FC Groningen verliest het hoofd in een kaartenfestival en gaat geheel onnodig met 4-2 onderuit

Door Klaas Willemsen 10 reacties

FC Groningen heeft vandaag de burenruzie in Heerenveen onnodig verloren. In een knotsgekke wedstrijd, ging de FC strijdend ten onder. Er gebeurde veel deze middag. Zes doelpunten, drie rode kaarten, veel strijd en een geweldig uitvak. Alle ingrediënten die een derby nodig heeft waren in het dorp aanwezig. De neutrale toeschouwer heeft deze middag genoten, alleen hebben wij daar niks aan.

De Trots van het Noorden was vertrokken naar Friesland voor een doel: de drie punten meenemen naar Groningen. De verwachte storm van de thuisploeg kwam er niet. Grunn voetbalde goed mee en liet de equipe van Van Basten rustig komen. De fraizen werden niet gevaarlijk. Na elf minuten sloeg het noodlot voor de FC toe. Jongeling Timo Letschert liet zien niet geleerd te hebben van zijn fouten uit het verleden. Hij tacklede op onbesuisde wijze buitenspeler Luciano Slagveer en scheidsrechter Makkelie stuurde de verdediger met rood van het veld. Ongeloof aan de kant van de FC en de meegereisde 1.159 supporters. Grunn moest dus verder met tien man. Het gat achterin werd opgevuld met Magnasco, die Andra? Kirm verving. De Sloveen kreeg voor zijn wissel een dot van een kans, maar maaide volledig over de bal heen.

Na ongeveer een half uur spelen kwam onze Trots op een terechte 0-1 voorsprong. Linksback Dijks van de Friezen trok binnen de lijnen van het 16-metergebied aan de noodrem en kon net als Letschert het veld verlaten met een rode kaart. Nick van der Velden mocht vanaf elf meter aanleggen. De gelegenheidsaanvaller heeft op dit moment veel zelfvertrouwen, wat bleek uit de manier waarop hij de strafschop nam. Met een heuse Panenka was hij goalie Vandenbussche te machtig. Alfred Finnbogason kreeg nog een goede mogelijkheid om te scoren, maar gelukkig voor ons stond zijn vizier niet op scherp. FC Groningen ging dus rusten met een 0-1 voorsprong in het dorp. De sfeer in het uitvak was geweldig. De Twaalfde man was goed aanwezig en dit had een positief effect op de FC. Het thuispubliek liet zich ook weer eens van zijn 'beste' kant zien, ze waren dus zeer stil.

Trainer Marco van Basten van SCH had in de rust twee wissels toegepast. De Roon en Wildschut kwamen de gelederen versterken. Ziyech en Slagveer moesten het veld ruimen. FC Groningen was ongewijzigd, Van der Looi had hier alle reden toe. We waren namelijk in de eerste helft nauwelijks in problemen gekomen. Helaas voor Grunn, had Van Basten een gouden wissel doorgevoerd. Zeven minuten na rust stonden beide ploegen weer gelijk. Yannick Wildschut kon scoren na slecht verdedigen van Magnasco. Zijn schot ging via de onder kant van de lat achter Marco Bizot. Een doelpunt uit het niets. Twee minuten later was de wedstrijd helemaal gekanteld. Onnodig en helemaal niet verwacht. Een hoekschop werd de FC te machtig. Verdediger Otigba werd vrijgelaten en hij liet Bizot kansloos, 2-1.

FC Groningen toonde na deze mokerslag veerkracht. Voor het uitvak mocht de FC een vrije trap nemen. Van der Velden nam de uitvoering hiervan voor z'n rekening. Een lage, bekeken voorzet ging aan bijna iedereen voorbij. Verdediger Johan Kappelhof stond notabene aan het einde van de bekeken pass. Kappelhof kon vrij uithalen en scoorde dan ook de gelijkmaker, 2-2. Het uitvak explodeerde vanuit het vermoeden 'erop en erover'. FC Grunn ging voor de drie punten, maar het werden er nul. Eric Botteghin had spits Finnbogason in de tang, maar de IJslandse spits kon toch twee keer scoren. Eerst vanaf elf meter, na een overtreding van Bizot op Van La Parra. De doelman kon de strafschop niet keren en zo stonden we met 3-2 achter. Even later kon er een derde man van het veld met een rode kaart. FC Groningen scoorde na een goede aanval, maar dit feestje ging niet door. Scheidsrechter Makkelie gaf na zijn fluitsignaal een gele kaart aan Tjaronn Chery. De middenvelder maakte een ‘’slaande beweging‘’ en ontving hiervoor zijn tweede gele kaart.

Een Go-Aheadscenario was gewenst, scoren in ondertal, maar deze vlieger ging helaas niet op. Wederom was het Finnbogason die de Groningers pijn deed. De IJslandse spits maakte zijn tweede treffer van de middag. FC Groningen kwam deze domper niet meer te boven. Een onnodige nederlaag met perspectief, er zijn vanmiddag namelijk een aantal zaken duidelijk geworden in Heerenveen. Tjaronn Chery kan de kar nog niet trekken. Linksback Wijnaldum komt tekort in de persoonlijke duels. Eric Botteghin heeft zijn plek gevonden achterin bij de FC. De verdediger heerste vanmiddag. Nick van der Velden staat in de spits, maar zal echt een linie terug moeten. Van der Velden gaat voorop in de strijd, heeft zelfvertrouwen en voetbalt goed. Toch zien we liever een echte spits voorin, bijvoorbeeld Zivkovic, Texeira of Zeefuik. Van der Velden kan dan vanaf het middenveld de motor zijn voor dit elftal. Filip Kostiç speelde vandaag timide, maar we zullen aan hem dit seizoen nog veel plezier gaan beleven.