Terug

Deel deze pagina:

Column: Trainingskampen in het buitenland

Door Thijs Faber 7 reacties

De stelling dat de FC momenteel niet haar beste periode van het seizoen doormaakt, zal op weinig weerstand stuiten. In 2014 zijn er welgeteld zes punten gepakt en ook de doelstelling om -met name in Euroborg- aantrekkelijk voetbal te laten zien, lijkt momenteel een beetje uit het zicht: na de winterstop is het slecht voetbal dat de FC laat zien. In mijn ogen heeft het trainingskamp in het buitenland geen positieve invloed gehad op deze ontwikkelingen.

Medecolumnist Gerard Postma heeft ook al eens een column aan dit onderwerp gewijd, zie onder deze link. Met nog zeven speelronden te gaan, lijkt het er momenteel niet op dat FC Groningen mee gaat doen in de strijd om een Europees ticket. Al bedraagt het verschil met nummer acht PEC slechts een punt, het voetbal van de FC lijkt in mijn ogen nergens op. Geen lef, geen initiatief, een futloos team probeert er het beste van te maken, zo lijkt het nu. Wat in mijn ogen zeker geen positieve invloed heeft gehad op het spel van de FC, is het trainingskamp in het Spaanse Oliva. Ik kan best begrijpen dat het voor de sponsoren een mooi uitje is om naar een mooi hotel met een aangename temperatuur op het terras te zitten met de technische staf, maar volgens mij heeft het geen positieve invloed op de prestaties van de selectie.

Sterker: ik denk dat als de ploeg in de provincie Groningen haar trainingskamp zou doorbrengen, dit een stuk meer zou opleveren. In mijn ogen is het namelijk bevorderlijk voor de teambuilding om overal in de provincie Groningen groen-/witte fans een mooie dag te bezorgen door de trainingen op de plaatselijke sportcomplexen af te werken. Daar komen ze in contact met fans, wat naar mijn mening ook gastvrijheid uitstraalt. Aan de andere kant kan ik het ook begrijpen dat de FC haar trainingskamp -zoals afgelopen januari- doorbrengt in Oliva, vanwege het weer en de mogelijkheid om tegen clubs te spelen van het kaliber eredivisie. Dit is in (Noord-)Nederland iets lastiger te regelen. Een volgende winterstop een trainingskamp in Groningen beleggen lijkt mij een goede proef.

Thijs Faber @Thijs_Faber

Reacties:
FCGmijnclub12-03-2014 om 18:40

FC wil uiteraard voor spelers en sponsoren iets moois doen. Ik ben overtuigd van de prachtige omstandigheden om de batterij op te laden voor de tweede seizoenshelft. Kortom een paradijs voor onze selectie en staf.... Echter - we mogen ons in eerlijkheid afvragen (gelet op de resultaten van na de winterstop) wat dit mooie trainingskamp heeft toegevoegd. Ik zie een overeenkomst met 2 jaar terug toen Pieter Huistra aan het roer was. Pietertje sprokkelde (hierna) uiteindelijk 13 puntjes bij elkaar en we weten allemaal hoe dit afliep.... Voor de goede orde - ik geef het trainingscomplex en mooie hotel zeker niet de schuld van ons slechte presteren. Maar wat daar wel misgaat: het lijkt (qua resultaten en spelers belevenis) op het tegenovergestelde van teambuilding.... FC voetbalt beduidend minder dan voor de winterstop. Is iedereen bij thuiskomst op elkaar uitgekeken?

Woltjer12-03-2014 om 23:00

Deze stelling, dat het trainingskamp in het buitenland geen positieve invloed gehad op deze ontwikkelingen raakt kant noch wal. Waarom ? 1. In de basis horen goede trainingfaciliteiten bij te dragen aan betere prestaties. 2.Een traingskamp in de winterstop wordt ruim van te voren vastgelegd. 3. Traingskampen worden juist in de zuid Europese landen gehouden omdat normaliter het weer hier tegenzit. 4. Fc Groningen heeft voor het begin van het seizoen een zeer slechte oefencampagne afgewerkt in en rondom de provincie. 5. Sponsoren brengen geld in het laatje van de FC. De slechte prestaties van de winterstop hebben natuurlijk niks te maken met zogenaamde luxe of iets dergelijks. Geen lef, geen initiatief, een futloos team, zijn oorzaken die in handen liggen van de technische staf. Mijn stelling zou luiden: Heeft de selectie nog vertrouwen in Van de Looij

