Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing FC Groningen - Willem II; Come on FC!

Door Lukas van der Wal 8 reacties

Na een slechte interlandweek voor het Nederlandse voetbal wordt de eredivisie weer hervat. FC Groningen hervat de competitie met een thuiswedstrijd tegen Willem II. Groen-wit en de 'stoere kerels' uit Tilburg ontmoeten elkaar om half zeven in Euroborg, de wedstrijd staat onder leiding van niemand minder dan scheidsrechter Higler. De tweestrijd tussen de beide ploegen is het startschot voor de aankomende "Engelse weken".

De gasten, Willem II
De Tilburgers staan op dit moment op een veertiende plaats op de ranglijst. In acht wedstrijden behaalden ze zes punten, één keer werd er gewonnen, driemaal speelden ze gelijk en de overige wedstrijden gingen verloren. Op basis van de ranglijst is de FC verplicht om te winnen van de gasten, al wordt de wedstrijd beslist op het groene laken. Makkelijk wordt het zeker niet, afgelopen seizoen wonnen de Groningers slechts met 1-0 de thuiswedstrijd door een treffer van De Leeuw. 

Op wie moeten we letten
Kijkend naar de selectie van de gasten, is een veertiende plek op de ranglijst een vertekend beeld. De Tricolores kunnen bouwen op een ervaren selectie. Oud FC Groningen-speler Nick van der Velden is één van de oudste spelers in de selectie. Naast Nikinho zijn onder andere Van der Struijk, Falkenburg en Lamprou de ervaren spelers. Naast dit viertal herbergt de selectie jeugdig elan. Spelers als Lesley de Sa, Lucas Andersen en Richairo Zivkovic kunnen het verschil maken. Laatstgenoemde maakt zijn belofte tot op heden niet waar en komt vaak negatief in het nieuws om zijn houding en gedrag.  

De historie in Groningen
Groningen won zestien van de 28 ontmoetingen in de competitie met Willem II. Driemaal wonnen de gasten, hun laatste zege dateert echter al weer van twaalf jaar geleden.  Op zes februari 2011 behaalde de Trots van het Noorden de grootste zege op de gasten. In een goed gevulde Euroborg won de FC maar liefst met 7-1, Tim Matavz scoorde toen drie keer. De overige Groningse treffers werden gescoord door Granqvist, Stenman, Enevoldsen en Tadic. De grootse nederlaag tegen Willem II was in 1987, het werd toen 1-4.   

FC Groningen, de Trots van het Noorden
Op dit moment bezetten de Groningers een tiende plek in de eredivisie na een stroef begin. De laatste twee wedstrijden in competitieverband gingen verloren. Na acht wedstrijden zijn er tien punten behaald, drie keer winst, eenmaal gelijk en vier verliespartijen. In deze wedstrijden werd er acht keer gescoord en dertienmaal geïncasseerd. Al met al worden we hier niet vrolijk van...

 

Laatste drie wedstrijden
Als we kijken naar de laatste serie van drie kunnen we spreken van een negatieve trend. Tegen respectievelijk Ajax, SC Braga en Vitesse werd er niet gescoord, al deze wedstrijden werden buitenhuis gespeeld. In Amsterdam verloor de FC met 2-0, in Portugal won Braga met 1-0 van de FC. De laatste wedstrijd werd gespeeld in Arnhem. Groen-wit speelde de eerste helft tegen Vitesse zeker niet slecht en had bij rust zelfs voor moeten staan. Wat de FC ook probeerde, gescoord werd er niet. De thuisploeg scoorde wel en deed dit maar liefst vijfmaal.  

De Groene Hel
Gelukkig voor de FC spelen we zaterdag thuis. De laatste twee wedstrijden in de Euroborg werden gewonnen van respectievelijk AZ en FC Twente (beker). In de competitie zijn we thuis nog ongeslagen, alleen tegen Olympique Marseille (0-3) werd er verloren. We hopen dan ook dat Willem II met "bevende knieën" naar de Groene Hel komt. De gasten zijn zeker minder dan bijvoorbeeld FC Twente, SC Heerenveen en AZ, dus winst thuis is haast een verplichting.  

De opstelling
We verwachten geen spannende dingen in de basiself. Wel hopen wij dat Van de Looi kiest voor een voetballende opstelling. De Leeuw krijgt de laatste tijd de voorkeur boven Hoesen, hetzij genoodzaakt door de fitheid van de laatstgenoemde. Tegen Willem II kan Hoesen het verschil wellicht maken? De Leeuw is meer een werkende speler, echter voetballend minder dan zijn concurrent voorin. De daadwerkelijke opstelling zullen wij in de loop van vrijdag gaan plaatsen.

We zijn benieuwd waar de FC in staat is na een interland periode. Wil de FC aanhaken, zal er gewonnen moeten worden. Een winstpartij tegen de gasten kan de burger moed geven voor het vervolg van de competitie. En niet te vergeten, vertrouwen tanken voor de Europese ontmoeting tegen Slovan Liberec. 

Reacties:
Papa Werny16-10-2015 om 14:54

We hebben misschien in uit-wedstrijden weinig indruk gemaakt. De beste uit-wedstrijd vond ik tegen PSV om de Supercup, daarna de pot tegen Vitesse. Toch frapant dat we beide potten met flinke cijfers hebben verloren. Ik verwacht een goed seizoen.Verdedigend hebben we met Kieftenbeld en Botteghin teveel ingeleverd. Ik ga er van uit dat vd Looi daar wel een oplossing voor vindt.

