Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing FC Groningen - Olympique Marseille; Op zoek naar Europees eerherstel

Door Lukas van der Wal 9 reacties

Donderdag is het eindelijk zover. FC Groningen speelt haar eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League. In een stijf uitverkochte Euroborg ontmoet de Trots van het Noorden "het grote" Olympique Marseille. De Fransen zijn op papier favoriet, maar de wonderen zijn zeker de wereld nog niet uit. Oud tegenstanders van FC, waaronder Atletico Madrid, Inter Milaan en Fiorentina kunnen hierover meepraten. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Jevgeni Aranovski uit Oekraïne. Deze leidsman staat bekend om bij het minste of geringste, sneller gele of rode kaarten te trekken dan zijn schaduw. Een soort Lucky Luke maar dan op arbitragegebied. Hoe dan ook, we moeten het er mee doen en laten we hopen dat onze twaalfde man een positieve invloed heeft op diens beslissingen. De kraker in onze Groene Hel begint om 19:00 uur en onze groen-witte cupkoorts stijgt met het het verstrijken van de minuten....

De gasten, Olympique Marseille

De gasten zijn het seizoen niet goed begonnen. Van de vijf competitie wedstrijden werden er drie verloren en slechts twee gewonnen. Afgelopen weekend wist Marseille dan wel te winnen. In het eigen Stadion Veledrome werd SC Bastia met 4-1 verslagen. Aanvaller Alessandrini scoorde maar liefst tweemaal. De overige treffers kwamen op naam van Mendy en de Belg Batshuayi.  Ex PSV-verdediger Karim Rekik kreeg in dat duel de gele kaart.

De Fransen spelen het liefst in een 4-3-3 formatie, waarin de tegenstander vroeg onder druk wordt gezet. De ploeg van de Spaanse trainer Gonzalez bestaat veelal uit jonge talenten. De speler met de meeste ervaring, staat bij Marseille op goal. Goalie Mandanda kent het klappen van de zweep en zal zijn team moeten aansporen tegen de Trots van het Noorden. Grunn zal moeten waken voor de snelheid van Fransen, voorin zijn ze het sterkst. Alessandrini, Batshuayi en Cabella kunnen het elke tegenstander lastig maken. Het drietal weet wat het is om te scoren en hebben hier veelal weinig kansen voor nodig. Marseille heeft dit seizoen in een uitwedstrijd nog niet weten te scoren, kwaliteit is er genoeg, maar dit komt dus niet altijd naar voren.

 

Foto - Voetbal.com

Geschiedenis L'OM

Olympique Marseille is een Franse voetbalclub, die opgericht is in 1899. De club uit Marseille heeft al verschillende malen het kampioenschap(9X) en de beker(10x) van Frankrijk gewonnen. De club won in 1993 de Champions League. In 2005 wonnen de Fransen de Intertoto Cup. De volksclub heeft een sterke binding met haar aanhang en verkoopt jaarlijks, schrik niet, zo'n minimaal 360.000 voetbalshirts. Voluit heet de club Olympique de Marseille, wat daarnaast vaak wordt afgekort als L'OM. De begroting van de club bedraagt naar verluidt €125 miljoen. Het gerenoveerde Stadion Vélodrome herbergt een capaciteit van maar liefst 67.000 supporters. Ongeveer 500 supporters nemen de moeite om af te reizen naar Groningen.

Kort overzicht ontmoetingen FC Groningen in Europa - (excl. intertoto)
Atletico Madrid (4) 
Partizan Belgrado (4)
Aberdeen (2)
Fiorentina (2)
Galway United (2)
Ikast FS (2)
Internazionale (2)
Rot Weiss Erfurt (2)
Servette FC Genève (2)
Vac Samsung (2)
VfB Stuttgart (2)
Vitória Guimarães (2)
Xamax Neuchatel (2)

Totaal 30 wedstrijden

De bekerwinnaar, FC Groningen 

De Trots van het Noorden hoopt dit seizoen te gaan vlammen in Europa. Afgelopen seizoen was Aberdeen in de voorronde te sterk. Door het winnen van de KNVB-beker hebben de mannen van Erwin van de Looi zich gekwalificeerd voor de groepsfase van de Europa League. Een mooie mogelijkheid om de deceptie van het afgelopen seizoen in Europa te doen vergeten. Groen-wit ontmoet dit seizoen hierin Marseille, Braga en Liberec. De Bekerhouder treft donderdag allereerst de Fransen. Heel Groningen kijkt uit naar de confrontatie tegen de Franse grootmacht. L'OM speelt op dit moment niet naar hun kunnen, dus de supporters rekenen zich 'rijk'. Een wedstrijd in Europa staat op zich, het zal dus een interessante ontmoeting gaan worden tussen de beide ploegen.

FC Groningen zal met vertrouwen aan de aftrap staan tegen de gasten. Afgelopen weekend won de Trots van het Noorden de derby tegen de dorpelingen uit Friesland. Groenwit speelde met veel vuur en de gasten werden hierdoor overrompeld. Binnen 40 seconden stond het 1-0 voor Grunn, doelpuntenmaker was niemand minder dan Danny Hoesen. We hopen dat de aanvaller over het dode punt heen is. De overige goals aan de Groningse zijde werden gemaakt door Linssen en Mahi. Bij de Friezen scoorde Simon Thern een keer. Het spelbeeld was de FC liet zien was meer dan goed. Door het fijne aanvalsspel stond de Euroborg op z'n kop. De twaalfde man was hoorbaar aanwezig en dat steunde de Groningers enorm. 

