FC Groningen laat Roda ontsnappen, wedstrijd eindigt in 3-3

Door Klaas Willemsen 14 reacties

Hoe wreed kan het wedstrijdbeeld soms verlopen. Tot drie keer toe op voorsprong komen, het betere van het spel en de kansen hebben - en in de slotfase een penalty tegen krijgen. Het overkwam vanmiddag onze trots van het noorden. FC Groningen kwam tijdens de eerste helft binnen tien minuten op voorsprong via de voet van Kostic. De gasten kwamen via Luijckx op gelijke hoogte. Na de pauze was het Kirm die de 2-1 tegen het net werkte. Roda JC zou via een (makkelijk gegeven) strafschop genomen door Fledderus op gelijke hoogte komen 2-2. Botteghin zette de thuisploeg wederom op voorsprong, 3-2. Het lossen van de bal door doelman Kurto vormde de inleiding. In de slotfase kregen de gasten notabene hun tweede penalty die dankbaar benut werd door Fledderus. En zo eindigde de wedstrijd in een onbesliste 3-3 en ging vanmiddag een top drie notering, aan onze groen witte deur voorbij.

eerste helft

FC Groningen begon fel. De eerste mogelijkheden waren er voor Chery en Kostic. Aan de andere kant van het veld waren Nemeth en Donald dreigend voor het doel van Bizot.

Toch was het FC dat op voorsprong zou komen. Een bal werd ingebracht in het zestien meter gebied van de geel/zwarten en slecht weggekopt. Kostic bedacht zich geen moment en volleerde onberispelijk de bal in de verre hoek 1-0. Een juweel van een doelpunt! Kort hierna werd Zivkovic de diepte ingestuurd. Hij omspeelde doelman Kurto maar de hoek was te moeilijk om de 2-0 erin te krijgen.

Binnen 20 minuten viel de gelijkmaker. Een vrije trap voor Roda werd niet goed weggewerkt en Luijckx schoot van dichtbij de 1-1 achter Bizot. De thuisploeg zette vanaf de aftrap weer een aanval op. Kostic bediende Wijnaldum in kansrijke positie die nipt naast schoot.

Bizot verrichtte een paar minuten later een moeilijke redding. Een goed ingeschoten bal, belandde via zijn vingertoppen de paal. Voor de gasten was dit dé kans op 1-2. Tot de pauze verliep het spelbeeld op en neer. Er waren mogelijkheden voor Kappelhof en Chery, namens de gasten voor Luijckx en Nemeth. Zo eindigde de eerste helft in een 1-1 ruststand.

tweede helft

Nick van der Velden bleek al snel niet verder te kunnen. De pijn in zijn lies speelde weer op. Hij werd vervangen door Kirm, een gouden wissel zou blijken. FC stond kort onder druk in het eigen zestien meter gebied. De bal werd heroverd en Nemeth bleef op de grond liggen. Grunn brak razendsnel uit en Kostic stoomde op richting de achterlijn. Zijn voorzet bereikte de goed inlopende en vrijstaande Kirm die prachtig de 2-1 binnenschoot. Nemeth werd vervangen door Demouge. Met een beetje meer geluk had het zo 3-1 kunnen zijn. Kostic bediende op maat Zivkovic maar de spits had zijn vizier niet op scherp genoeg staan.

Uit het niets viel de 2-2. De gasten kregen een corner en voordat deze genomen werd waren Botteghin en Demouge aan het vrij worstelen. De vraag die je zou kunnen stellen is, wie begaat hier de eerste overtreding? En - waarom legt de scheidsrechter het spel niet stil voordat de corner genomen wordt om beide heren even tot de orde te roepen? Arbiter Makkelie ging mee in de "slachtofferrol" van Demouge en wees gedecideerd naar de stip. Een wel heel gemakkelijk gegeven penalty…. Botteghin kreeg een gele kaart. Oud FC-er Fledderus velde het vonnis, Bizot zat er dichtbij.

Groningen kwam op 3-2. Een kwartier voor tijd kwam er een hoge bal voor het doel van Roda. Botteghin wou een duel aangaan met een verdediger. Doelman Kurto leek de bal uit de lucht te klemmen maar loste het projectiel nadat hij op de grond kwam. Botteghin heroverde de bal en zette groen/wit op voorsprong.

Kort na de voorsprong verzuimde onze FC om door te drukken. We zagen twee kansen voor Zivkovic. Eén schot op doel ging via een Roda speler naast en een shoot out poging alleen op doelman Kurto af ging de mist in. Er kwamen nog drie minuten extra speeltijd bij. FC kwam weer even onder druk binnen het eigen strafschopgebied. De bal leek te worden heroverd en te worden weggewerkt.

En weer lag er iemand van de Koempels op de grond. Wijnaldum die een gele kaart kreeg, bleek Pluin van achteren onderuit te hebben geveegd. Makkelie wees naar de stip, Fledderus schoot wederom in dezelfde hoek en Bizot zat er weer dichtbij. Zo eindigde de wedstrijd in een 3-3. FC Groningen had vandaag zeker meer verdiend, de gasten uit Limburg kwamen met dit gelijke spel heel goed weg.

Opstelling FC Groningen

Bizot; Magnasco, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Hiariej, Kieftenbeld, Chery; Van der Velden, Zivkovic, Kostic.

Opstelling Roda JC Kerkrade

Kurto, Dijkhuizen, Biemans, Luijckx, Van Peppen, Hupperts (69’ Höcher), Kali, Donald (73’ Bonevacia), Pluim, Fledderus, Németh (55’ Demouge).

Toeschouwers: 19.233

Scores: 8’ Kostic (-) 1-0, 19’ Luijckx (Pluim) 1-1; 53’ Kirm (Kostic) 2-1, 62’ Fledderus (strafschop) 2-2, 75’ Botteghin (-) 3-2, 92’ Fledderus (strafschop) 3-3.

Scheidsrechter: Makkelie

Overige officials: Van Dongen, Goossens, Manschot

Gele kaarten: 37’ Dijkhuizen, 62’ Botteghin, 64’ Biemans, 77’ Luijckx, 77’ Chery, 89’ Kirm, 90’ Van Peppen, 91’ Wijnaldum.