Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing FC Groningen - AZ (Euroborg, zondag 20 september 16:45 uur)

Door Lukas van der Wal 9 reacties

FC Groningen sluit zondag de zesde speelronde af in de eredivisie. In de Groene Hel ontmoet de bekerwinnaar AZ uit Alkmaar. De kaaskoppen speelden net als de Trots van het Noorden afgelopen donderdag in de Europa League. Een ware uitputtingsslag kan zondag dus verwacht worden. De wedstrijd staat onder leiding van leidsman Bas Nijhuis en begint om kwart voor vijf. 

De gasten
AZ heeft afgelopen donderdagavond een zware Europese wedstrijd achter de kiezen. In Belgrado, was Partizan met 3-2 te sterk voor de formatie van Van den Brom. De roodhemden hebben dit seizoen nog niet veel kunnen juichen. Afgelopen weekend werd er dan weliswaar wel gewonnen in Doetinchem van promovendus De Graafschap (1-3), echter de Superboeren maken tot nu toe de meest zwakke indruk. Markus Henriksen (2x) en Rajko Brezancic waren verantwoordelijk voor de Alkmaarse productie. 
 
Na vijf wedstrijden hebben de gasten vijf punten, eenmaal werd er gewonnen, twee maal speelden ze gelijk en twee keer was de opbrengst na negentig minuten nul punten. Veel spektakel is er bij AZ in de eredivisie nog niet te zien. In de vijf wedstrijden scoorden de kaaskoppen vijf keer en kregen zeven doelpunten om de oren. AZ scoort moeilijk en geeft over het algemeen weinig weg. Trainer Van den Brom laat zijn ploeg in een strakke organisatie voetballen. Belangrijkste spelers zijn onder andere Gouweleeuw, Rienstra (overgekomen van PEC) en Henriksen. Echte uitblinkers hebben ze niet, maar dat is dan ook de kracht van de ploeg. 
 
FC Groningen
De Trots van het Noorden is zondag op papier de favoriet. Afgelopen donderdag onderging FC een harde leerschool vanuit het Europese voetbal. In een sfeervolle Euroborg toonde Olympique Marseille zich geraffineerder. De Fransen opereerden zeer koelbloedig en straften vrijwel elke fout genadeloos af. De mannen van Erwin van de Looi verloren met 0-3, maar verlieten het veld onder applaus. De Groningers streden voor wat ze waard waren en hadden ook zeker moeten scoren. Danny Hoesen was dichtbij met een vrije trap en De Leeuw had minimaal éën keer raak moeten schieten. 
 
In de competitie heeft de FC op dit moment zeven punten bij elkaar gesprokkeld. Afgelopen weekend won het in een kolkende Euroborg met 3-1 van SC Heerenveen. Na 38 seconden opende Danny Hoesen de score. Een kwartiertje later scoorde Bryan Linssen zijn eerste officiële treffer in Groningse dienst. Na rust deed Simon Thern wat terug voor de gasten. Het slotakkoord was gelukkig voor de Trots van het Noorden, invaller Mimoun Mahi liet de Euroborg ontploffen(3-1). FC Groningen speelde zeer goed, had maar liefst 22 doelpogingen. Groen-wit speelde met veel passie hetgeen in positieve zin oversloeg naar de tribunes. Deze wisselwerking zien we dan ook graag!
 
Hoe gaan we spelen
Na Marseille thuis is het afwachten hoe de spelers herstellen. Danny Hoesen werd uit voorzorg gewisseld wegens een lichtte enkelblessure. Het is een drukke periode en Van de Looi kan dan ook geen risico nemen. Tot onze verrassing waren er vandaag geen wijzigingen in de basis te zien op de laatste training. Dit betekent dat Hoesen wederom in de punt van de aanval komt te staan. Uiteraard is het nog geen zondag, maar we kunnen dus een zelfde opstelling verwachten. 
 
Vermoedelijke opstelling tegen AZ - Padt; Hateboer, Kappelhof, Lindgren, Tamata; Maduro, De Leeuw, Tibbling; Linssen, Hoesen, Rusnák.
 
Zondag zal het dus moeten gebeuren. AZ is een rechtstreekse concurrent voor het linkerrijtje. Winnen tegen de Alkmaarders is dan ook wenselijk, hierdoor zullen de gasten dan op vijf punten achterstand worden gezet. Makkelijk zal het ongetwijfeld niet gaan, maar op papier heeft de FC een sterkere selectie dan de roodhemden. Mocht Grunn zondag weer met de Groningse instelling (net zoals tegen de dorpelingen) op het veld staan, dan verwachten wij een mooie wedstrijd. Mentaliteit van, niet zeuren maar poetsen, zal de boventoon moeten voeren! Come on FC, We're gonna win! 
 
