FC Groningen door het oog van de naald, benauwde 1-2 winst op Willem II

Door Klaas Willemsen 5 reacties

FC heeft vanavond een zeer belangrijke overwinning geboekt op Willem II. Na een werkelijk beschamende eerste helft waarin de Maaskant brigade op een verdiende 1-0 achterstand kwam door Robbie Haemhouts, kwam het na ruim een uur langszij via een benutte strafschop van Leandro Bacuna. David Texeira kopte tien minuten later fantastisch de verlossende 1-2 binnen op aangeven van wederom Bacuna. De thuisploeg was daarna gepassioneerd op zoek naar de gelijkmaker, doelman Marco Bizot zou in de slotfase op een fantastische wijze een vrije trap uit zijn doel ranselen.

eerste helft

Hans Nijland zat tijdens de wedstrijd gezellig in het uitvak. De stemming zat er goed in. FC trapte af en leverde direct de bal in. Een rommelige openingsfase voor beide ploegen volgde zonder dat dit tot kansen zou leiden. Tricolore Ippel kreeg de eerste gele kaart van de wedstrijd na een smerige overtreding op Leandro Bacuna.

Na ruim 20 minuten kwam er het eerste doelgevaar - binnen de zestien meter van de thuisploeg. Een doorkopbal in het doelgebied werd niet scherp genoeg voorgegeven aan Texeira. Even daarna had het 0-1 moéten zijn. Kees Kwakman gaf een mooie pass op Lorenzo Burnet , diens voorzet bereikte Andraz Kirm en tot onze ontzetting duurde het allemaal net even te lang waardoor zijn schot werd gekraakt.

De gestreepten zetten een aanval op over links. De bal werd voorgegeven en via van Buuren verlengd op Haemhouts. Van dichtbij tikte hij de 1-0 binnen, Bizot was kansloos. De tricolores gingen op jacht naar de 2-0. Zij legden meer energie in de wedstrijd, wonnen de meeste duels en de gasten leken rijp voor een pak slaag.

Magnasco zou zich in de slotfase in aanvallend opzicht laten zien. Doelman Meul moest op het venijnige schot van de Chileen gestrekt naar de hoek, de corner die FC kreeg werd over gekopt door van Dijk. Aan de andere kant van het veld zag aanvaller Misidjan zijn gevaarlijke bal tot corner worden verwerkt. Een ploeggenoot schoot de afvallende bal uit de hoekschop tegen Bizot.

tweede helft

Wie zou denken dat FC was wakker geschud kwam bedrogen uit. Er was maar één ploeg die de druk opvoerde en dat waren de Tilburgers. Joachim zijn schot werd verwerkt tot corner, de hoekschop die volgde liep maar net goed af. Kort daarna werd Kieftenbeld op de bon geslingerd, de Tilburgse vrije trap ging rakelings over de lat. Tot aan de zestigste minuut vielen er hachelijke momenten te noteren in het doelgebied voor Bizot. De 2-0 leek eerder in de lucht te hangen dan een gelijkmaker.

Na een uur brak de beste fase voor de gasten aan. De schroom werd opzij gegooid en FC Groningen begon eindelijk met intentie naar voren te voetballen. De Tilburgers moesten meer en meer achteruit, Bacuna produceerde een voorzet op het hoofd van Texeira, doelman Meul was het eindstation. Even later kreeg FC een hoekschop, deze bal kwam binnen de zestien meter op de arm van Joachim en scheidsrechter Liesveld oordeelde hands en wees naar de stip. Leandro Bacuna schoot de bal beheerst in de rechter benedenhoek 1-1!

Binnen tien minuten na de gelijkmaker zou het 1-2 worden. Bacuna wist met een perfecte pass het hoofd van  Texeira te vinden die goed voor zijn man kwam en in de verre hoek de winnende binnenknikte.

Toch zou het slotkwartier noch hachelijk worden. FC liet zich weer terugdringen en de Tilburgers zetten aan tot een waar slotoffensief. Zo zou Joachim snoeihard in het zijnet schieten van Bizot en zou de Groninger sluitpost een goedgenomen vrije trap in de slotfase uit zijn doel houden.

Met deze overwinning heeft FC Groningen vanavond prima zaken gedaan om weg te lopen bij de onderste plaatsen die uitzicht geven op de verkeerde play offs . Aankomende zondag wacht thuis de kraker tegen runner up “het dorp” tijdstip 14.30 uur.

Opstelling FC Groningen (met dank aan de clubsite) Bizot, Magnasco, Van Dijk, Kwakman, Burnet, Kieftenbeld (58’ Schet), De Leeuw (89’ Sparv), Lindgren, Bacuna, Texeira (92’ Bakker), Kirm.
Rest bank: Luciano, Kappelhof, Van Moorsel, Bos.

Opstelling Willem II
Meul, Van Buuren, Haastrup (91’ Akouili), Peters, Cornelisse, Haemhouts, Guijt, Ippel (79’ Brands), Misidjan (69’ Snijders), Joachim, Höcher.
Bank: Christianen, Piqué, El Harouchi.

Toeschouwers: 11.450
Score: 26’ Haemhouts (Van Buuren) 1-0; 66’ Bacuna (strafschop) 1-1, 72’ Texeira (Bacuna) 1-2

Scheidsrechter: Liesveld
Overige officials: Lobbert, Kleinjan en Manschot
Gele kaart: 12’ Ippel (overtreding op Bacuna), 49’ Kieftenbeld (overtreding op Haemhouts), 89’ Schet (spelbederf), 90’ Sparv (overtreding op Haastrup)