Terug

Deel deze pagina:

Groningen's got talent

Door Thijs Faber 3 reacties

Met de huidige vierde plaats is FC Groningen een van de verrassingen dit seizoen. Volgens FOX SPORTS komt het door ons publiek, anderen zeggen door onze strategie, tactiek, speelwijze en dat soort prietpraat. Ik ben van mening dat het komt door het jonge talent dat in de selectie bruist. FC Groningen heeft dit seizoen al meerdere keren laten zien dat de combinatie van talent en ervaren, niet uitgebluste spelers zoals Nick van der Velden heel verrassend en ook aantrekkelijk voetbal kan opleveren.

Richairo Zivkovic
Laten we beginnen met onze (zo wordt ons verteld door media) toekomstige superster, Richairo Zivkovic, bij velen van jullie beter bekend onder de koosnaam 'Richie' (wat ik persoonlijk voor geen meter vind klinken, maar dat geheel terzijde). Richairo Zivkovic verraste iedereen door op zestienjarige leeftijd te scoren (de 1-4 in Nijmegen tegen NEC). De media werden gek! Richairo Zivkovic was de nieuwe Arjen Robben van FC Groningen en zou binnen een paar jaar spits in Oranje zijn. Bij FC Groningen waren ze er nuchter onder, volgens de staf kon Zivkovic "nog erg veel leren". Die nuchterheid siert de club want in mijn optiek moet je dit soort talenten niet meteen de hemel in prijzen. Inmiddels staat Richairo al twee wedstrijden in de basis en wist hij deze rol al te bekronen met een doelpunt tegen Heracles. Richairo kan inderdaad nog erg veel leren en dan doel ik met name op de efficiëntie, want daar ben je als spits nou eenmaal voor. Ik denk dat Richairo Zivkovic het nog ver kan schoppen.

Filip Kostiç
Filip Kostiç kwam in de zomer van vorig jaar naar FC Groningen en moest de vervanger van Dusan Tadiç (die naar de tukkers vertrok) worden. We weten allemaal hoe dit eerste seizoen verliep, simpel gezegd: dramatisch. Heeft Robert Maaskant dan het talent van Filip Kostic nooit gezien? Degenen die Filip vorig seizoen bij de beloften hebben zien spelen, weten daar het antwoord op: nee.

Ik heb geen idee hoe het komt, maar sinds Erwin van de Looi aan het roer staat, bruist de rappe linksbuiten van zelfvertrouwen en is hij door onze vrienden van FOX bestempeld als 'beste dribbelaar van de eredivisie'. Een titel waar Filip vorig seizoen alleen maar van kon dromen. Het mooie aan Filip is dat als hij aan de bal komt, het stadion op het puntje van de stoel gaat zitten, de supporters voelen dat er iets gaat gebeuren. Filip Kostiç gaf inmiddels al vier assists en scoorde vier doelpunten, hij is zich langzaam aan het ontpoppen tot een nieuwe smaakmaker in deze knotsgekke competitie.

Heerlijk natuurlijk, zo'n talentvolle ploeg, maar het brengt ook de nodige risico's met zich mee. Zo heeft een jonge ploeg weleens de neiging om in de loop van de competitie een enorme terugval te krijgen. En als het mis gaat, gaat het ook goed mis, zagen we met de uitschieters (Cambuur-uit, 4-1 en FC Twente-uit, 5-0). Erg pijnlijk, maar dankzij dit soort pijnlijke lessen blijft het jonge team met beide beentjes op de groen/witte ondergrond.

Een ander risico treedt nu al op: de buitenlandse scouts. Bij FC Groningen-Roda JC zat nota bene de hoofdscout van Real Madrid op de tribune en die komt niet voor Jan L*l overgevlogen uit Madrid. Ook in Spanje heeft men het talent van bijvoorbeeld Richairo Zivkovic allang opgemerkt. Ook andere grote clubs waren aanwezig om onze jonge ploeg te aanschouwen. Een groot risico is dat we dit soort smaakmakers aan het einde van het seizoen snel weer kwijt zijn. En dat is toch jammer voor de komende jaren, willen we als FC zijnde, sportief, financieel en structureel groeien met geregeld het afdwingen van een ticket voor Europees voetbal.

Is het mogelijk dat er een tijd komt dat we onze talenten ondanks het grote geld wat langer kunnen binden?

Reacties:
CyberLight23-11-2013 om 13:43

Als er nu eerst eens echt werk gemaakt wordt van het veel geroemde Financial Fair Play van UEFA heb je als club ook echt de kans om talenten langer te ontwikkelen. Maar ja clubs als Real etc. worden echt niet door Platini cs. aangepakt helaas. Dus zal het voorlopig nog wel zo blijven dat de pareltjes Euroborg uitlopen.

23-11-2013 om 14:17

:agreed:

Sil23-11-2013 om 15:06

Haha Richie klinkt inderdaad nergens naar :P Binnen mijn vriendengroep noemen we hem ook allemaal "Zivko"

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!