Terug

Deel deze pagina:

Samenwerking met Celtic zo gek nog niet

Door Gerard Postma 5 reacties

Hans Nijland en Henk Veldmate waren vorige week op bezoek bij Celtic voor de wedstrijd tegen AC Milan in de Champions League. Uiteraard ook om oud-speler Virgil van Dijk in actie te zien, maar voornamelijk omdat beide clubs een samenwerkingsverband op zowel sportief als financieel gebied willen aangaan. Dit seizoen komt er ook een delegatie van Celtic naar (FC) Groningen. Veel supporters uit Groningen hebben hun vraagtekens bij deze mogelijke samenwerking. De Schotse competitie zou niet zoveel voorstellen, alleen Celtic zou er profijt van hebben, er valt weinig te halen, etc. Ik zie juist veel positieve dingen in een mogelijke samenwerking, dit in tegenstelling tot de 'samenwerking' met Udinese, niet voor niets tussen aanhalingstekens geschreven.

Uiteraard heeft Celtic dezelfde magistrale clubkleuren als onze eigen FC Groningen, maar je moet ook niet vergeten dat Celtic als organisatie een heel grote club is. Een club die hier in Nederland zeker in de top drie zou meestrijden. Dat de rest van het Schotse divisie een bijeengeraapt zootje is, dat valt niet te ontkennen. Celtic heeft echter een lange historie en de club heeft in het verleden aardig wat topspelers voortgebracht. Je kan dus moeilijk zeggen dat Celtic in Europa een anonieme club is. FC Groningen kan in organisatorisch opzicht dan ook veel leren van Celtic en misschien dat een dergelijke samenwerking ook andere contacten met zich mee brengt, bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe sponsors.

Uiteraard denk je aan een samenwerking ook aan spelers uitlenen die bij Celtic (nog) niet aan de bak komen. Jonge, meestal talentvolle spelers uit de jeugd. Maar denk ook bijvoorbeeld aan nieuwe aankopen, mogelijk van buiten Europa, die de club vervolgens kan uitlenen aan FC Groningen om zodoende de ontwikkeling van de speler in kwestie nauwkeurig te volgen. Waar mensen vooral bang voor zijn, is dat spelers als Zivkovic of Kostiç voor een spotprijs naar Schotland zullen vertrekken. Ik denk dat Hans Nijland wel zo slim zal zijn om zo'n constructie uit een eventuele samenwerking te houden. Uiteraard heeft Celtic op deze manier wel een betere kijk in de Groninger keuken dan andere Europese clubs, maar dit betekent nog niet dat het bij de FC opeens 2 halen, 1 betalen is voor Celtic.

Oftewel: ik zie een samenwerking tussen deze twee clubs wel zitten. Voor beide clubs zijn er voordelen en het zou mooi zijn als we in de zomer van 2014 het nieuwe seizoen mogen inluiden met een oefenwedstrijd tegen Celtic in een volledig met 'Green White Armies' gevuld stadion!

GERARD POSTMA
@GDHPOSTMA

Reacties:
05-12-2013 om 06:33

Weet niet hoor...zijn veel clubs die van die samenwerkingsverbanden hebben maar vertel mij eens bij welke club zoiets goed werkt?laatst was nog de samenwerking van A met A-cape-town in het nieuws,ook een mislukking!Misschien zie ik het verkeerd hoor...maar ik heb de indruk dat het niet veel voorsteld

05-12-2013 om 13:47

Het enigste samenwerkingsverband dat naar mijn mening redelijk werkt is dat met SC Cambuur. Voor de rest is het meestal tot mislukking gedoemd. Het genoemde Udinese heeft ons ook niets opgebracht. In het verleden zijn er verbanden geweest met Emmen. Toen Berg naar HSV ging werd er ook over een samenwerking gesproken plus een vriendschappelijke wedstrijd, die overigens nóg niet gespeeld is, en later is afgekocht voor een flutbedrag. Samenwerkingsverbanden stellen dus helemaal niets voor. Gewoon je eigen broek ophouden is het devies, voor de rest gewoon zo doorgaan als altijd. :o:p:p

06-12-2013 om 23:45

Feyenoord/Excelsior is een voorbeeld van een samenwerking die beide clubs veel goeds heeft gebracht. Als de FC een verband met Celtic aangaat, zullen er goede afspraken gemaakt dienen te worden. Geef de Schotten het voordeel van de twijfel, ze hebben dezelfde, prachtige clubkleuren. ;)

Woltjer07-12-2013 om 00:57

Heeft FC Groningen nu nog een samenwerkingscontract met Udinese, of is dat er nooit van gekomen ?

FCGmijnclub07-12-2013 om 10:51

Ja. Het salaris van Grads Fuhler wordt door beide clubs opgehoest. Voor de rest merken we weinig van samenwerking.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!