Nabeschouwing PSV - FC Groningen

Door Bas ten Hoor 2 reacties

FC Groningen heeft gisteravond een historische overwinning geboekt! In Eindhoven klapten de Groningers er wederom op en trokken het duel naar zich toe. Door 90 minuten lang strijd, passie en inzet te tonen, doet FC Groningen weer volop mee in de race voor de achtste plek.

PSV

PSV begon goed aan de wedstrijd, ze trokken het spel naar zich toe (zoals verwacht) en door een enorm verkeerd ingeschatte pass van Nick van der Velden maakte Memphis Depay (Het Gemaskerde “Gevaar” van Eindhoven) de snelle 1-0 al na 3 minuten speeltijd. Het leek een avond voor PSV te gaan worden. Het thuispubliek ging er achter staan (dat was voor het eerst dat ze te horen waren) en FC Groningen leek rijp voor de slacht. Door een snelle uitbraak op de linkerflank, kreeg Zivkovic – die geweldig voor zijn verdediger en keeper kwam- een perfecte lage voorzet en kon met de buitenkant heerlijk worden ingetikt. PSV was de draad kwijt. De enige supporters die te horen waren waren de 193 uitsupporters vanaf dat moment. Na geklungel van de Manchester City huurling – en tevens Nederlands International- schoot Kostic de 1-2 tegen de touwen. Rekik, die de hele wedstrijd heeft aangemodderd, heeft perfect laten zien op wat voor niveau de verdediging van het Nederlands elftal op dit moment zit. Dat Virgil van Dijk drie stappen verder is, maakt Louis van Gaal niet uit. Zijn opvolger is toch al bekend. Enfin, om terug te komen op PSV. PSV kreeg in de 36e minuut een penalty van arbiter Tom van Sichem. Bryan Ruiz werd namelijk in buitenspelpositie aangespeeld, waarvoor niet gefloten werd. Gevolg was dat Botteghin op Bryan Ruiz instapte en de arbiter dit als overtreding beschouwde. Een dubieus besluit, maar Botteghin had de scheidsrechter de mogelijkheid niet moeten geven om hiervoor een strafschop te kunnen geven. Nadat Locadia vanaf de stip de 2-2 aantekende werd PSV weer onder druk gezet. Karim Rekik ontsnapte op slag van rust aan een rode kaart nadat hij Kostic neerhaalde, waar deze anders alleen voor de keeper was komen te staan. In de tweede helft kwam Georginio Wijnaldum na lang blessureleed terug in het elftal. Slechts eenmaal was hij daadwerkelijk gevaarlijk en had hij voor een treffer kunnen zorgen. PSV bracht in de tweede helft niet veel meer wat betreft het aanvallende gedeelte. Na de 2-3 drong de thuisploeg nog wel aan, maar ging het verdiend onderuit in eigen huis.

FC Groningen

Erwin van de Looi koos voor dezelfde opstelling als vorige week tegen Vitesse. Het lijkt erop dat er na 29 wedstrijden dus een vaste basis is ontstaan. FC Groningen speelde de wedstrijd compact op eigen helft en wachtte tot PSV kwam. Dezelfde strijdwijze als tegen Vitesse werd gehanteerd en dat blijkt dit team van Groningen echt te liggen. Die tactiek houdt meer in dan ‘countervoetbal’. Het is niet afwachtend, de spelers van FC Groningen aasden constant op een foutje van PSV, zaten kort op de bal en zochten in de omschakeling razendsnel de aanvallers op.

