Terug

Deel deze pagina:

Nieuwe procedure scheldkoren Betaald Voetbal

Door Redactie 3 reacties

Vanaf dit weekend gaat er een nieuwe procedure van start in strijd tegen scheldkoren. Gisteren (18 februari) is er op een bijeenkomst een afspraak gemaakt tussen alle Betaalde Voetbalclubs, KNVB en Eredivisie CV - bericht de clubsite. Men wil misdragingen tijdens wedstrijden tegen gaan. Dit betekent als er kwetsende en/of discriminerende scheldkoren worden geconstateerd, dat er een waarschuwing komt om daarmee te stoppen. Indien men daarna toch blijft doorgaan, wordt de wedstrijd stilgelegd.  

Men wil gezamenlijk verantwoording nemen om samen met de supporters, scheldkoren uit te bannen. Alle clubs zullen met hun supportersgeledingen in gesprek gaan om de normen en waarden vast te leggen over wat wel - en niet kan. De ambitie is tevens om (mede hierdoor) de stadions toegankelijker, gastvrijer en veiliger te maken.

Verder zal er onderscheid worden gemaakt tussen spreekkoren en scheldkoren. Spreekkoren horen bij het voetbal en zijn bedoeld als aanmoediging van het team of om op ludieke manier je als supportersgroep te kunnen uiten om gezonde rivaliteit (ten aanzien van bijvoorbeeld het uitvak bomvol met Heerenveen supporters) op te poken.

De verantwoording om wedstrijden tijdelijk of definitief stil te leggen komt te liggen bij de thuisspelende club. Tijdens zo'n onderbreking gaan club, lokale autoriteiten en arbitrage in overleg over de maatregelen die moeten worden genomen en wat te doen bij herhaling. Een scheidsrechter kan de wedstrijd stilleggen als spelers en of arbitrage niet meer in staat zijn hun werk te doen. Als na hervatting supporters doorgaan met scheldkoren kan de wedstrijd definitief worden gestaakt....

Los van bovenstaand bericht - Niet duidelijk is wat voor gevolg dit heeft voor de eind uitslag. Krijgt een club die thuis op voorsprong stond en waarbij de wedstrijd definitief werd gestaakt een reglementaire 0-3 nederlaag?

Wordt er ook gekeken wie met scheldkoren begon?  Kun je als bezoekende supporters geleding wedstrijden gaan manipuleren als je team achter staat? We zijn zeer benieuwd hoe e.e.a. in de praktijk gaat werken.

Reacties:
renevanderes20-02-2016 om 07:51

Is de zo veelste afspraak waar niets van terecht komt. Bij bevoorbeeld Utrecht - Ajax wordt de wedstrijd echt niet gestaakt bang dat ze zijn voor rellen.

TomOkker20-02-2016 om 08:36

Ik denk dat het menens is rene en met zij doen het ook kom je er niet meer mee weg. Hoe ziek ben je als je als zgn. supporter denkt een wedstrijd te kunnen manipuleren.

 

Als ik zie hoe snel de veroorzakers in het geval Ajax opgepakt werden denk ik dat de lol voor een aantal lieden er snel af is. Daarbij zullen de boetes voor het stilleggen van een wedstrijd niet mals zijn en zullen clubs sneller Justitie inschakelen zoals we dat reeds hebben kunnen constateren.

 

renevanderes20-02-2016 om 14:35

Ik hoop dat je gelijk krijgt Tom. maar ik moet het eerst nog maar zien, voetbal geweld zal helaas altijd blijven bestaan.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!