Terug

Deel deze pagina:

Nabeschouwing FC Groningen - Vitesse

Door Bas ten Hoor 4 reacties

FC Groningen heeft zaterdagavond in een kolkende Euroborg Vitesse verslagen met 3-1! De ploeg uit Arnhem wilde graag voor de tweede plaats komen vechten, maar ze waren niet opgewassen tegen de tot op het bot gemotiveerde Groningers, die vochten voor elke meter en elke bal.

Vitesse

De uitclub wil graag voor de tweede plaats gaan, de plek die uitzicht geeft op de Champions League. Vitesse, dat speelt met een garnituur van Chelsea, probeerde vanaf de eerste minuut een alleraardigste wedstrijd ervan te maken. De instelling van de Arnhemmers leidde ertoe dat er veel ruimte vrij kwam achter de defensie. Via de pijlsnelle aanvaller Atsu kwam Vitesse in de eerste helft nog wel langszij, maar kon in de tweede helft geen potten breken. Een vanaf het eerste moment woedende Peter Bosz langs de zijlijn hielp blijkbaar ook niets. Hoeveel talenten er ook speelden of ingebracht werden, het maakte niets uit tegen de strijd dat FC Groningen toonde.

FC Groningen

FC Groningen was dit kalenderjaar de slechtst presterende ploeg uit de Eredivisie. De ploeg had na 10 duels een schamele 6 punten verzameld. Het spel was niet om aan te gluren en zodoende waren de supporters de dupe. Supporters die al jarenlang een seizoenskaart hebben, begonnen zelfs te twijfelen of ze deze zouden verlengen. Ongeloof heerste bij de achterban, hoe kon je na 28 wedstrijden gespeeld te hebben, nog niet een vaste basis hebben en je spelers niet kunnen motiveren?

In de wedstrijd van gisteren is gebleken dat de spelers blijkbaar wel gemotiveerd kunnen worden. De instelling waarmee de spelers het veld ingestuurd zijn, willen we graag altijd zien. Van de Looi had Vitesse prima geanalyseerd, wist dat er veel ruimte achter de defensie zou komen aangezien Vitesse aan zou moeten vallen. Ook werd er ‘door omstandigheden van het veld’ niet getracht opbouwend uit te verdedigen, maar werd op de ‘Engelse’ manier uitverdedigd. Gewoon de bal wegtrappen, geen risico’s nemen. FC Groningen hanteerde dan ook de lange bal en gokte op de snelheid van Zivkovic. Deze tactiek werkte, en in de eerste helft had FC Groningen zichzelf ook vaker moeten belonen: Kostic die een bal niet bij een vrijstaande Zivkovic of Van der Velden kreeg, Zivkovic die nog twee 100% kansen miste. Het had bij rust al 3-1 kunnen of eigenlijk moeten staan. In de tweede helft maakte FC Groningen de kansen wél af en uiteindelijk stond er via van der Velden en Chery een eindstand van 3-1 op het scorebord te bewonderen. Een geweldige wedstrijd om te zien, waar voor de verandering de duels op het middenveld bijna allemaal gewonnen werden. Waar er nu daadwerkelijk meer dan 1 keer gescoord werd. Waar verdedigers geen onnodige risico’s namen en waar de trainer nu een keer een goed elftal met een goed idee het veld in had gestuurd. Alle stukjes vielen zaterdagavond in elkaar. Volgende week wacht PSV. Lees hieronder de beoordelingen.

 

De beoordeling van de Boerenmacht crew:

Marco Bizot 7,5
Geweldige reddingen op belangrijke momenten

Hans Hateboer 7
Speelde prima wedstrijd! Had Chelsea talenten Piazon en later Traoré onder controle.

Johan Kappelhof 7
Speelde goed naast Botteghin. Werkte de ballen aardig weg en probeerde het nu niet voetballend op te lossen.

Eric Botteghin 8
Man of the Match! Heeft zich gerevancheerd voor de (overigens onterechte) rode kaart en penalty van vorige week. Heerste in de verdediging.

Lorenzo Burnet 6,5
Werd eerste helft in de luren gelegd door Atsu. Heeft zich in de tweede helft redelijk hersteld.

Rasmus Lindgren 7
Volop aan het jagen met Kieftenbeld op het middenveld. Was dit weer de schim van de oude Lindgren?

Maikel Kieftenbeld 7
Samen met Lindgren heerser op het middenveld. Strijd en passie bij elk duel. Zo motiveer je je team als captain.

Tjaronn Chery 7,5
Een van zijn beste wedstrijden in dienst van de FC met een goal en een assist. Keep it up!

Filip Kostic 7,5
De Serviër mag wat ons betreft vaker een ‘emotionele uitbarsting’ hebben. Draaide de verdedigers weer helemaal dol.

Richairo Zivkovic 7
Was een constant gevaar met zijn snelheid voor de Vitesse verdediging. Wint ook meer fysieke duels dan eerder. Had echter in de eerste helft de wedstrijd kunnen en moeten beslissen.

Nick van der Velden 7,5
Speelde zoals voor zijn blessure, als aanjager van de FC, een topwedstrijd.

Andraz Kirm 6
Kon geen potten breken als wisselspeler

Género Zeefuik Te kort voor beoordeling

Arjen Hagenauw Te kort voor beoordeling maar heeft zijn debuut gemaakt!

Erwin van de Looi 7
Had eindelijk een goede opstelling met een goede tactiek. De bal naar voren rossen en gokken op de snelheid van o.a. Zivkovic. Pakte goed uit. Heeft zijn team prima gemotiveerd.

Pieter Vink 6
Floot voldoende.

Bekijk hieronder de samenvatting, interviews en foto's van de wedstrijd:

 

Samenvatting FC Groningen - Vitesse (FOX)

 

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd (FOX)

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd (NOS)

 

Interview met Peter Bosz na de wedstrijd (FOX)

Interview met Peter Bosz na de wedstrijd (NOS)

 

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd (FOX)

 

Interview met Richairo Zivkovic na de wedstrijd (FOX)

Interview met Richairo Zivkovic na de wedstrijd (NOS)

 

Interview met Guram Kashia na de wedstrijd (FOX)

 

 

 

Interview met Guram Kashia na de wedstrijd (NOS)

Bekijk hier de fotoreportage van onze fotograaf Jan Koopman.

 

Wat vonden jullie van de wedstrijd? En moet de opstelling blijven zoals hij is?

Reacties:
23-03-2014 om 15:22

Even een vraag, speelt Zivkovich hier volgend jaar nu wel of niet? Ik dacht dat ik iets las van dat hij hier op huurbasis nog een jaar zou spelen.

stangata23-03-2014 om 15:27

Zivkovic vertrekt naar Ajax. In de deal is opgenomen dat Groningen een speler van Ajax kan huren (Meleg). Doen ze dat niet dan krijgen ze een klein bedrag. Staat ook in dit artikel: http://boerenmacht.nl/index.php/artikelen/transfernieuws/5015-dejan-meleg-kan-aankomend-seizoen-op-huurbasis-naar-fc-groningen.html

Hertog23-03-2014 om 15:27

Zivkovich gaat naar Ajax en wij huren Melg van Ajax. Als part of the deal.

23-03-2014 om 16:10

Ja dat weet ik...dus we huren hem niet voor een jaar ok. Ik las ergens specifiek dat we hem zouden huren...dat las ik dus verkeerd. Dank.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!