Nabeschouwing: PEC Zwolle - FC Groningen 0-1. Op naar de playoffs.

Door Lukas van der Wal 3 reacties

Gisteren speelde FC Groningen de lastige uitwedstrijd in Zwolle. Op het kunstgras behaalde groenwit een geweldig resultaat. Het team werd gesteund door een fanatieke aanhang (441 supporters), dat 90 minuten lang zich liet horen. Voor de wedstrijd en zelfs na de wedstrijd zat de sfeer er goed in! Door de 0-1 overwinning op Zwolle, heeft de Trots van het Noorden een goede stap gezet richting de playoffs voor Europees Voetbal. Wij Groningers, kijken er naar uit!

Het eerste bedrijf was voor de thuisclub. Zwolle speelde aanvankelijk met veel druk naar voren. Onze groen-witte brigade had hier veel moeite mee. Trainer Lukkien, (Van de Looi zat op de tribune vanwege een schorsing), zag het en probeerde langs de kant veel bij te sturen. Het was wachten op de 1-0 voor de blauwvingers, echter kwam deze niet. Fred Benson had de grootste kans, maar zijn schot ging over de goal van Bizot. Tjaronn Chery probeerde het nog van afstand, maar keeper Boer was bij de les.

De tweede helft was leuker om naar te kijken. Zwolle en Groningen maakten er een boeiende wedstrijd van. Kansen over en weer. Bizot moest een paar keer redden. Adorjan had een assist op de schoen, echter zijn pass op de vrijstaande Zivkovic, was veel te scherp. De Trots van het Noorden kwam in de 70e minuut op een 0-1 voorsprong. Notabene Eric Botteghin deed zijn oude club pijn. Een voorzet van Kieftenbeld werd feilloos op waarde geschat door de verdediger, met een rake kopbal was de keeper kansloos. Botteghin speelde al goed, een doelpunt was zijn beloning. PEC op achterstand, de blauwwitten moesten dus komen. Achterin kwam er meer ruimte, alleen Grunn maakte hier te weinig gebruik van. Zwolle kreeg nog kansen, maar Bizot handelde weer scherp. Tevens kon de thuisclub niet overtuigen. Na ruim vijf minuten blessure tijd blies Pol van Boekel voor de laatste keer op zijn fluit. De scheidsrechter, deed weinig verkeerd, dat mag ook wel een keer gezegd worden.

FC Groningen, in cijfers, becijferd door de Boerenmacht-crew.

Marco Bizot: 7
De keeper was weer belangrijk voor het elftal. Bizot hield Groningen op de been door enkele goede reddingen. Straalt veel rust uit, werd nog wel in de verlegenheid gebracht door Burnet, maar de goalie overwon ook die situatie. Werd na de wedstrijd luidkeels toegezongen door het uitvak.

Hans Hateboer 6
Is de laatste tijd minder op dreef. Presteert net voldoende. Hateboer heeft wel druk naar voren, maar doet hier in onze ogen toch te weinig mee. De rechtsback vergeet zijn verdedigende taken niet, en voert dit naar behoren uit.

Johan Kappelhof 6
Speelde een redelijke wedstrijd. Kappelhof heeft wel moeite met ruimte achter de verdediger. Benson was hem meerdere keren de baas. De verdediger herstelde zich gedurende wedstrijd. Toch een vertrouwelijk beeld, Botteghin en Kappelhof in het centrum.

Eric Botteghin 7,5 ( BESTE MAN AAN GRONINGSE ZIJDE )
Voetballen tegen je oude club. Dat blijft toch bijzonder. Botteghin heerste achterin. De verdediger verdedigt met veel druk naar voren. De aanvallers hebben het hier vaak lastig mee. Wel is Groningen kwetsbaar, als er te veel ruimte achter de verdediging ontstaat. In de 70e minuut werd Eric de matchwinnaar. Een rake kopbal, keeper Boer was kansloos.

Lorenzo Burnet 5
Maakte gisteren een onzekere indruk. Had veel moeite met de omschakeling van de tegenstander. Lag bijna aan de basis van de 1-0 voor Zwolle. Een waardeloze terugspeelbal, liep ternauwernood goed af.

Maikel Kieftenbeld 6,5
Speelde op het middenveld naar behoren. Maikel werkt hard, maar vertraagt af en toe het spel en dat komt de FC niet ten goede. Kieftenbeld had wel een keurige assist op Botteghin.

Rasmus Lindgren 6,5
Komt steeds beter in zijn ritme. De Zweed bewaakt de rust op het middenveld, maar soms te! Rasmus pakt veel ballen af, maar verliest ze ook weer makkelijk. Zijn ervaring is voor dit elftal, net als Van der Velden, zeer belangrijk.

Tjaronn Chery 7
De aanvallende middenvelder speelde weer een keurige wedstrijd. Was dwingend aanwezig, vormt met Kostic een mooi tandem. Chery creëert kansen, maar mag soms iets doelgerichter zijn.

Krisztián Adorján 5
De vervanger van Nick van der Velden. De Hongaar bewees zich gister avond niet. De handige speler kan zeker voetballen, maar oogt zeer lui in het veld. Laat opkomende spelers veel lopen, hierdoor ontstaat er veel druk op de achterste linie. Wij zijn van mening, dat Groningen de speler zeker moet overnemen van Liverpool, de potentie is er, alleen moet Adorján meer passie in zijn spel leggen.

Richairo Zivkovic 6
De jongeling was in Zwolle niet in zijn nopjes. Werkt zeer hard, maar had gisteravond geen rendement. Was ook niet tevreden met de mislukte voorzet van Adorján. Als het niet lukt, dan loopt Zivko in het veld te mokken en dat werkt averechts op het team. Tegen NAC weer een nieuwe kans.

Filip Kostic 6,5
Had geen gelukkige wedstrijd. Wel blijft er veel dreiging ontstaan als Kostic de bal heeft. De verdedigers van Zwolle hadden het er maar moeilijk mee. Af en toe dubbele rugdekking en dat zegt dus al genoeg. Loopt het niet bij de vleugelspeler, dan is dat duidelijk te merken.

Yoëll van Nieff 6
Viel in voor Adorjan en had de 2-0 kunnen maken. Van Nieff stond vrij in het zestienmetergebied, maar kon het leer niet drukken.

Andraz Kirm Te kort voor een beoordeling

Dick Lukkien 6
Zijn eerste wedstrijd als hoofdverantwoordelijke. Van de Looi was geschorst. Lukkien vond het gaaf om te doen,maar kon zijn stempel niet drukken.

TEAMPRESTATIE 6,5
Een redelijke pot. Eerste helft matig, tweede helft redelijk. De spelers zijn er van bewust, er staat iets moois te gebeuren. Volgende week weer knallen in de eigen Euroborg.

Door de 0-1 overwinning in Zwolle, heeft Grunn nu negen punten behaald uit drie achtereenvolgende wedstrijden. Vitesse, PSV en Zwolle hadden geen antwoord op groenwit, aankomende vrijdag wacht in de Euroborg NAC uit Breda. We hopen dat Nick van der Velden dan weer van de partij is. De ervaren speler, is toch de motor van het elftal. In Zwolle werd de ervaring gemist van Van der Velden.