Terug

Deel deze pagina:

In welke categorie bivakkeert de Nederlandse competitie?

Door Martin Stahl 4 reacties

De afgelopen twee weken hebben wij kunnen zien hoe het trotse Ajax tot twee keer toe door het Oostenrijkse Salzburg - een club uit een voetbalcompetitie van een land dat wij op voetbalgebied gemakshalve onder de B-categorie scharen - niet alleen verslagen, maar vooral gekleineerd en gedeclasseerd werd. Het was ontluisterend om de zien hoe de Ajacieden op alle onderdelen van het voetbalspel te kijk werden gezet. Schrijnend was het om te moeten constateren hoe het gebrek aan conditie, snelheid en behendigheid van de Amsterdammers, die allemaal over het paard getild zijn, door de spelers van de stad van Mozart afgestraft werden.

 

Na het debacle vroeg ik mij in stilte af in welke categorie de Nederlandse competitie bivakkeert als de Oostenrijkse competitie tot de B-categorie gerekend wordt. Bevindt onze competitie zich misschien in de C-categorie of wellicht nog iets daaronder? Zijn de clubs uit de Nederlandse competitie over een paar jaar in de voorronden van Europaleague in een verwoed gevecht gewikkeld met clubs uit, pak hem beet, Kazachstan, Azerbeidzjan en uit nog meer van die landen uit het Kaukasusgebied? Het zou best eens kunnen zijn. Zijn wij daarop wel voorbereid?

Het lijkt mij goed aan dat vooruitzicht alvast een gewenningsproces vooraf te laten gaan. Om te beginnen zullen wij onze verwachtingen, die elk jaar bij het begin van een nieuw voetbalseizoen zo hoog gespannen zijn, flink naar beneden moeten bijstellen. Wij zullen met andere ogen naar de spelers moeten kijken die met al hun beperkingen in de donkere afgrond van de Nederlandse competitie rondrennen. We zullen ons moeten realiseren dat de spelers van FC Groningen en de bezoekende club gewogen maar te licht bevonden zijn voor een fatsoenlijke competitie, over een A-land praten wij natuurlijk allang niet meer, in een B-land.

Om te voorkomen wedstrijd na wedstrijd in negativisme te vervallen, zullen wij als FC Groningen -supporters moeten leren de spelers op hun werkelijke waarde te schatten. Wij dienen met kennersblik in te zien dat Botteghin - toch een speler die door het Dagblad van het Noorden regelmatig de hemel in geprezen wordt - een houten klaas is met een belazerde traptechniek en een dito loopmotoriek. Dat Wijnaldum de startsnelheid en de conditie heeft van een buurtconciërge op leeftijd en dat Burnet steeds maar weer zonder enig spoortje van voetbalverstand als een kip zonder kop naar voren stormt, dienen wij niet met afkeurend gefluit te begeleiden. Ook bij een reservespeler als Hiariej, die als een schooljuffrouw loopt te ballen en eigenlijk bij de amateurs in de onderbond een plaats verdient, behoren wij clementie te tonen.

Als wij als FC Groningen – supporters dit allemaal kunnen opbrengen, hoeven wij de nabije voetbaltoekomst niet met angst en beven tegemoet te zien. Wij hebben ons er mentaal op voorbereid. Wij zijn in staat elke wanprestatie, van welk kaliber dan ook, schouderophalend, lijkbleek en met tranen in de ogen te incasseren. Maar verrek, helemaal vergeten, hoe staat het met het vooruitzicht als FC Groningen in de Nederlandse C-competitie waarin alles mogelijk is, de voorronden van de Europaleague haalt. Zijn wij daar wel op voorbereid?

Hoe komen wij dan vanaf Sotsji in Kazachstan of Azerbeidzjan? Met paard en wagen?

Reacties:
CyberLight02-03-2014 om 23:06

Tja, een beetje gelijk heb je natuurlijk wel. Onze competitie is verworden tot een Mickey mouse competitie. Maar daar zit ook een reden achter. En dat is geld. Geld, geld en nog eens geld. Achter Salzburg staat een flinke sponsor (geeft je vleugels). En ook deze club steekt in Oostenrijk met kop en schouders boven de rest uit. Erger is de situatie in zgn. A landen. Clubs als Barca, Real, Man Utd, City en ga zo maar door zijn met goed fatsoen niet meer serieus te nemen. De schulden zijn daar zo groot, per club meer schuld dan het complete betaald voetbal in Nederland gezamenlijk. Eigenlijk is dit een gotspe. Als we de FIFA Fair Play regels serieus zouden handhaven, dan verdwijnen deze clubs allemaal van het internationale toneel. Maar dat willen de bonzen natuurlijk niet. Positieve uitzondering is daarop Bayern, mete een gezonde financiële huishouding. En dan dit bereiken. Petje af. Maar de rest... Terug naar onze situatie. Moeten we de ratrace met deze "A landen" aan willen gaan? Nee, ik denk het niet.

CyberLight02-03-2014 om 23:08

Toch levert onze trots ook wel talenten af in het internationale voetbal. Denk aan Robben, van Dijk en Bacuna. Er gebeurt toch nog wel wat in Groningen. Wel vind ik persoonlijk dat een energiereus als Essent best wel wat meer sponsorgeld in de trots van het Noorden mag steken. Geld genoeg. En dat is voor Essent zelf ook beter als ze weer een aantal FC spelers in een spotje gebruiken...

timdb1234503-03-2014 om 06:53

Eens met CyberLight, Against modern football!

FCGmijnclub03-03-2014 om 16:36

Ludiek geschreven Martin:thumbsup: En in antwoord op jouw slotvraag: op de trekker natuurlijk:)

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!