met Cambuur Leeuwarden. “Cambuur heeft bij ons aangeklopt. We zijn met hen in gesprek en we onderzoeken en bespreken de mogelijkheden om naast onze samenwerking met BV Veendam ook de krachten te kunnen bundelen met Cambuur. Op deze manier krijgen we mogelijk ook meer grip op de talenten uit Friesland”, aldus Nijland.
IJskast
Een eventuele uitbreiding van de Euroborg naar 27.000 of zelfs 32.000 plaatsen, zal voorlopig even niet aan de orde zijn. Dat plan wordt dus even in de ijskast gezet. “Gezien de huidige economische omstandigheden maken wij een pas op de plaats. Niettemin gaan we verder met het onderzoeken naar de haalbaarheid van een uitbreiding. Er komt immers ook weer een andere periode en dan moeten we wel in kaart hebben wat wel en wat niet mogelijk is. We moeten ook reëel zijn, op dit moment is er geen grote vraag naar meer plaatsen. We proberen nu eerst vast te houden wat we hebben”, onderschrijft Nijland. Sinds de voltooiing van de Euroborg in 2006 is het stadion alweer twee keer uitgebreid. Daardoor is de huurprijs van het stadion gestegen naar 1,680 miljoen euro per jaar, vier ton meer dan in het eerste jaar.
Nieuw trainingscomplex
Al sinds de bouw van de Euroborg weet FC Groningen dat de huidige locatie van het trainingscomplex slechts tijdelijk is. De club is daarom druk bezig met nieuwe plannen, aangezien de bouw van het Europapark gestaag door gaat. FC Groningen heeft haar ogen gericht op Meerstad, de geplande stadsuitbreiding ten zuidoosten van Groningen. “We willen graag dat het eerste elftal en de opleiding onder één dak komen”, verteld Nijland. “Ook als er ooit kunstgras in de Euroborg komt. We hebben een programma van wensen neergelegd. Dan hebben we het over kunst- en natuurgrasvelden, een tribune en overige accommodaties.” De ontwikkelaar ziet het plan van FC Groningen wel zitten: “De directie van Meerstad BV ziet voor FC Groningen een functie weggelegd als trekker van het natuurgebied dat er in Meerstad komt. Het ziet er al met al positief uit.”
Kortom, de directie van FC Groningen doet er alles aan om de club, ook in deze zware tijden, door te kunnen ontwikkelen. Ze zijn bezig met grote projecten en het ziet er vooralsnog goed uit voor de club.