Terug

Deel deze pagina:

Louis van Gaal heeft oogkleppen op

Door Peter van der Wal 6 reacties

Het zijn interlandweken, verschrikkelijke weken voor de die-hard clubvoetballiefhebbers die niets liever doen dan het wel en wee van hun club volgen. Dat gaat helaas moeilijk als er niet gevoetbald wordt. Afijn, afgelopen weekeinde speelde het Nederlands elftal tegen Japan. Nu weten sommige lezers dat ik een lichte voorkeur heb voor het voetbal uit het Verre Oosten, maar daar wil ik het niet over hebben. Ik wil het dit keer hebben over het opmerkelijke selectiebeleid van Louis van Gaal, want kan iemand mij uitleggen waarom Veltman en Denswil van Ajax hoger in de pikorde staan, dan Virgil van Dijk? Of beter gezegd: waarom laatstgenoemde genegeerd wordt door de huidige bondscoach?

Virgil van Dijk heeft het bij FC Groningen prima gedaan, stappen vooruit gemaakt en ook bij Celtic in de Scottish Premier League maakt hij forse stappen en lijkt hij wellicht al klaar voor de Engelse Premier League. Bij Celtic is hij wekelijks uitblinker en ook in de Champions League staat hij makkelijk zijn mannetje. Balotelli, Iniesta, El Shaarawy, allen hadden het moeilijk tegen de boomlange verdediger die zijn betaald profcarriëre -na Willem II- in Groningen gestalte heeft gegeven. Hoe kan het dat hij niet eens wordt genoemd door Van Gaal? Is deze soms zo kleurenblind dat hij alleen spelers kan selecteren die voetballen in de kleuren rood, wit of een combinatie daarvan? Virgil heeft -op Champions League niveau-aangetoond dat hij qua spel niks onderdoet voor spelers als Vlaar, De Vrij of Martins Indi. Sterker nog, ik acht hem zelfs al verder dan voornoemde heren. Maar dan wordt een Veltman op basis van één goede wedstrijdtegen Celtic geselecteerd. Veltman die nog niet eens voldoende eredivisie-ervaring heeft. Nee, Louis van Gaal heeft oogkleppen op en als ik Van Dijk was, dan deed ik ook geen moeite meer. Hopelijk onderkent de volgende bondscoach de kwaliteiten van Van Dijkwel en toont deze meteen het ongelijk von dem Louis.

Zoals gezegd, is Van Dijk zijn carrière hier begonnen, maar niet in de jeugd. Iemand die wel uit de jeugd komt, is Yoëll van Nieff. Hij komt dit seizoen op huurbasisuit voor FC Dordrecht en doet dit meer dan naar behoren. Afgelopen zaterdag scoorde hij drie doelpunten en mede daardoor won Dordrecht met 4-3 van FC Eindhoven. Het doet nog steeds boveninmee in de Jupiler League. Volgens geruchten zouden diverse clubs de jonge Van Nieff al in de gaten houden. Besiktas zou zelfs al één miljoen euro overhebben voor de middenvelder. Het doet mij goed om jongens als Zivkovic en Van Nieff te zien opbloeien in de Nederlandse voetbalcompetitie. De jeugdopleiding van FC Groningen verdient sowieso wat meer eer, want diverse spelers hebben hun weg via FC Groningen naar de topcompetities in Europa gevonden. Arjen Robben is natuurlijk het meest aansprekende voorbeeld, maar onlangs meldde ook Leandro Bacuna bij Aston Villa. De commentatoren bij Match of the Day lopen weg met hem. Het is mooi om te zien dat spelers als Zivkovic en Van Nieff dezelfde weg lijken te bewandelen en dat deze namen in de geruchtenmolen worden genoemd in combinatie met diverse Europese topclubs. Beter marketing voor een club krijg je niet.

Komend weekeinde speelt FC Groningen thuis tegen PEC Zwolle, met oudspeler en -trainer Ron Jans. Een lastige tegenstander, maar we hebben gezien dat er bij de Trots van het Noorden thuis geheime krachten loskomen. Ik hoop dan ook op een bomvolle Euroborg, een strijdlustig elftal en na 90 minuten de drie punten. Forza Groningen!

Gerard Postma

@GDHPostma

Reacties:
FCGmijnclub20-11-2013 om 19:22

Van Dijk heeft nu de pech dat hij niet bij 020 heeft getekend. O ja en zelfs v/d Hoorn staat zelfs hoger in de pikorde...:(:( Voor de rest prima column, en ook tof voor onze jeugdopleiding dat diverse jongens hun weg gaan vinden naar de top competities in Europa.

20-11-2013 om 20:13

Prima column,Peter. Nu blijkt maar eens weer dat de jeugdopleiding van onze FC prima werkt.Noem eens een club in Nederland op die de laatste drie jaar meer jeugdspelers heeft opgeleid dan de FC en die ook nog zijn doorgebroken. Zelfs de zo geroemde opleiding van 020 redt het niet bij ons. Jongens zoals Zivko en van Nieff en Bacuna zijn toch van de FCG.Virgil komt van Wiilem 2 maar breekt hier toch door en zo zijn er binnenkort nog een paar die op het vinkentouw zitten om bij het eerste aan te sluiten.De beloften barsten van de ambitie met mannen als ene Hagenauw en noem er nog een paar.. Zit wel goed met de club zou ik zo zeggen.En laat die praatjesmaker van een bondscoach maar z'n ding doen, bij de volgende coach komen jongens als van Dijk en Bacuna wél aan de beurt, let maar eens op!!!!:D:D:):p:p:p:p

20-11-2013 om 21:42

@Rob Roy: de eer mag volledig naar Gerard Postma. :clap:

20-11-2013 om 22:04

Boven de column staat de naam van Peter van der Wal en onderaan de naam van Gerard Postma. Oké, ze mogen beide de "eer" hebben. Desondanks of dankzij hun is het een goed stuk. :p:p:p

dennis12021-11-2013 om 12:12

van gaal heeft een joden-hart.een lachertje die vent.kijkt alleen naar 020.daarom redden we het ook niet.je moet de beste spelers laten spelen of ze nu uit amsterdam of rottjeknor komen.

22-11-2013 om 09:33

Ik kan van Gaal ook niet meer serieus nemen. Virgil hoort momenteel in het NL elftal.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!