Fotoreportage van de laatste training door Jan Koopman.
Reacties:
19-09-2015 om 12:12

Moet te doen zijn,toch???? Met een sterke achterban met Larsen,Burnet,Drost, Reijnen en Hieariej en niet te vergeten Bacuna, hebben we toch een leuk ploegje om die Alkmaarders terug te sturen naar Nrd-Holland.

19-09-2015 om 14:26

Rob Roy:  U bedoeltzekers: achter-bank ? !  Benieuwd of het een beetje vol zit, en ik voorspel (vrijblijvend) een 4-1 overwinning!

19-09-2015 om 14:58

Zekers, meneer Kees, ik bedoelde inderdaad: achterban. De achterban is achter de reservebank, de plek voor spelers die het nog net niet kunnen opbrengen om voluit in het eerste te spelen, maar bij gebrek aan beter zo af en toe even mogen invallen, zo rond de 80ste minuut. Verder is mijn voorspeling (ook vrijblijvend) een 2-0 overwinning voor de Trots van het Noorden.

Hopelijk heb ik U met bovenstaande uitleg naar behoren beantwoord.

Groet, Rob Roy (a.g.w).

Marco19-09-2015 om 13:48

Leuke tegenstander op een interessant moment.

Beide ploegen zijn vrij gelijkwaardig en in opbouw. De spelopvatting is geheel verschillend. Groningen bouwt het elftal op rond de bevliegingen van enkele cratieve spelers (Rusnak en Mahi). AZ bouwt het elftal op door vaste spelpatronen. 

De systemtatische aanpak van AZ zal over 34 wedstrijden ieder jaar opnieuw meer punten opleveren, maar het huidig moment dat AZ de spelpatronen nog niet volledig beheerst en het afwachten is of de 20 jarigen Mahi en Rusnak het na een Europees duel kunnen opbrengen om het verschil te kunnen maakt de wedstrijd interessant.

 

19-09-2015 om 17:02

Marco: en ...het resultaat hangt óók af of Hateboer en Kappelhof gtegen AZ geen off-day hebben...  Verliezen ze die pot door persoonlijke fouten van die twee, dan ontkomt trainer VdLooi er niet aan om Larsen en/of Reijnen op te stellen de volgende keer, want bij beide spelers is hun plafond ( in verdedigend opzicht, dan ) wel bereikt- is mijn mening!  Hateboer loopt vaak lucht te dekken en Kappelhof is vaak niet zo heel beslissend in de duels...maar ja : eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik het zeker niet beter kan, dus ...proberen maar weer! 

renevanderes19-09-2015 om 17:04

AZ moet niet onderschat worden is een lastige tegenstander met goede spelers. Maar met strijd en scherpte moet het te doen zijn. Voorspelling 3-1 . Doelpuntenmakers Hoesen - De Leeuw - en Linsen.

Marco19-09-2015 om 22:14

Een spelopvatting met vaste spelpatronen is juist ook gericht om foute keuzes er uit te trainen. Volgens een dergelijke aanpak had nadat zondag over de rechterkant meerdere malen een zeer gevaarlijke voorzet was gekomen richting H'veen spits Veerman er maandag, dinsdag en woensdag getrained om zulke gevaarlijke situaties te verkomen.

Groningen kent geen systemtatische spelopvatting dus donderdag kon het 3de doelpunten op dezelfde manier tot stand komen, als dat H'veen de kans een paar dagen eerder verputste. 

Systematische aanpak voorkomt verkeerde keuzes, en zorgt dat je de juiste maakt. Dat Groningen afgelopen seizoen een negatief doelsaldo had, met mega veel tegendoelpunten en vaak het zelfde soort tegendoelpunten geeft aan dat Groningen niet bezig is met leren van fouten. Gebrekkige spelers als Hateboer en Kappelhof zouden gebaat zijn van een systematisch aanpak. Drost en De Leeuw ook. 

20-09-2015 om 01:55

Je kunt een sporter niet afrekenen op 100 % performance/uitvoering, en dat valt ook niet te leren in de door jouw gekozen systematische aanpak.  Het is trouwens maar heel de vraag of Groningen niet zo-een trainingsmethode en -opbouw kent...vast wel, want de jeugdopleiding en de leading elftallen daar zullen de laatste inzichten/hulpmiddelen en trainingstechnieken van professioneel voetbal wel gebruikt worden, toch?  Dat er niet of te weinig wordt gescoord bij FC G ligt natuurlijk aan de spits(en) individueel maar ook aan de matige aanvoer van de voorhoede.  Ik verwacht op dat punt nog een hele verbetering, zeg in de komende maanden. 

