Historische winst in Eindhoven - FC Groningen verslaat PSV met 2-3

Door Lukas van der Wal 14 reacties

Van te voren hadden we dit niet kunnen dromen. Winnen in Eindhoven met goed voetbal. Een team dat als een huis stond en vocht voor elke bal. Het begin was voor de thuisploeg. Op de bank zat trainer Faber als hoofdverantwoordelijke. Hoofdcoach Cocu onderging deze week een operatie naar aanleiding van een tumor in zijn rug. We hadden verwacht dat de thuisploeg een signaal af ging geven, maar dit gebeurde gelukkig niet. Groningen was gedurende de wedstrijd grotendeels de bovenliggende partij en won vanavond verdiend van PSV. De Lampjes zijn gedoofd.

Eerste helft, een knotsgekke helft

Binnen drie minuten keek de FC tegen een 1-0 achterstand aan. Een terugspeelbal van Van der Velden werd onderschept door een PSV-er. De pass van Nikinho was dramatisch. Ruiz gaf de bal aan Locadia, Bizot kon de inzet stoppen. Depay kreeg echter het leer voor zijn voeten en liet Bizot kansloos. Botteghin kon op de lijn ook niks meer doen. Grunn was rijp voor de sloop en een grote uitslag was in de maak. Niets was minder waar. Groningen trapte het gaspedaal in en vocht gezamenlijk als een team. Binnen twintig minuten wist Groningen op voorsprong te komen. Eerst was het Zivkovic die scoorde in de 18e minuut. Filip Kostic snelde als een sneltrein langs rechtsback Arias. De voorzet van de Serviër kwam goed voor. Richairo kwam als een duveltje uit zijn doosje, voor zijn man. Van dichtbij verschalkte de spits keeper Zoet.

Twee minuten later scoorde Filip Kostic zelfs de 1-2. Na geklungel van Rekik knalde Kostic het leer achter de kansloze Zoet. De verdediger van PSV, Rekik klungelde enorm, in plaats van rigoureus uitverdedigen, was Rekik met de bal aan de voet aan het lopen in de zestien. Groningen rook bloed en ging op jacht naar meer. PSV werd radeloos en het publiek begon zich te keren tegen de thuisclub. Groningen kreeg het overwicht en de kansen, maar de voorsprong werd niet uitgebreid. Tien minuten voor rust kwam de gelijkmaker op het bord. Vanuit een onterechte strafschop wist Locadia te scoren. Ruiz ontving in de zestien de bal. De huurling stond hierbij buitenspel, maar dit werd uiteraard niet gezien door de arbitrage. Botteghin stapte in en de Costa Ricaan ging gewillig liggen. Van Sichem beoordeelde dit als een overtreding. Een cadeautje, als je het ons vraagt. Even voor rust ontsnapte Rekik aan rood. Kostic was de verdediger te vlug af, en de huurling trok aan de noodrem. Leidsman Van Sichem trok slechts geel.

TWEEDE HELFT, een historische overwinning

Na de uitermate interessante eerste helft, waarin dus vier doelpunten vielen, verscheen PSV mét Wijnaldum aan de aftrap terug op het veld. De aanvoerder van PSV had binnen twee minuten de thuisclub op een 3-2 voorsprong kunnen zetten. Een voorzet van rechts, was net te scherp. De middenvelder kwam een teen te kort en schampte de bal. Even later had Zivkovic de 2-3 op zijn schoen. Een goede actie van de jongeling, resulteerde niet in een doelpunt. Goalie Zoet wist de inzet van dichtbij te keren. Het hoge tempo van de eerste helft werd niet echt doorgezet in de tweede helft. De klok tikte langzaam door en het thuispubliek werd onrustig. Voelden zij wat aankomen?

In de zestigste minuut kwam Groningen weer op voorsprong. Een lucky goal was het. Tjaronn Chery mocht een vrije trap nemen vanaf rechts. De middenvelder bracht het leer hoog de zestien in. Botteghin ging naar de bal, maar raakte hem niet. Hierdoor was het zicht op de bal voor Zoet nihil. Niemand verwachtte het, maar de voorzet van Chery dwarrelde zo de goal in, 2-3. Een verrassing was in de maak. Het thuispubliek werd er moedeloos van. Groningen kreeg met de minuut meer vertrouwen. PSV mocht aanvallen, maar Grunn was razend snel in de counter. Groenwit was echter slordig in de afronding.

De tweede helt vorderde, en de spanning werd met de minuut groter. Je voelde het aankomen, Groningen ging historie schrijven. PSV probeerde van alles, maar kon niet overtuigen. Depay deed pogingen van afstand, irriteerde Groningen en ging veelvuldig liggen. Van Sichem wuifde alles weg. Ook kwamen we nog goed weg na een overduidelijke handsbal van Van der Velden in de zestien. Depay maakte nog een schwalbe na vermeend contact met Bizot. Groningen had in de counter een grotere score kunnen neerzetten, maar liet dit na. In de 93e minuut floot scheidsrechter van Sichem voor het laatste, het uitvak explodeerde van uitzinnige vreugde! De 193 meegereisde supporters konden hun geluk niet op, net als alle FC Groningen supporters! De Trots van het Noorden heeft vanavond geschiedenis geschreven, door EINDELIJK te winnen van de Lampjes in Eindhoven!

TROTS OP FC GRONINGEN, OP NAAR PEC, VOLGENDE WEEK VRIJDAG

FC Groningen lijkt eindelijk een team te gaan worden. We zagen vandaag, net als vorige week, een team dat vocht! Er werd gestreden voor elke meter, niemand verzaakte. Uiteraard zijn er punten voor verbetering vatbaar, maar de stijgende lijn is in gezet! Volgende week vrijdag speelt FC Groningen de lastige uitwedstrijd in Zwolle op kunstgras. Door de overwinning van vanavond, zal het vertrouwen bij groenwit gegroeid zijn.Met een uitzinning uitvak, 450 suppotters, kan de FC een goede stap gaan zetten richting de goede play-offs.

WEDSTRIJD GEGEVENS ( MET DANK AAN DE CLUBSITE )

Opstelling FC Groningen
Bizot, Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet (30’ Wijnaldum), Kieftenbeld, Chery, Lindgren, Van der Velden, Zivkovic, Kostic (92’ Kirm).
Rest bank: Van der Lei, Adorjan, Van Nieff, Cijntje, Zeefuik.

Opstelling PSV
Zoet, Aris, Bruma, Rekik, Willems, Park, Schaars (46’ Wijnaldum), Hiljemark (87’ Maher), Ruiz (77’ Narsingh), Locadia, Depay.
Rest bank: Tyton, Zanka, Bakkali, Brenet.

Toeschouwers: 34.100
Scores: 3’ Depay (-) 1-0, 18’ Zivkovic (Kostic) 1-1, 20’ Kostic (-) 1-2, 37’ Locadia (strafschop) 2-2; 64’ Chery (vrije trap) 2-3.

Scheidsrechter: Van Sichem
Overige officials: Van Zuilen, Brondijk, Lindhout
Gele kaarten: 10’ Burnet, 21’ Bruma, 36’ Botteghin, 45+1’ Rekik, 66’ Wijnaldum