Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing Roda JC – FC Groningen (Zondag Kerkrade 16:45 uur)

Door Lukas van der Wal 5 reacties

Speelronde 15 - Aankomende zondag wacht voor FC Groningen het volgende uitduel. In Kerkrade is Roda JC de tegenstander. De Koempels zijn dit seizoen uitstekend uit de startblokken geschoten, maar bungelen nu in de achterhoede. Na veertien wedstrijden hebben de Limburgers evenveel punten gehaald, hierdoor staan ze op een dertiende plek op de ranglijst. FC Groningen staat zesde en heeft tien punten meer dan Roda JC.

De thuisploeg, Roda JC
De Zuid Limburgers zijn een week geleden (financieel) door het oog van de naald gekropen. Het voortbestaan van de club hing aan een zijden draad. De promovendus wist te elfde ure een nieuwe suikeroom te strikken in de persoon van een aardige meneer uit Landgraaf. Niemand minder dan multi miljonair Frits Schrouff, (eigenaar groothandel in oosterse producten) die op zijn oude dag een nieuw speeltje kreeg toebedeeld - bleek als Godsgeschenk uit de heldere hemel, de club te hebben overgenomen.... In het verleden stond suikeroom en textielbaron Nol Hendriks jarenlang garant voor de clubkas.

De Koempels zijn op dit moment bezig met een slechte serie. Uit de laatste vijf wedstrijden behaalden ze slechts één punt. Uit verloor het van Heerenveen (3-0) en Ajax (6-0). Thuis waren PEC Zwolle (0-5) en Excelsior(1-2) te sterk. Alleen tegen ADO, speelden de geel-zwarten in het eigen stadion met 1-1 gelijk. Kijkend naar de uitslagen is FC Groningen dus favoriet. Het doelsaldo 17 tegen en twee voor zegt dan ook wel iets over de kwaliteiten van de thuisploeg.  

Ondanks de slechte serie herbergt de selectie van Roda JC genoeg kwaliteit om goed te voetballen. FC Groningen heeft deze wedstrijd in Kerkrade dan ook niet zomaar gewonnen. Verdediger Gibril Sankoh (EX-FC) heeft de ervaring om een ploeg op sleeptouw te nemen. Middenvelders Hicham Faik, Tom van Hyfte en Farshad Noor zijn technisch goed onderlegd, hierdoor kunnen ze een goed ritme spelen op het middenveld. Voorin zal de FC moeten letten op onder andere Edwin Gyasi. De Nederlander is snel en kan een verdediging het lastig maken. Tom van Hyfte is op dit moment de clubtopscorer van Roda JC met vier doelpunten.  

Historie Roda JC – FC Groningen
Van de 35 wedstrijden in competitieverband won de FC er maar zes. Zeven maal speelden we in Kerkrade gelijk en maar liefst 22 keer werd er verloren. Resultaten uit het verleden tellen in het heden gelukkig niet mee, maar dit zegt wel wat. De laatste overwinning van Groenwit in Kerkrade dateert van 27 april 2014. De Trots van het Noorden won toen met 1-2. Aanvaller Richario Zivkovic en Filip Kostic zorgden toen voor de Groningse productie.  De grootste nederlaag in Kerkrade dateert van elf november 2007, FC Groningen verloor toen maar liefst met 5-1. In maart van 2013 won Roda JC met 4-1 van Grunn.

FC Groningen
De Trots van het Noorden is in de eredivisie bezig aan een goede serie. De laatste vijf wedstrijden gingen allen niet verloren. Van deze wedstrijden won de FC er drie en speelde er twee gelijk. Groenwit speelde uit bij Cambuur(2-2) en NEC(1-1) gelijk, won bij De Graafschap(1-2) en wist thuis te winnen van respectievelijk PEC Zwolle (2-0) en ADO den Haag(2-1). Het valt te prijzen dat de FC buitenhuis eindelijk punten weet te behalen. Dit geeft de burger moed in aanloop naar de uitwedstrijd van zondag bij Roda JC.

Hoe gaan we spelen

Net als Elwin Baas verwachten wij dezelfde namen in de basisopstelling tegen de Koempels. Het is mooi om te zien dat Mimoun Mahi weer aansluit bij de wedstrijdselectie. De clubtopscorer kan een belangrijke sleutel gaan worden in aanvallend opzicht. Trainer Erwin van de Looi zei op de clubsite hier het volgende over; Mahi heeft deze week weer meegetraind en maakt een scherpe en frisse indruk. Mimoun zal nog niet starten. Als je hem vanmorgen bezig zag, denk je waarom eigenlijk niet. Hij ging behoorlijk te keer op het trainingsveld, maar we moeten verstandig zijn en voorzichtig blijven. Don’t manage the game, manage the season is een bekend gezegde in de voetballerij.”

Johan Kappelhof deed vandaag uit voorzorg niet mee aan de afsluitende partijspel op de training, berichtte Elwin Baas. Danny Hoesen, afgelopen weekend het goudhaantje tegen ADO, moet weer genoegen nemen met een plek op de reserve-bank. Vleugelspeler Linssen zal Hoesen gaan vergezellen, wat de speler hierover zelf van vindt, moge duidelijk zijn. De ex-speler van Heracles had bij de FC een goede start, maar laat op dit moment niet zien wat hij daadwerkelijk kan.

Vermoedelijke basisPadt; Hateboer, Reijnen, Kappelhof, Burnet; Maduro, TIbbling; Antonia, Drost, Rusnák; De Leeuw.

