Terug

Deel deze pagina:

Volgend seizoen extra plek in Europa League voor Eredivisie

Door 0 reacties

Door de goede prestaties dit seizoen van de Nederlandse clubs in de Europa League, zal er volgend seizoen in de Eredivisie om een extra Europees ticket gestreden worden. In tegenstelling tot dit seizoen, zullen in het seizoen 2011/2012 de bovenste vier plaatsen garant staan voor deelname aan een Europees toernooi. Dit seizoen waren dat alleen de eerste drie, maar omdat de bekerfinalisten beide in die top-3 staan, is nu ook plaats vier een ticket waard. Voor volgend seizoen betekent dat dus dat wanneer de bekerwinnaar tevens in de top-4 eindigt, ook plaats vijf een Europees ticket oplevert. Dan strijden de nummers zes tot en met negen via de play-offs om het laatste ticket.


De afgelopen weken streden PSV, FC Twente en Ajax om een plaats bij de laatste acht in de Europa League. Alleen de Amsterdammers wisten dat niet voor elkaar te krijgen, zij werden met duidelijke cijfers uitgeschakeld door Spartak Moskou. PSV wist Glasgow Rangers met moeite uit te schakelen en ook Twente had het niet makkelijk maar ging wel door. De Tukkers speelden tweemaal tegen Zenit Sint-Petersburg. Door die resultaten is Nederland gestegen naar de negende plek van de UEFA –ranglijst, wat dus voor volgend seizoen een extra ticket betekent.

Het blijft een gepuzzel met de verdeling van die Europese tickets in Nederland, daarom leggen we het nog maar even uit, voor de duidelijkheid. Het huidige seizoen wordt er gestreden om vijf plaatsen in Europa. De kampioen plaatst zich direct voor het grootste toernooi van Europa voor clubteams: de Champions League. De nummer twee zal zich eerst door de voorrondes heen moeten worstelen, voordat zij in dat toernooi terecht komen. Plaats drie levert een plaats in de Europa League op.

Deze jaargang zouden de nummers vier tot en met zeven via de play-offs moeten strijden om een ticket voor de Europa League. Maar omdat FC Twente en Ajax, die beide in de top-3 staan, allebei ook nog via de beker vechten om een ticket, geeft nu ook plaats vier recht op een plaats in Europa. Want één club kan natuurlijk niet twee plaatsen gaan bezetten. Hierdoor zijn de play-offs dus ook één plaatsje opgeschoven, namelijk van de nummers vijf tot en met acht.

In het seizoen 2011/2012 is er zoals gezegd één ticket meer te verdelen dan het huidige seizoen. Zoals gewoonlijk plaatst de kampioen zich direct voor de Champions League en de nummer twee voor de voorrondes daarvan. Plaats drie en dan dus ook plaats vier staan garant voor een plek in de Europa League. Ook de bekerwinnaar en de winnaar van de play-offs (plaats vijf tot en met acht) spelen het seizoen daarop in de Europa League. Enige uitzondering: wanneer de bekerwinnaar in de top-4 eindigt, wat dus sowieso al een ticket oplevert, zal plaats vijf ook directe plaatsing betekenen voor de Europa League en nemen zodoende de nummers zes tot en met acht deel aan de play-offs, voor het laatste ticket.

Reacties:
U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!