 

Ik zie trouwens een belangrijke rol voor de trainer weggelegd om die trainingsmethodes procesmatig te bewaken, de belangen van winst zijn ook voor Groninger begrippen, steeds groter aan het worden, in geld uitgedrukt dan.  Aan de andere kant moet je dit team wat de tijd geven om zich naar de subtop(plaats 6-8)te wurmen... een overwinning op AZ zou veel helpen. Ik ben niet helemaal overtuigd of VdLooi de sterkst denkbare selectiesamenstelling gebruikt, en tijd om het nog wat aan te zien, is er nauwelijks. Hte wordt tijd dat de beste spelers spelen.    

TomOkker20-09-2015 om 09:22

Op de eerste plaats, processen worden niet bewaakt door passanten. Daar is en blijft het management verantwoordelijk voor. Dat de TS verantwoordelijk is voor de uitvoering hiervan, is een ander verhaal. Het is aan het management om te beoordelen of dit naar behoren gaat. Los van wat wij er allemaal wel of niet van vinden.

Trainingsmethode(n) is natuurlijk een ruim begrip want het begint natuurlijk altijd met je spelersmateriaal met hun specifieke kwaliteiten. Deze trainingsmethoden worden voor het grootste deel aangeboden door de heren uit Zeist en de Nederlandse trainersgilde, aangevuld met de ervaringen van de betreffende trainer zelf.

Wat natuurlijk niet onbelangrijk is welk systeem heeft het management en de TS voor ogen. Gezien de aankopen van het afgelopen jaar kunnen we allemaal vaststellen dat FCG kiest voor een systeem met buitenaanvallers. Het budget bepaald voor het belangrijkste deel, welk poppetje voor een bepaalde positie binnen gehaald kan worden. 

Ik las ergens in een verslag van Heracles - PSV, "PSV wel erg voorspelbaar" komt dit nu door de vaste spelpatronen? Mijn vraag zou dan zijn uit welk jaar dateren die vaste spelpatronen dan. 

En dan moet ik kees hierboven gelijk geven, je kunt mensen overladen met instructies of zgn. spelpatronen maar het gaat nog altijd om de uitvoering. Wat hier een niet onbelangrijk onderdeel van uit maakt is, past de kwaliteit van de ene speler wel bij de specifieke kwaliteit van de ander.  Hiermee kom ik op het punt, welk elftal stuur je tegen welke tegenstander in de wei. Dat iedereen z'n favoriete speler heeft staat buiten kijf maar passen die ook allemaal in een team met de nadruk op team.

Ik lees hier regelmatig dat Kasper moet spelen maar vooral ook wie er niet moet spelen. Waarom vraag ik mij dan altijd af want het is toch aan de TS om dit te bepalen. Zij bepalen de strategie voor de volgende wedstrijd en passen daar hun trainingsmethoden op aan want je bent ook nog eens afhankelijk van de kwaliteiten van de tegenstander. Ik wil toch een speler noemen, iemand enig idee waarom Kappelhof op de voorstopper positie speelt? Ik denk dat de kans groot is dat we op dit moment geen betere voor die positie hebben. 

Wat ziet de TS wat wij niet zien, in de meeste gevallen geldt hier wat willen we niet zien en om er nog maar eens over heen te gaan het gross ziet het vaak ook niet. Ik heb hier al eens eerder geschreven let eens wat vaker op een speler zonder bal maar ook hoe een tegenstander positioneel staat als wij aanvallen. Want de hele wereld ziet wel als iemand over een bal heen maait of te laat is met z'n tackle. Waar moet je dan op trainen op tackles en grasmaaien? Ik denk dat het komt omdat iemand daarvoor al een verkeerde actie en/of inschatting heeft gemaakt waardoor speler met bal de pisang (pispaaltje) is. 

Veel kijkplezier

Kein geloel Fussbal spiel'n

campesino20-09-2015 om 10:02

als kappelhof het beste is wat we hebben op die positie dan heeft de scouting iets niet goed gedaan. ik bedoel, iedereen wist al een half jaar dat bothegin deze zomer vertrok. als je dan op het laatste moment 2 verdedigers aantrekt die dan  blijkbaar minder zijn dan kappelhof. tsja......

overigens is kappelhof ook weer niet zo slecht als hij hier af en toe wordt afgeschilderd. maar ja het is geen grandqvist, van dijk of bothegin.

TomOkker20-09-2015 om 11:14

eens campi

Nogutsnoglory120-09-2015 om 14:35

En geen Sankoh . Speelde weer een prima pot tegen Feijenoord . Jammer dat ze hem niet gehaald hebben ipv Reijnen. Verder ben ik heel tevreden over de selectie. Overwinning tegen concurrent AZ is belangrijk zeker ook gezien de eerst komende uitwedstrijd ( Ajax ) . Aanhaken in het linkerrijtje is het devies. 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!