Terug

Deel deze pagina:

Column 3: Robert Maaskant zou zich dood moeten schamen

Door Gerard Postma 9 reacties

Afgelopen zondag won FC Groningen verdiend met 2-1 van AZ Almaar. Grote spelmaker aan de kant van de FC was Filip Kostiç, de linksbuiten uit Servië die vorig seizoen vooral in het nieuws kwam door de opmerkelijke manier waarop zijn transfer tot stand is gekomen en natuurlijk doordat de trainer van toen -Robert Maaskant- het helemaal niet zag zitten in de nog jonge speler. Vanuit Wit-Rusland kijkt Robert Maaskant waarschijnlijk nu toe hoe een speler die hij vorig seizoen stoïcijns buiten de selectie hield nu één van de smaakmakers van de eredivisie aan het worden is. Robert Maaskant zou zich moeten schamen en als het aan mij lag, zou hij een deel van het geld dat hij nu verdient in Wit-Rusland aan FC Groningen moeten schenken ter compensatie van het verloren salaris van de Serviër vorig seizoen. Helaas zal dit nooit gebeuren.

En natuurlijk ligt het ook deels aan de speler in kwestie zelf. Kostiç heeft moeite met de Nederlandse taal en de cultuur. Dat heeft zeker ook zijn invloed gehad, maar nu we hem langer in actie zien, kunnen we niet ontkennen dat de opvolger van Tadiç over de nodige kwaliteiten beschikt. Het geeft te denken hoe het voetbal onder Maaskant eruit zou hebben gezien, mocht Filip Kostiç gewoon de kans en het vertrouwen hebben gekregen onder zijn bewind. Wat mij ook dan ook opvalt, is dat Erwin van de Looi blijkbaar wel vertrouwen heeft in Kostiç. Diezelfde Erwin van de Looi was vorig seizoen nog assistent onder Robert Maaskant. Had hij vorig seizoen al niet Robert Maaskant kunnen overtuigen van de voetballer Kostiç? Enfin, dat is allemaal verleden tijd. Inmiddels kunnen we nu elke week genieten van de bewegingen van de sierlijke Serviër wiens transferwaarde langzaam begint te stijgen. We hebben inmiddels weer een groeibriljantje in het team.

Matchwinner van de wedstrijd tegen AZ was invaller Richairo Zivkovic, het 17-jarige wonderkind van de FC. Hij viel in voor de moegestreden Krisztian Adorjan en maakte binnen een minuut de winnende treffer voor FC Groningen. Een sterke eigenschap van de jonge spits, is naar mijn mening zijn vernuft om de juiste positie te kiezen in de aanval. Zijn doelpunt tegen AZ bevestigde dat. Hij liep knap vrij van zijn tegenstander, om vervolgens de bal langs Esteban te koppen. Ik vind het daarom ook jammer dat Richairo niet eerder een kans kreeg in de punt van de aanval, misschien wel vanaf het begin gezien de zieke Zeefuik afwezig was. Nick van der Velden doet het uitstekend, maar blijft geen echte spits. Die komt het beste tot zijn recht aan de rechterflank. Krizstian Adorjan achter de spitsen en Tjaronn Chery -die voorlopig blijft kwakkelen op het middenveld- moet maar genoegen nemen met een plek op de bank.

AZ was de eerste horde in een reeks van moeilijke wedstrijden. In de komende weken wachten PSV thuis en Vitesse uit. Tegen AZ verbaasde FC Groningen mij in positieve zin door de strijd en het voetballen naar voren en dat biedt toch weer hoop voor de komende twee wedstrijden. We kunnen echter concluderen dat het voorspellen van wedstrijden van de FC net als een potje Russisch roulette is. In de ene wedstrijd blijft de selectie van de FC koelbloedig en houdt het zijn hoofd erbij, in de andere schiet de FC zich plots door zijn eigen kop en loopt het als het ware hoofdloos op het veld. Ik ben dan ook benieuwd of de mannen van Erwin de lijn van de wedstrijd tegen AZ door kunnen zetten. We houden vertrouwen in onze FC. Kop dr Veur dus!

Reacties:
Renze de Vries08-10-2013 om 18:45

Het is inderdaad voltooid verleden tijd, het vorige seizoen. Nu moeten de neuzen in dezelfde richting en dienen we vooral vooruit te kijken. Ik zeg.... op naar een mooie competitie met veel geweldige speelmomenten inclusief de fantastische doelpunten!

Milko09-10-2013 om 06:21

Ach.....achteraf is het natuurlijk allemaal een aap in de kont kijken. Onder Blaaskant was de vechtersmentaliteit weer beter maar werd er slecht gevoetbald. Bij Pietertje Huistra was in het begin het positiespel uitstekend maar zakte later alles als een kaartenhuis in elkaar. Nu zie je dat het elftal een stevige onder- en bovengrens heeft. Alles heeft te maken met vertrouwen maar zeker ook met kwaliteit. Doel dit jaar is het publiek te vermaken. Nou ik denk dat we na het laatste half jaar Huistra en Blaaskantje niet mogen klagen. Feit blijft natuurlijk dat Kostic zou zijn afgeschreven indien Blaaskant hier nog trainer zou zijn geweest.

zaagmuldersweg09-10-2013 om 08:30

Een misselijkmakend artikel om trainer Maaskant nog even weer een trap na te geven. Iedereen binnen Groningen weet dat het niet kunnen opstellen van Kostic vorig jaar volledig aan deze jongen zelf te wijten was.Gelukkig heeft hij na dat vervelende eerste jaar zichzelf teruggevonden en traint fanatiek en gedraagt zich stukken beter,zodat we nu wel kunnen genieten van zijn kwaliteiten.

Hertog09-10-2013 om 17:00

Beetje jammer, de kop van deze column. Iedereen die regelmatig dit forum bezoekt weet hoe ik over onze vorige trainer denk. Maar waarom nu zo'n titel levensgroot op deze site. Het enige wat het kan veroorzaken is een nieuwe golf van negativiteit en discussies over wie z'n schuld het nu was. Terwijl we juist meer als één blok achter onze jongens van dit moment moeten staan. Zowel in voor als in tegenspoed. Natuurlijk, een columnist heeft heel wat vrijheid. Inhoudelijk wil ik me niet uitlaten over de column. Maar kwa sfeer creeeren had het anders gekund.

FCGmijnclub09-10-2013 om 18:05

Er is m.i. een heel verschil met de Kostic van het vorige seizoen en nu. Ik heb vele wedstrijden van Kostic in de voorbereiding (en met name bij de Beloften) in actie gezien en begrijp de keuze van Maaskant wel.... Ik ben er zeker van als Maaskant ook dit seizoen trainer zou zijn geweest, dat Kostic een basisplaats had afgedwongen omdat hij zich steeds nadrukkelijker in positieve zin manifesteert en communiceert. Kostic voelt zich eindelijk thuis bij onze FC en heeft een enorme sprong gemaakt in zijn ontwikkeling waarvoor hulde! Nu maar hopen dat hij niet in no time weg is want hij kan alleen maar nog beter worden:bowdown::bowdown::bowdown:

09-10-2013 om 18:12

Helemaal mee eens. Nergens voor nodig,dit natrappen.Over de hele competitie genomen heeft Maaskant goed werk geleverd.Qua conditie was de ploeg beter als dit jaar. Weinig blessures en op het eind de 7e plek. Zie ik vd.Looi nog niet doen.:(

graaf11-10-2013 om 21:05

Goed verhaal

bertje12-10-2013 om 18:17

sneu verhaal

PMB13-10-2013 om 23:31

´n verhaal

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!