Terug

Deel deze pagina:

Column: Richairo Zivkovic kan de nieuwe Robin van Persie worden!

Door Gerard Postma 2 reacties

In de afgelopen speelronde stond de 17-jarige Richairo Zivkovic voor het eerst in de basis bij FC Groningen. De jonge aanvaller speelde zeer gedreven, maar had veelal ongelukkige momenten. Desondanks speelde hij alsof hij tien jaar ouder is dan zijn daadwerkelijke leeftijd doet vermoeden. Als hij aan de bal is, dan weet je ook dat er iets gaat gebeuren. Dat voel je. Het is dan ook geen schande als hij ook eens een mindere wedstrijd heeft, daar valt van te leren. Mede gezien zijn sterke mentaliteit op het veld kan deze speler het nog ver schoppen in de voetballerij. Ik durf zelfs te zeggen dat hij qua potentie het in zich heeft om de nieuwe Robin van Persie te worden, maar dit moet wel in stappen gebeuren en met de juiste begeleiding. De aasgieren uit het buitenland moeten geen toegang krijgen van Hans Nijland en Henk Veldmate om de volgende jonge prooi uit Nederland met zich mee te nemen, daar kom ik zo even op terug.

Wat mij vooral opvalt aan Richie -zoals hij liefkozend genoemd wordt- is het inzicht dat hij heeft op zo’n jonge leeftijd. Noem het maar gerust instinct. Hij weet precies wanneer hij zijn moment moet kiezen als het gaat het om vrijlopen van zijn directe tegenstander en staat vaak op de juiste plek. Daarnaast is zijn gedrevenheid en wil om te scoren zeer bewonderenswaardig. En dan ben je nog maar net 17 jaar oud. Moet je eens voorstellen als hij straks 20 is. Tegen Roda JC ging het even minder dan bij de voorgaande invalbeurten, maar alles wijst erop dat hij binnen de kortste keren een vaste basisklant kan en mogelijk gaat worden bij FC Groningen. Geef hem dus gewoon weer een kans in de basis bij de komende uitwedstrijd tegen Heracles en laat deze jongen langzaam rijpen. Hij heeft nu bewezen een hele wedstrijd te kunnen spelen en met de kansen die de FC elke wedstrijd creëert, zullen de doelpunten snel volgen. Daar ben ik heilig van overtuigd.

Zoals aangekondigd, kom ik nu terug op de aasgieren uit het buitenland. Zo zouden tijdens de afgelopen wedstrijd scouts van FC Barcelona, Real Madrid en meerdere buitenlandse clubs op de tribune hebben gezeten en het lijkt me duidelijk dat dit voor Zivkovic is. Hans Nijland en Henk Veldmate dienen de verleiding van deze clubs te weerstaan. Natuurlijk, een paar miljoen op de bankrekening is mooi voor een club als FC Groningen, maar als je daardoor een speler kwijtraakt die binding heeft met de club en vice versa, zul je gauw zien dat geld niet gelukkig maakt. Jongens als Zivkovic dien je te koesteren en voor de speler zelf is het ook beter als hij hier minimaal twee seizoenen basisspeler is en uiteindelijk topscorer wordt van FC Groningen. Daar krijgt hij van de club en supporters alle tijd voor. En als hij deze doelen heeft behaald, dan komen de grote clubs uit het buitenland vanzelf wel terug en kunnen we na Virgil van Dijk hopelijk weer een oud-speler zien schitteren in de Champions League!

Gerard Postma
@GDHPostma

Reacties:
Sil06-11-2013 om 16:42

Mooie post! Hij is wel nog wel een andere type spits dan Van Persie (Zivko sneller maar nog niet zo'n fluwelen techniek als RVP)maar ik begrijp je vergelijking. Zijn doelgerichtheid en scorend vermogen op deze leeftijd is echt ongekend. Zijn talent is ongekend maar het is nog erg vroeg om conclusies te trekken, neem de voorbeelden Robben en Nijland, allebei vroeg doorgebroken bij de fc, snel naar psv gegaan. Maar daar waar Robben bij psv de volgende stap zette viel Nijland helemaal terug. Ik hoop dat Zivko op zijn 18e verjaardag een nieuw contract wil tekenen voor meerdere jaren anders zal hij aan het eind van volgend jaar verkocht 'moeten' worden omdat anders zijn contract afloopt.

zaagmuldersweg07-11-2013 om 11:20

zal ook wel weer voor een habbekrats verkocht worden door de boertjes uit groningen. net als vorige spelers. inmiddels liggen ze bij celtic ook in een deuk om het bedrag wat groningen daar in de fooienpot heeft gestopt voor van Dijk.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!