Voetballend vind ik FC beter dan vorig jaar. Thuiswedstrijden tegen Heerenveen, AZ, Twente en Excelsior leverden vorig jaar minder punten op dan dit jaar. En de uit-wedstrijden tegen Ajax, PSV en Utrecht evenveel, of beter gezegd even weinig als vorig jaar. Alleen tegen Vitesse speelden we vorig jaar (vrij lelijk) gelijk. Per saldo staan we er dus nu beter op, terwijl de mannen bijna iedere week twee keer top moeten presteren.

Ik verwacht zaterdag een 3-0 of 4-1. Forza Grunn!

Marco16-10-2015 om 16:18

Belangrijke wedstrijd om goed in het linkerrijtje te blijven staan.

WII was afgelopen seizoen een zeer geduchte concurrent voor play-offs plek. Zij lijken qua scorend vermogen te hebben ingeboet. 

 

 

16-10-2015 om 17:33

Te gek voor woorden dat de redactie vindt dat Hoesen de voorkeur zou kunnen of moeten krijgen boven M de Leeuw. Ieder zijn mening maar ik had gehoopt op iets meer inzicht, zeker als je dit soort stukjes schrijft. Hoesen heeft nog nooit wat gepresteerd. Hij kan weliswaar aardig meevoetballen maar durft geen verantwoordelijkheid aan, kan niet koppen, heeft geen doelpogingen, is niet sterk in duels en vooral, toch niet onbelangrijk  voor een spits, hij scoort niet.  En naast het feit dat de Leeuw een geweldige inzet heeft, scoort hij wel ( nu toevallig even een paar wedstrijden niet), is hij een goede kopper en vind ik hem een betere voetballer, ook in de combinaties bijv.  het opzetten van een 1-2. Dit neemt niet weg dat ik vind dat er een spits bij moet komen om M. De Leeuw bij te staan omdat hij vaak teveel alleen staat.

campesino16-10-2015 om 18:29

ALBERTO, dat de leeuw meer sccort en harder werkt, daar is geen speld tussen te krijgen. maar dat hij beter in de combinatie is?? dan zit jij naar een andere de leeuw te kijken dan ik.

Hoekie16-10-2015 om 19:11

Volkomen jet je eens Campesino. De Leeuw werkt keihard en is doelgerichter en scoort dus meer.  in vergelijking met Hoesen is hij een technisch zeer beperkte speler en legt in de combinatie zeker af. Dat is geen verwijt maar een feit. 

16-10-2015 om 19:25

Ben ik het helemaal niet mee eens. Denk aan de laatste  wedstrijd hoe hij zich langs een paar mensen wurmt en de bal panklaar legt voor Rusnak.  In wedstrijden hiervoor gebeurde het ook dat hij anderen liet scoren. Maar ook al zou hij qua techniek misschien minder zijn dan Hoesen, waar gaat het nou om als je aanvaller bent? Kijk, van Bombarda vonden mensen ook dat hij niet zo technisch was, tja die draaide zijn kont erin en schoot op doel. Voorheen hebben we het erg lang geprobeerd met de non voetballer Zeefuik. Die was en niet technisch en scoorde niet. Ik ben blij met de Leeuw die lef heeft , een winnaarsmentaliteit heeft en niet bang is om te falen. Die gaat straks weer scoren.

16-10-2015 om 21:50

Helmaal met je eens,Alberto. Bij een voetballer gaat het erom hoeveel rendement er uit z'n spel komt en dat is bij de Leeuw aanmerkelijk beter dan bij Hoesen. Daarom vind ik de mening van Lukas terecht. de Leeuw in de spits en Hoesen mag de bank warmhouden.

Hoekie17-10-2015 om 11:10

Beter lezen Rob Roy. De discussie was dat de Leeuw in de combinatie een betere voetballer zou zijn. Dat het rendement een stuk hoger is vergelijking met Hoesen staat buiten kijf en dat hij zich een slag in de rondte werkt ook. 

Rapdoel17-10-2015 om 01:47

beetje jammer hoe mensen kijken naar de leeuw....heeft zich altijd terug gevochten...en 2 jaar lang achter mekaar top scoorder van fc...daarbij vind ik dat hij samen met hoessen moet staan, want ze kunnen mekaar wel goed vinden..maar als je als trainer na 2 a 3 wedtsrijden weer wat anders probeert...soms moeten voetballers aan elkaar wennen....ben er van overtuigt dat de leeuw en hoesseen een grote reeks samen mogen/kunnen spelen dan het dan ook gaat lopen...aanvallend gezien.....maar snap alleen niet verdedigend waar van de looi mee bezig is...zet die larsen(ofzo) erin..die haal je toch ook niet voor niks

 

Jantje17-10-2015 om 14:04

Ik vind de leeuw de laatste weken hellemaal niks, ik zie liever rusnak op die plek. en dan Hoesen in de spits en Mahi op de linkervleugel en Linsen op rechts. verder zie ik Hans hateboer graag op de bank en daar tom hiariej  daar spelen.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!