Terug

Deel deze pagina:

Column: Zeefuik verdient weer een kans in de basis

Door Gerard Postma 8 reacties

Ajax: 0 punten. Heerenveen: 0 punten. Twente: 1 punt en Go Ahead Eagles: 3 punten. Vier punten uit de laatste vier wedstrijden dus. Daar waar veel supporters gehoopt hadden op meer, moeten we tevreden zijn met de behaalde punten. Het had nog slechter af kunnen lopen. Het spel was namelijk niet denderend, om over het veld in Euroborg nog maar te zwijgen. Wat mij wel opviel, waren de goede invalbeurten van Género Zeefuik: gedreven en fanatiek. De aanvaller, die onlangs vader is geworden, lijkt sterker dan ooit. Naar mijn mening wordt het dan ook tijd dat hij weer eens een kans in de basis krijgt.

Vooralsnog krijgt Michael de Leeuw de voorkeur in de spits, maar zoals vaker gezegd: De Leeuw is geen echte spits. Hij is meer een 'halve' nummer negen, die als een schaduwspits moet functioneren. Aangezien er in het huidige systeem geen ruimte is voor een schaduwspits, vraag ik mij af wat De Leeuw eigenlijk nog toevoegt in het huidige elftal. Ja, hij is op dit moment topscorer, maar mensen die de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles hebben gezien, zagen ook een andere kant van De Leeuw. Hij loopt zijn medespelers meer in de weg dan dat hij ze daadwerkelijk in scoringspositie zet. Zo is het best opvallend hoe vaak Tjaronn Chery zijn eigen actie moet maken om daarmee een kans te creëren. De bal naar De Leeuw passen, zodat deze aan Chery -of een andere speler van FC Groningen- kan afleggen, die in scoringspositie komt, zit er namelijk niet in. Omdat dit simpelweg niet in het spel van De Leeuw ligt.

Ook daarom zou ik Zeefuik weer een kans geven in de basis. Hij heeft deze spelwijze veel beter onder de knie, helemaal als Nick van der Velden weer terug is in de basisopstelling. Op deze manier creëer je als club meer kansen, die ook meer doelpunten zullen opleveren. Op dit moment lijkt mij dan ook dat Género Zeefuik de beste keuze is voor de spitspositie. Na dit seizoen zullen we echter weer op zoek naar een spits, gezien David Texeira op weg lijkt naar Amerika en Richairo Zivkovic mogelijk in de zomer zal vertrekken. Ik geef de club dan ook een gouden tip mee: haal een spits die in dit spelsysteem past! Dat bespaart de technische staf komend seizoen geschuif en gepuzzel.

Tenslotte: Ik heb niets tegen De Leeuw. Hij is een harde werker en een prima persoonlijkheid, zowel binnen als buiten het veld. Maar in het huidige systeem rendeert de 27-jarige aanvaller van FC Groningen naar mijn mening gewoon niet. Hij is topscorer, maar mist ook veel opgelegde kansen. Als hij die ook zou maken, hadden we deze discussie waarschijnlijk niet gehad, zo eerlijk ben ik ook. Ligt het aan De Leeuw zelf? Natuurlijk niet, want in een systeem met twee spitsen zou De Leeuw altijd basisspeler zijn. Bij de huidige speelwijze is dit niet het geval, dus moet je kijken welke invulling de beste is in dit systeem. En dan lijkt Zeefuik de enige juiste keuze.

Gerard Postma
@GDHPostma

Reacties:
Marco19-02-2014 om 18:23

in uitwedstrijden vind ik Zeefuik ideaal. De ploeg heeft dan toch vaak moeite de bal in de ploeg te houden. Zeefuik als aanspeelpunt is dan fijn. Zie liever de leeuw als rechtshalf. Als komende middenvelder in de 16, is hij het gevaarlijkst. verder heeft hij energie genoeg om ook mee te verdedigen. Het gebrek aan (aanvals)patronen binnen de ploeg is voor iedere spits lastig voetballen.

19-02-2014 om 19:27

JA,de leeuw bakt er ook weinig van...

loekie6819-02-2014 om 19:36

Geef zeefuik maar weer eens een kans, nadat hij er eindelijk klaar voor was word hij ineens niet meer opgesteld de leeuw is geen spits en zal het ook niet worden ik snap het niet dat ze al het hele seizoen zonder spits spelen terwijl ze er 2 a 3 op de bank laten zitten. Zonder spelminuten word het ook nooit wat, en zo zullen we zivkovic ook wel verliezen aan een club die er wel wat in ziet en die het wel een kans geeft.

jvantilt19-02-2014 om 20:58

Deze jongen heeft te weinig krediet gekregen; zou het nog en kans gunnen zich te bewijzen zonder speelbal te zijn van de incoherente wissels van Van Looi.

Woltjer20-02-2014 om 00:23

Ik kan het niet eens zijn met de column. Zeefuik heeft de fysieke uitstraling sterk en balvast te zijn. Maar in de wekelijkheid is dit totaal niet het geval. Deze jongen is totaal geen aanspeelpunt, heeft altijd 3 of 4 correcties nodig om de bal onder controle te hebben en vaak is er dan alweer balverlies. Snel is hij evenmin en atletisch al helemaal niet, hij valt vaak in duels en zijn kop / sprongkracht is van bedenkelijk niveau. Nee, deze speler brengt in het team geen meerwaarde. Wie dan wel in de spits. Richairo Zivkovic, deze jongen wordt door allerlei grote clubs begeert maar in de FC geen basis plek ??

20-02-2014 om 05:52

onzin Woltjer!!net of de Leeuw dit allemaal wel heeft...we zijn geen Barcelona!!

Don Chaot20-02-2014 om 06:37

Hij valt wel steeds sterk in, is beter dan de Leeuw in de spits!

jvantilt23-02-2014 om 21:32

Wel heel bijzonder de vele gemiste kansen en het zeer beperkte rendement van de huidige voorhoede. Dat is niet te danken aan de afwezigheid van Zeefuik, toch?

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!