Terug

Deel deze pagina:

Uitwedstrijd NAC is voor FC zeker nog belangrijk

Door Redactie 2 reacties

Komende zondag gaat FC Groningen op bezoek bij NAC Breda en daarna zal dit seizoen verleden tijd zijn voor de club. Op het (uiteindelijk) bereiken van Europees voetbal, heeft deze wedstrijd voor de FC (gelukkig) geen invloed meer. Wat nog wel van belang is, zal het budget zijn waarmee FC Europa ingaat. In de Groninger Gezinsbode van vandaag wordt kort uiteengezet met welke geldstromen de trots van het noorden te maken heeft. Zo leveren sponsoring en reclame ruim € 8 miljoen op, recettes tussen de € 3 en de 4 miljoen en televisiegelden € 3,9 miljoen.

De hoogte van de televisiegelden wordt voor een belangrijk deel bepaald door de eindklasseringen over de laatste 10 seizoenen. Zo weegt bijvoorbeeld het huidige seizoen tien keer mee en wordt het eerste seizoen een keer meegeteld. De FC staat in deze ranking gemiddeld zevende. Bedreigingen zijn FC Utrecht en Vitesse. Utrecht kan in het meest ongunstige geval FC passeren op de huidige stand maar zal er dit seizoen niet in slagen om Groningen van de gemiddelde 7e plaats te stoten. Zij hadden dan op de huidige eredivisieranglijst vier plaatsen hoger dan FC moeten eindigen.

Vitesse kan FC nog wel passeren in de ranking over de laatste 10 seizoenen. Mocht Vitesse aankomende zondag met meer dan vijf plaatsen verschil op FC eindigen, zal FC Groningen € 7 ton minder aan tv-inkomsten ontvangen. Een bedrag dat de club goed kan gebruiken, zeker met het oog op de zes Europese wedstrijden van komend seizoen en daarbij de wens met een iets bredere selectie voor de dag te komen.

Reacties:
14-05-2015 om 21:26

Geeft nog maar eens weer, hoe belangrijk het volgende seizoen wordt: Een extra belasgting qua wedstrijden en een druk op de selectie met eventuele blessures enz. Want succes ( dwz veel gewonnen wedstrijden en punten, telt direct door in alledrie de categoriën:  sponsoring,  losse verkoop en televisiegelden komend seizoen.  Nijland zal als geen ander weten dat hij nu een kans misloopt om de club verdwer voorwaarts te sturen. "we gaan geen gekke dingen doen" lijkt verstandig beleid , maar soms moet er ( een keer in de 5 jaar ) domweg worden doorgepakt.  Zo hebben ze dat met het nieuwe stadion gedaan, met het trainingscomplex en dat sportcentrum, en nu is een verbreding en versterking van de selectie aan de beurt.

De opgetelde spelerswaarde op het veld  was de laatste 2 seizoenen teruggelopen. Dat is maar één facet; minimaal topgetalenteerde  spelers scouten en verkopen...dat  kunnen ze prima bij Groningen prima, maar een half seizoen "het aankijken" is dit keer volgens mij te weinig. Levert de transfers van uitgaande spelers deze zomer een mooie winst op ( en gaat Vergil van Dijk nog een miljoen voor Groningen bijschrijven ), dan heeft FC groningen het komende jaar, omdat ze vroeg in het nieuwe seizoen al moet pieken, een serieuze  kans om dankzij een goede selectie te spelen voor plaats 5-6. Beginnen we weer helemaal van voren af aan met vooral de hand op de knip...dan kan het de club lelijk opbreken en met de (traditionele) terugval na 5 competitie wedstrijden halfweg het seizoen te duikelen op de ranglijst om aan het slot te eindigen als anonieme middenmoter.  

We gaan het meemaken, spannend wordt het wel! 

FCGmijnclub14-05-2015 om 22:15

De hand op de knip? Dat kan uiteraard alleen als de selectie in tact blijft...

 

 

14-05-2015 om 23:11

@ FCGmijnclub: het ligt dus iets genuanceerder:  Voor iedere getransferede speler wordt maar een klein deel ( minder dan de helft van de transferwinst ) aan vervanging gehaald, cf het plan 2018 waar 50% van de selectie uit jeugdspelers moet bestaan. Verder is er al aangekonindigd dat er een salarisplafond blijft ( de duurdere spelers verdienen max 300 ton ex bonussen en premies ) De vervangers zullen daar niet boven komen, gezien de behoefte van een (iets) bredere selectie.  Alles overziend zullen Chery, Botteghin, Lindgren, De Leeuw en Padt  alleen willen blijven als er fors afgeschreven wordt op de transfers omdat ze volgend jaar uit hun contract lopen - en zij elders daarom meer kunnen verdienen. Dat is een waar schrikbeeld voor het management en het investeerdersfonds....en dit aspect gaat de samenstelling van de selectie deze zomer zeker beïnvloeden. Zoals gezegd - en ik verwacht zeker een uittocht van het merendeel hier genoemd - zónder nieuwe impuls wordt het nieuwe seizoen sportief gezien niet kansrijk en lukt het niet om alle drie genoemde geldgenererende categoriën te versterken.    

14-05-2015 om 23:27

Ik las vandaag een heel verhelderend en lang interview met Leo Beenhakker door RTV Rijnmond..over de zijn perikelen met bestuursleden van Sparta (die geen POffs \JL haalde), maar ook (vooral in het tweede deel) een uitvoerige uitleg hoe je een selectie samenstelt binnen je budget, en waar (behalve het geld) de pijnpunten liggen...over verwachtingspatroon, over dragende eredivisiespelers, om met een team van jonge spelers constant(er) te kunnen presteren...etc.    erg de moeite om zelf te kijken!

http://www.rijnmond.nl/sport/13-05-2015/beenhakker-overweegt-op-te-stappen-bij-sparta

 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!