Hoe gaan wij spelen

De verwachting is dat de FC met dezelfde opstelling gaat spelen als afgelopen weekend. Wij zien ook niet in waarom Van de Looi een winning team moet veranderen. Mimoun Mahi klopt nadrukkelijk aan de deur voor een basisplaats maar zal wederom geduld moeten betrachten. Het duo voor de verdediging, Maduro en Tibbling, mogen donderdag vol aan de bak tegen de Fransen. Tegen de Friezen waren ze heer en meester, maar kunnen ze dat in Europa? Hoesen wordt voorin vermoedelijk weer bijgestaan door Rusnák en Linssen. Laatstgenoemde speelde tegen de Friezen ijzersterk en werd terecht verkozen als MOTM. Ook vonden we Kappelhof in positieve zin opvallen. Afgelopen tijd speelde hij niet best, maar tegen de dorpelingen was hij samen met Lindgren niet te passeren. 

Vermoedelijke basis - Padt; Hateboer, Kappelhof, Lindgren, Tamata; Maduro, De Leeuw, Tibbling; Linssen, Hoesen, Rusnák

Evt wijzigingen zullen wij gaan updaten

De basis ziet er goed uit en lijkt te kloppen. Voor de bankzitters een hard gelach? Erwin van de Looi heeft dit seizoen een luxeprobleem, met Drost, Mahi, Reijnen, Larsen, Bacuna en Antonia achter de hand, kan hij naar hartelust wisselen. De concurrentie is dus groot, dit zal het niveau van de FC moeten verbeteren. 

Wij zijn benieuwd, is de FC klaar voor het 'grote' Marseille. De gasten zijn favoriet, gezichtsverlies is dan ook snel geleden. Groningen zal van haar eigen kracht uit moeten gaan, voor ontzag is dan ook geen plaats. De Trots van het Noorden zal er bovenop moeten klappen, net als afgelopen zondag. De Fransen verwachten ongetwijfeld een makkelijke avond in de Euroborg. De twaalfde man zal voor een ware heksenketel moeten gaan zorgen. De Euroborg is tot de nok toe uitverkocht, voor de thuisblijvers is de wedstrijd te volgen via FOX 3. Van deze kraker zullen we uiteraard een liveverslag gaan houden via het twitterkanaal van Boerenmacht. Wij hebben er zin in, het wordt tijd dat de boer de macht grijpt! Come on FC! 

Reacties:
16-09-2015 om 13:30

Mooie, en uitgebreide voorbeschouwing.  Vooral die aanvalslinie die medogenloos kan scoren uit iedere kleine kans, vaak met schuivers vanuit de 2e lijn ... lekker opportunistisch: daar zal de Groninger defensie een hele kluif aan hebben.

Maar ik ga er niet heen voor de Fransoos, maar voor mijn cluppie... en natuurlijk is na PSV-Man U. weer eens duidelijk dat de bal rond is, met een beetje geluk, en er  ook best een goed resultaat kan komen. Als er maar geen beenbreuken of rode kaarten vallen te betreuren, dan staat de hele wedstrijd op z'n kop. Het zal bikkelen worden met een uitgespeelde counter als kans...en dan moeten die mannen voorin het even efficient afmaken als ze in hun beste wedsterijden hebben laten zien. Achterin hangen en een "muur optrekken" lijkt een goede strategie, maar kan ook net v erkeerd uitpakken.  Het zijn handige en fysieke dribbelaars, die drie voorin!  ik zeg 1-1, na een foutje van Rekik (verdediger Olympique)  

Papa Werny16-09-2015 om 13:31

Om te kunnen zeggen dat Kappelhof en Lindgren goed hebben verdedigd vind ik lastig te zeggen op basis van de wedstrijd van zondag. Heerenveen bracht aanvallend nauwelijks wat. Onder druk kun je pas zeggen hoe goed een verdediging is. Die druk was er niet. Ik heb iig wel meer vertrouwen in Lindgren dan Reijnen. De laatstgenoemde is opbouwend prima, maar te lief om verdeigend te killen. We hebben een mooi team. Vooral het middenveld is ijzersterk met Rusnak, Tibbeling, Maduro, Linssen, Drost, Antonia. En zo'n Europese wedstrijd brengt toch wat extra's. Dus wie weet. Ik reken op een gelijkspel en hoop stiekem op een overwinning. Forza Grunn!

campesino16-09-2015 om 14:18

Alles hangt af van de inzet en of ze er net zo opknallen als tegen de dorpelingen.

ik zeg  er op en er over!    3-0     

16-09-2015 om 15:22

bericht RTV Noord: spits Batshuayi zal - volgens de Franse pers - niet (!) spelen ( evenals N'Koulou en Diarra ).  dat scheelt

campesino16-09-2015 om 18:14

OK, dan gaan we voor 5-1

appie happie16-09-2015 om 18:17

Optimisten. Hahaha

16-09-2015 om 18:41

gaat alleen om de punten ( 3 bij winst, 1 bij gelijk, 0 bij verlies ) in deze 6 wedstrijden van de groepsfase ? of tellen uit-doelpunten ook mee (als beslissend) ? en gaan alleen nrs 1 en 2 door naar de volgende ronde (na de winterstop, afvalrace).

Jantje16-09-2015 om 19:08

Verwacht een 0-4 nederlaag nivo verschil is gewoon tegroot verwacht ik.

Marco16-09-2015 om 19:29

Vol gaan voor een goed resultaat. Sinds de opening van de Euroborg hebben we moeten wachten op deelname aan de poulefase.

 

Beetje slimmer en medogenlozer spelen als in de competitie. Komt er een kans, dan vol door de netten trappen. 

 

TomOkker17-09-2015 om 07:28

Op voorhand schier onmogelijk maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Hoop natuurlijk op winst maar gevoel zegt 0 - 2. Benieuwd hoe Maduro zich staande houdt.

Kein geloel Fussbal spiel'n

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!