13-03-2014 om 06:53

Helemaal mee eens Woltjer, al je punten zijn goed en het lijkt er echt op dat vd Looij het hier ook niet meer op de rails krijgt. Hij was al niet mijn 1e keus maar heeft zich de 1e wedstrijden goed gepresenteerrd, daar kunnen we niets van zeggen. Alleen begint net als Pieter te gedragen en dat komt niet goed :)

13-03-2014 om 15:56

Als je de prestaties van de FC-Groningen op een rijtje zet van de laatste , pak weg, 20 jaar, dan zul je zien dat er na de winterstop altijd een periode is waarin het team slecht presteert.De reden hiervoor is mij altijd onduidelijk gebleken maar is wel een feit.Het zou kunnen dat in genoemde periode de velden niet optimaal zijn, maar dat geldt ook voor de tegenstander.Zijn het dan allemaal "mooi weer" voetballers.... kan zijn. Zo rond de 8/9 wedstrijd gaat het over het algemeen dan weer iets beter worden. Volgens mij ligt dit dan niet aan de technische staf o.i.d want trainers als Wim Rijsbergen,Jan van Dijk, Hans Westerhof, Dwight Lodeweges en ook Ron Jans hebben hier ook mee te maken gehad om met Pieter Huistra en Robert Maakantje maar te zwijgen.Moeilijk om hier de vinger op te leggen maar vraagt wel om een oplossing want dan zitten we er volgende winter weer met hetzelfde verschijnsel en daar zijn we niet blij mee. :$:$:p:p

13-03-2014 om 17:55

Trainingskampen zijn prima zolang ze maar rennen rennen en rennen. Alleen conditietraining dus. De Fc heeft het nodig ga maar na: Zeefuik is na 3 sprintjes helemaal leeg. Kostic is na 70 minuten bijna leeg. Adorjan kan volgens de trainer! niet langer spelen dan een minuut of 70. Lindgren loopt als een kerel van 45 over het veld...kan het niet meer belopen. Dit zijn full-profs....kansloos wanneer we pressing willen spelen. De conditie bij een groot deel van de spelers is ver onder de maat.

jvantilt14-03-2014 om 11:17

De trainer voor Van Looi heeft er ook maar weinig van gebakken; dus waarom een trainerswissel. Goed voor het gemoed (?)., want er moet toch een zondebok zijn. Tuurlijk kan je hem inconsistent beleid verwijten; het zijn echter de spelers die gebrek aan vechtersmentaliteit hebben op het moment dat het nodig is. Gemeenschappelijk koppetjes laten hangen bij weerstand; er niet meteen volledig erin willen gaan; bang om te verliezen. Natuurlijk zijn het voor het overgrote deel technisch beperkte voetballers en degenen die kwalitatief beter zijn, zijn bezig met een andere club. Ik verwijt vooral het bestuur gebrek aan visie en termijnplanning en het verneuken van het publiek met prachtige beloftes die haaks staan op wat het uitdraagt. Als de toeschouwers wegblijven heb je geen bestaansrecht meer; de fc is hard op weg.

Magician14-03-2014 om 19:43

Even een puntje van Woltjer ontkrachten: Een trainingskamp in het buitenland omdat het weer hier tegenzit? Volgens mij is het beter de spelers wat te harden, ik denk dat het beter is te trainen in andere, mindere of lastigere omstandigheden, kortom gewoon eigen omstandigheden. Dus dichtbij huis. Voorbeeld: het veld was enorm slecht de afgelopen tijd, maar nog schrijnender is om te zien dat de spelers op het veld daar niet goed mee om kunnen gaan. Een trainingsuitje in het buitenland oke......als uitzondering...... Maar dan wel als ze het erg verdiend hebben lijkt me zo.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!