FC Groningen wint overtuigend met 3-1 van Heerenveen

Door Klaas Willemsen 9 reacties

De Trots van het Noorden heeft met 3-1 gewonnen van Heerenveen. Na een turbulente openingsfase kwam de Maaskant brigade rap op 1-0 door een eigen doelpunt van Raitola die geen kant meer op kon, om de voorzet van Kirm uit eigen doelmond te krijgen. Tegen de rust werd de marge verdubbeld. Van den Berg had Bacuna tegen de grond gewerkt binnen de eigen zestien. Leandro Bacuna schoot de strafschop feilloos binnen en zo stond het op slag van rust 2-0. Diep in de tweede helft kwamen de gasten via Marecek op 2-1. FC leek even te wankelen maar hield stand, in de slotfase van de wedstrijd bracht Michael de Leeuw de Euroborg in extase door de 3-1 vanuit een prachtige omhaal tegen de touwen te werken. FC stijgt naar de tiende plaats en heeft volledig de aansluiting teruggevonden op een plaats bij de eerste acht.

eerste helft

De thuisploeg had zich goed ingesteld op deze “old Firm”en ging met 100% passie, strijd en inzet deze wedstrijd in. Binnen drie minuten werd deze fantastische wedstrijd instelling beloond. Andraz Kirm brak door op links en slingerde een lage harde voorzet richting de Friese doelmond. Onder druk van een paar inglijdende groen witten schoot Raitala de bal snoeihard in zijn eigen doel, 1-0 FEEST in de Borg!

De gasten probeerden zich te herstellen maar zouden er vanmiddag vrijwel niet aan te pas komen. FC Groningen gaf met name tijdens de eerste drie kwartier nauwelijks ruimte weg en won de meeste duels.

Halverwege de eerste helft ontstond er een grote kans voor David Texeira. Oog in oog met Nordfeldt was zijn schot niet goed genoeg. Dé kans op 2-0! Stefano Magnasco was goed op dreef, hij onderscheidde zich met diverse imposante rushes langs de zijlijn en strooide met voorzetten. Met name Schet had daar wat meer mee mogen doen, de aanvaller leed nog al wat balverlies waardoor de tegenstoot kon worden opgezet. Toch zou het enigste wapenfeit van de bezoekers een gevaarlijke bal voorlangs het doel van Bizot zijn.

Het was FC Groningen dat de meeste energie ten toon spreidde en de beste kansen zou krijgen. Zes minuten voor tijd liep er een mooie groen witte aanval richting vijandelijk doel, Michael de Leeuw was het eindstation en scoorde prachtig de 2-0, helaas had arbiter Wegereef buitenspel gezien. Drie minuten voor het rustsignaal werd Bacuna in het zestienmetergebied van de gasten onderuit getikt door Van den Berg. De verdediger had al geel op zak en had zijn tweede gele kaart moeten hebben. Scheidsrechter Wegereef spaarde hem. Leandro Bacuna legde beheerst aan en schoot feilloos de 2-0 binnen. Het stadion explodeerde van feestvreugde!

In de minuten die volgen leken de Feaners rijp voor de sloop. Michael de Leeuw en David Texeira misten dé kans op 3-0, Kees Kwakman zijn vrije trap werd gekeerd tot corner.

tweede helft

Het eerste kwartier na de pauze viel er weinig opwindends te noteren, de gasten moesten komen en FC loerde op de counter.

Na een uur waren wederom De Leeuw en Texeira dicht bij de 3-0, doelman Nordfeldt wist een grotere achterstand te voorkomen. Ook Schet kreeg een schotkans op aangeven van Texeira, zijn schot ging (vrijstaand) voor het doel hard over. David Texeira zou een mooie voorzet voorlangs koppen en de inzet van de Leeuw werd over de lat getikt.

Toch zou er uit het niets de 2-1 achter Bizot vallen. Een moment van organisatorische onachtzaamheid leidde de tegentreffer in. De gasten waren zelfs dicht bij de 2-2, Bizot keerde een directe vrije trap recht op zijn doel. De gasten stoomden een aantal keren dreigend op via de zijkanten.

FC Groningen hield stand. In de slotfase werd het 3-1 na een mooie omhaal van de Leeuw.

De overwinning is dik verdiend en onze FC heeft aansluiting gevonden met de subtop.