Terug

Deel deze pagina:

Column: Belachelijk, zo'n trainingskamp in het buitenland

Door Gerard Postma 6 reacties

Het is winterstop in Nederland. We moeten nog even wachten tot de bal weer gaat rollen en ondertussen wisselen spelers van clubs om hun heil ergens anders te zoeken. Tijdens deze periode is er bar weinig te vertellen, helemaal als je een column mag schrijven. Toch heb ik mijn vraagtekens bij bovenstaande titel. Het trainingskamp. Waarom moet de club -terwijl die het financieel gezien al moeilijk heeft- de koffers pakken en in het buitenland trainen voordat de competitie weer gaat beginnen? En niet alleen FC Groningen, de rage om in de winterstop met z'n allen het buitenland op te zoeken grijpt om zich heen. Denk bijvoorbeeld aan Vitesse dat helemaal afreist naar Abu Dhabi en daar de nodige problemen tegenkomt. Denkt de club dat de spelers in Spanje mentaal sterker worden, dan in ons eigen kikkerlandje? Proberen ze op deze manier sponsors te pleasen of heeft het een andere reden die ik niet zo snel kan bedenken?

Juist tijdens de winterstop zou je naar mijn mening meer aan klantenbinding kunnen en moeten doen. Ik vind het apart dat de selectie van de FC een week in Oliva, Spanje vertoeft, terwijl supporters maar moeten wachten tot ze weer naar Euroborg kunnen. Op Twitter lezen we nog wel wat, maar voor de rest krijgen we weinig mee wat er gebeurt bij onze Trots van het Noorden (of nu: Zuiden?). Waarom zou een trainingskamp hier niet in de eigen provincie kunnen? Een tour door de provincie als het ware. Op deze manier kunnen supporters gewoon aanwezig zijn bij de oefenwedstrijden en trainingen, breng je de club meer in beeld in de eigen provincie, heb je kans dat je daardoor meer supporter aan je bindt. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan met de hele selectie en staf richting het buitenland te reizen.

Velen zullen waarschijnlijk zeggen dat het met de weersomstandigheden te maken heeft. Dat je in de winterstop geen bal kan trappen en dat je dan beter de zon kunt opzoeken. Ik vind dat een groot onzinverhaal. Ook al zou het sneeuwen, dan nog heb je daar weinig last van. We voetballen tenslotte niet in de oosten van Rusland, maar er breekt hier wel paniek uit als er een sneeuwvlokje uit de hemel komt vallen. En ook al zou het weer minder zijn dan normaal, dan zijn er genoeg alternatieven. Denk aan zaalvoetbal, iets dat in Duitsland en tegenwoordig ook in België doodnormaal is tijdens de winterstop. Waarom zou dat hier -denk bijvoorbeeld aan Leek- dan niet kunnen?

Naar mijn mening is zo'n trainingskamp in het buitenland grote onzin, want op een gegeven moment keer je toch wel weer terug naar Nederland, waar je je weer moet aanpassen aan de weersomstandigheden hier. Het kost alleen maar geld, de meeste supporters krijgen er weinig van mee en zoveel invloed heeft het nou ook weer niet op de selectie. Ik zie zo'n buitenlands trainingskamp ook meer als een betaalde vakantie. Belachelijk als je weet dat vele supporters op hun centen moeten letten, hetgeen de FC ook beter zou kunnen doen gezien de financiële omstandigheden. Het zou de club sieren als een volgend trainingskamp tijdens de winterstop gewoon in de eigen provincie gehouden wordt en er zodoende meer supporters bij te betrekken. Dan creëer je als club zelf genoeg warmte om de winter mee door te komen.

Gerard Postma
@GDHPostma

Reacties:
timdb1234508-01-2014 om 18:48

Tuurlijk, de hoofdzaak is trainen maar ik denk dat het niet alleen het trainen is. Ik denk dat er ook een stukje teambuilding bij zit. Tuurlijk, in Nederland kan dat ook. Maar in het buitenland heb je dat toch meer. Voor hetzelfde geld hadden we hier in dit mooie Groningen wel 30 cm sneeuw liggen. Dan heb je een probleem! Ik vind het ook jammer dat we weinig te horen krijgen en te zien. (Vooral dat laatste) maar ik denk dat het er gewoon bij hoort.

mistersnooker08-01-2014 om 19:22

Mooi onderwerp. De gesteldheid van de velden in de winter was ooit de reden voor een trainingskamp in het zuiden. Later kwamen daar commerciele belangen bij. Trainen in het buitenland vind ik alleen acceptabel als de velden hier ijsvlaktes zijn. Het is wel eens voorgekomen dat velden hier beter waren dan in bv Turkije. Dan is het onzinnig om daar een kamp op te slaan.

09-01-2014 om 11:24

Je noemt goede argumenten maar vergeet 1 heel belangrijk punt. De reis is niet alleen voor de spelers maar tevens een sponsorreis, het is dus veel meer dan alleen maar een trainingskamp.

Magician09-01-2014 om 18:46

Dat niet alleen, maar de onkosten op de begroting voor een trainingskamp wegen niet op tegen de voordelen. Bovendien samen een tijdje ontspannen doorbrengen in mooi weer verstevigt de band onderling en teamgeest is 1 van de meest belangrijke factoren als het niveau in de eredivisie zo gelijkwaardig is. Misschien wel het verschil tussen 6e worden of 14e eindigen.

FCGmijnclub09-01-2014 om 19:16

Zolang de tweede seizoenshelft maar niet wordt als 2 jaar geleden:)...

Thijs_Faber09-01-2014 om 21:51

Ben het met je eens Gerard. Alleen is het niet alleen voor het team maar ook voor sponsors dat er naar een "spectaculaire" locatie gegaan wordt.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!