Al snel stond Groningen met 1-0 achter, maar in plaats van dat de koppies gingen hangen, leverden ze met zijn allen veel strijd. Elk duel werd voor gevochten, er werd compact gespeeld en er werd voortdurend gezocht naar Filip Kostic en Richairo Zivkovic. De pijlsnelle aanvallers waren een constante plaag voor de Eindhovense defensie. Zelfs de ‘fysiek sterke’ Bruma en Rekik legden het af tegen Zivkovic, die simpelweg te snel en te slim was. Na goed doorzetten van Tjaronn Chery was Filip Kostic in staat de bal snoeihard door de benen van Jeroen Zoet te schieten. Twee goals in nog geen 3 minuten tijd. De wedstrijd stond op zijn kop! Lorenzo Burnet viel halverwege de eerste helft uit met een rugblessure, zijn vervanger was Giliano Wijnaldum, terwijl ook Angelo Cijntje zich aan het warmlopen was! Na een ruststand van 2-2 (en uiteraard veel eerder) beseften FC Groningen fans dat dit wel eens een historische avond kon worden. Nog nooit had FC Groningen bij PSV gewonnen (GVAV wel, 50 jaar geleden, maar FC Groningen nog nooit). Tjaronn Chery maakte uit een uiterst scherp indraaiende vrije trap de beslissende 2-3. Niemand zat aan de indraaiende bal en zo verdween deze achter de keeper. De laatste 20 minuten was het af en toe billenknijpen, helemaal omdat Nick van der Velden nog hands maakte in eigen 16. Waar FC Groningen in de eerste helft onrecht was aangedaan door een penalty te geven aan PSV, werd Groningen bij deze situatie gespaard door van Sichem. Memphis Depay wilde ook nog een penalty na een aanraking met Marco Bizot, maar de arbiter deed hier goed aan niet op in te gaan. Ontzettend knap hoe de ploeg gestreden heeft om zo deze overwinning toch uit het vuur te slepen. Een hele verandering dan een tijdje terug, toen de koppies omlaag gingen bij het minste of geringste.

FC Groningen boekte in Eindhoven een volkomen terechte overwinning, die er heerlijk in ging bij alle spelers/supporters en alle andere mensen die FC Groningen een warm hart toedragen. Behalve dan bij FOX Sports, waar ze geen objectieve verslaggevers kunnen vinden. Volgende week vrijdag om 20:00 treft FC Groningen PEC Zwolle, een directe concurrent voor de achtste plaats, die inmiddels steeds dichterbij komt. Bij een overwinning in Zwolle zal FC Groningen een grote stap zetten richting de play-offs. Hieronder de beoordelingen van de wedstrijd tegen PSV:

De beoordeling van de Boerenmacht crew:

Marco Bizot 7,5
Valt op dat hij nooit penalty's pakt. Voor de rest een prima wedstrijd.

Hans Hateboer 7
Speelde wederom een prima wedstrijd! Maakt een stabiele doch stijgende lijn door.

Johan Kappelhof 7
Had Locadia in de zak.

Eric Botteghin 7
Prima pot van Botteghin. Alleen jammer van de (onterechte) penalty.

Lorenzo Burnet 6,5
Goede voorzet bij de goal, jammer dat hij uitviel met een blessure na 30 minuten.

Rasmus Lindgren 7
Lijkt met Kieftenbeld naast zich een stuk zekerder. Zeer nuttig.

Maikel Kieftenbeld 7
Goed duo met Lindgren. Veel opknapwerk verricht.

Tjaronn Chery 7,5
Bezig aan zijn beste periode in dienst van de FC. Matchwinner dankzij de 2-3!

Filip Kostic 7,5
Geweldige rushes heeft Kostic toch in huis. Keer op keer werd de defensie van PSV geklopt.

Richairo Zivkovic 7,5
Geweldige spitsengoal van Zivkovic. Zijn snelheid is een van de wapens van de nieuwe tactiek van FC Groningen.

Nick van der Velden 7
Een verkeerde pass waaruit de 1-0 ontstond, en ontsnapte op het laatst aan een penalty tegen. Verder een dijk van een wedstrijd.

Giliano Wijnaldum 6
Maakte een povere indruk; pakte geel en is geschorst voor volgende wedstrijd tegen PEC.

Andraz Kirm Te kort voor beoordeling

Erwin van de Looi 7,5
Ondanks dat hij ruim de helft van de wedstrijd vanaf de tribune heeft toegekeken, heeft van de Looi eindelijk zijn team en tactiek uitgevogeld. Beter laat dan nooit. Nu vasthouden!

Tom van Sichem 5,5
Benadeelde FC Groningen in het begin v/d wedstrijd, en zag een handsbal van van der Velden door de vingers. Floot derhalve niet consequent.

Bekijk hieronder de samenvatting en interviews van de wedstrijd:

Samenvatting PSV - FC Groningen (FOX)

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd (FOX)

Interview met Richairo Zivkovic na de wedstrijd (FOX)

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd (FOX)

Interview met Georginio Wijnaldum na de wedstrijd (FOX)

Interview met Ernest Faber na de wedstrijd (FOX)

Wat vonden jullie het mooiste aan deze overwinning? En gaan we de play-offs dan toch daadwerkelijk halen?