Blessures en schorsingen FC Groningen: Rasmus Lindgren (enkel), Tom Hiariej (enkel) en Dino Islamovic (lies).

De wedstrijd in Kerkrade zondag begint op het waardeloze tijdstip van kwart voor vijf. Door de afstand en het tijdstip reizen slechts 83 supporters af naar Limburg, waarvan akte! De tweedstrijd in het Parkstad stadion staat onder leiding van scheidsrechter Ed Janssen. Bij een eventuele overwinning kan de FC uitstekende zaken doen voor de ranglijst.

Concurrenten, Vitesse en Heracles hebben een lastige wedstrijd voor de boeg, respectievelijk PSV-thuis en Feyenoord-uit. Bij een nederlaag van Heracles en maximaal een gelijkspel voor Vitesse staan we bij een overwinning vierde! Ondanks de vele kritiek op het veldspel van de FC, staan we op de ranglijst er goed voor. Groningen lijkt in de uitwedstrijden meer van zich af te bijten, wat ten goede kan komen voor het aantal punten. We gaan er dan ook vanuit, dat de FC goed voor de dag gaat komen in Kerkrade. De wedstrijd tegen Roda JC is nog niet gewonnen, maar op papier zijn we de betere. 

Het wordt tijd dat de boer de macht grijpt, come on FC, make us proud!

 

Reacties:
05-12-2015 om 22:03

Update tekst:  Vitesse verloor zaterdag thuis van PSV en Heracles moet zondag nog bij Feyenoord langs...Dat betekent, dat de laatste wedstrijd van dit weekend ( die van FC G tegen RODA in Kerkrade ) bij verlies van Heracles, idd die vrije baan geeft aan de FC G om meteen naar plaats 4 te gaan.

En Roda scoort de laatste maanden bijna niet... Zo'n uitdaging moet toch zeker als dope werken op deze jonge selectie?      

TomOkker06-12-2015 om 07:15

Als het allemaal zo gemakkelijk is waarom zit die Fokke dan te janken

06-12-2015 om 08:03

omdat ze elkaar bij de club in H'veen jarenlang het leven zuur hebben gemaakt...en dan voelt dat als een emotionele ontlading, net zoals bij een kind wat geslagen is in z'n jeugd en later geluk ervaart.   Ik denk niet dat het iets met het voetbal zelf te maken heeft.

kijken hoe wij vanavond tegen 9'nen erbij zitten

brummie06-12-2015 om 09:29

Heerenveen speelde lekker aanvallend gister, linies lekker ver uitelkaar, ideale tegenstander in de arena. Goed bedacht door foppe. Ook opvallend, een zeer compact fc utrecht wint nipt tegen een onthutsend zwak de graafschap. Nou dan valt er veel te verbeteren aan het spel van onze fc. Maar andere ploegen spelen echt niet beter. 

Roda uit is meestal een lastige voor fc. Drie punten pakken, maakt niet uit hoe, en op naar de 4e plek!

06-12-2015 om 09:32

misschien is omkopen nog een idee

brummie06-12-2015 om 09:45

Je hebt er zoals altijd veel vertrouwen in kees!

06-12-2015 om 14:19

Helaas ( zeg ik erbij ) wordt de uitslag soms beinvloed door vals spel...  kijk zelf even naar deze (dit weekend)

 

www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/keeper-vertrapt-gras-naast-penaltystip-speler-mist-strafschop

 

campesino06-12-2015 om 10:27

het probleem zijn vanmiddag niet de benen, maar het hoofd, de manier van denken. als ze met de juiste manier van denken het veld op stappen, gaan de 3 punten vrijwel zeker mee naar stad. stel iemand wil afvallen of stoppen met roken. degene die denkt "ik mag die sigaret niet roken" heeft 90 % kans dat hij die sigaret toch rookt. degene die denkt:" ik wil die sigaret niet roken" heeft 80 % kans dat hij die sigaret niet rookt. het lijkt hetzelfde, maar het is het niet. als ik dat doortrek naar het voetbal kan dat ook verklaren waarom groningen uit vrijwel geen punt pakt en thuis vrijwel alles wint. thuis denkt groningen "wij gaan die 3 punten pakken". uit denkt groningen " wij proberen 3 punten te maken". wat doen ze thuis bij een gelijke stand? aanvallen om voor de overwinning te gaan. wat doen ze uit bij een gelijke stand? het punt verdedigen, om pas aan te vallen als ze achter komen. waarom verliezen we europees wel thuis? (liberec is toch niet beter dan psv en ajax) ddordat ze niet het veld opstapten met het idee "dit is de euroborg, hier valt niets te halen, de 3 punten zijn van ons".

die manier van denken zit historisch aan onze club, dus heeft niets met vd looi te maken, maar vd looi doet ook niets om dit te veranderen. daarom is een wissel in een wedstrijd ook belangrijk. als je bii een 1-1 tien minuten voor tijd verdedigend wisselt. denken de spelers" de trainer is tevreden met die 1-1, hij heeft geen vertrouwen dat we de 3 punten pakken" en doen een stapje achteruit. de kans dat je die wedstrijd wint, wordt veel kleiner. hoewel het natuurlijk voetbal blijft en je hem er in de 94 minuut nog in kan prikken.

dus als de selectie vanmiddag in hun hoof maar blijven herhalen:" wij gaan 3 punten pakken, want wij willen die vijfde plek" dan moet het raar lopen willen die punten in kerkrade achterblijven.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!