Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing KNVB-bekerfinale PEC Zwolle-FC Groningen

Door Hester Swabedissen 2 reacties

Hij behoeft geen introductie meer, de wedstrijd van aanstaande zondag. Het internet staat er compleet vol mee en bijna alle gesprekken gaan over de bekerfinale tussen FC Groningen en PEC Zwolle, de winnaar van vorig jaar. De spanning zit er bij velen al weken in. Niet alleen bij de supporters, maar ook bij de spelers, trainers en technische staf. Maar liefst 18.000 FC Groningen-supporters zullen zondagochtend tussen 10:00 en 11:00 uur naar de Rotterdamse Kuip vertrekken. Het grootste gedeelte zal met meer dan 250 bussen worden vervoerd, maar ook vele auto’s vertrekken richting Rotjeknor. In 1989, toen FC Groningen voor het eerst in de geschiedenis in de bekerfinale stond, was dit behoorlijk anders. Op de dag dat FC Groningen met 4-1 de boot inging tegen PSV, was De Kuip nog niet eens voor vijftien procent gevuld. Minder dan tienduizend supporters van zowel Groningen als PSV zagen de Eindhovenaren de beker pakken. Anno 2015 gaat het dubbele alleen al mee aan FC Groningen-supporters en daar mogen we hartstikke trots op zijn.

Sinds een aantal wedstrijden gaat het weer stukken beter met de FC. Het vertrouwen in het winnen van de beker is er dan ook bij menigeen. Bijna de gehele selectie is fit en houdt zware wedstrijden tot de laatste minuut vol. FC-trainer Erwin van der Looi zegt op de website van FC Groningen: “We hebben hetzelfde gevoel als in de play-offs van vorig jaar. We hebben een prima ploeg met een prima spirit. De spanning zal zeker nog toenemen. Maar dit soort wedstrijden, daar gaat het om in het voetbal. Daar hoort druk bij, spanning en heel veel publiek.”



Tegenstander
PEC Zwolle won vorig jaar de beker en schijnt dit seizoen anders naar de bekerfinale toe te leven. PEC geniet meer en is minder gespannen, volgens trainer Ron Jans. Ook hijzelf geniet meer dan vorig jaar. FC-keeper Sergio Padt vreest dat de FC en PEC aan elkaar gewaagd zullen zijn: “Zij hebben natuurlijk de ervaring van de winst van vorig jaar, maar FC Groningen heeft vorig seizoen de play-offs gewonnen. Ik denk dat de kansen gelijk zijn en de vorm van de dag gaat beslissen wie er uiteindelijk gaat winnen.”



Eric Botteghin, oud-speler van PEC Zwolle, vindt dat de kracht van Zwolle ligt bij het feit dat het een hecht team is met goede spelers, zoals spits Tomas Necid. “Ik ga er alles aan doen om hem onschadelijk te maken,” aldus Botteghin.

Het spel van PEC Zwolle is bij de staf van FC Groningen bekend. De trainers weten hoe de blauwvingers voetballen en het is hen ook duidelijk hoe de Trots van het Noorden verdedigend en aanvallend te werk moet gaan zondag. “De komende dagen zullen wij als staf blijven kijken hoe de ploeg ernaar toeleeft en wat de groep nog nodig heeft,” aldus Van de Looi.

Geblesseerden en opstelling
FC Groningen trainde vrijdag met een vrijwel fitte selectie, maar Erwin van de Looi laat weten dat er niet veel gaat veranderen in de wedstrijdselectie of de basis ten opzichte van de vorige wedstrijden: “We gaan geen rare dingen doen.” In principe zijn tien van de elf posities vervuld, maar de vraag blijft wie er op het rechtermiddenveld gaat spelen. Gegadigden zijn: Mimoun Mahi en Jarchinio Antonia. Tijdens de training vrijdag speelde zowel Mahi als Antonia een deel van het partijspel, maar wie uiteindelijk in de basis start, is nog niet duidelijk. Lorenzo Burnet, terug van een liesblessure en daarna een griepje, hoort zondag hoogstwaarschijnlijk weer bij de basis elf. Aangezien Johan Kappelhof in dat geval als rechtsback begint, zal dit ten koste gaan van Hans Hateboer. Eric Botteghin was bij de vorige bekerwedstrijd (de halve finale tegen Excelsior) nog geschorst, maar is gelukkig terug bij de verdediging van FC Groningen.

Vermoedelijke opstelling
Padt
Kappelhof - Botteghin - Lindgren - Burnet
Kieftenbeld - Tibbling
Mahi/Antonia - Chery - Rusnák
De Leeuw

Scheidsrechter
Richard Liesveld.

Overal in en rond Groningen is de bekerfinale onderwerp van gesprek en je kunt merken dat er iets staat te gebeuren. Op de website van FC Groningen valt te lezen dat de FC-spelers ontzettend gemotiveerd zijn en zin hebben in de bekerfinale, maar uiteraard is er ook een gezonde dosis spanning aanwezig bij velen. Hopelijk zal de spanning hen niet opbreken.

Laten we zondag geschiedenis schrijven. 

De wedstrijd is live te volgen op het Twitter-account van Boerenmacht. Ook zal er na de wedstrijd een verslag verschijnen op onze website.

Reacties:
fc groningen!!02-05-2015 om 11:21

Heb er zin in!!!!!!!!

goede opstelling alleen ik hoop hateboer ipv kappelhof

 

OP NAAR DE KUIP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

02-05-2015 om 15:21

Bij bekerwinst verwacht ik niet alleen aardbevingsgolven rond de Grote Markt, maar de dagen erna een totaal "los gaan" van een heleboel Groninger in Stad en Laand... Er komt dan zeker een geboortegolf van Groen-Witte baby's !! en dat is natuurlijk een mooi en tastbaar geschenk voor de eeuwigheid...  

http://justsomething.co/22-paranting-fails/

 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!