Nabeschouwing FC Groningen - NAC

Door Bas ten Hoor 10 reacties

FC Groningen heeft vrijdagavond de vierde achtereenvolgende overwinning geboekt! Thuis in de Euroborg werd NAC Breda verslagen met 2-1. Doordat FC Groningen zichzelf in de eerste twintig minuten vergat te belonen, werd het nog een spannende wedstrijd, waarbij FC Groningen het spel maakte en NAC op de counter loerde. Door een benutte penalty van Nick van der Velden en een geweldige solo van Filip Kostic in de blessuretijd trok de Trots van het Noorden uiteindelijk aan het langste eind.

NAC Breda

De 'Parel van het Zuiden' stond vooraf aan de wedstrijd 15e op de ranglijst en wilde graag 3 punten halen in verband met lijfsbehoud in de Eredivisie. Mocht NAC dit gisteravond gelukt zijn, dan waren ze meteen opgeklommen naar een (tijdelijke) 10e plaats. Trainer Gudelj had zijn meest technische spelers voor dit duel op de bank gelaten en koos vooral voor ervaring en duelkracht in zijn opstelling. Toch was het de thuisclub die het spel maakte en vooral mocht maken. NAC loerde op een kans, en wilde via Elson Hooi en Stipe Perica er snel uitkomen bij een counter. Dit lukte in de eerste helft een paar keer vrij aardig, waarbij Lorenzo Burnet niet vrijuit ging. Na een half uur spelen kreeg Stipe Perica dé kans op de voorsprong. Eerst kon Bizot de inzet nog keren, maar in de rebound werd de goalie verschalkt. Echter stond daar Groningen rechtsback Hans Hateboer goed gesposteerd op de doellijn en kon de bal wegwerken. Tot op heden zijn de meningen nog verdeeld of de bal (helemaal) de lijn was gepasseerd of niet. Feit was dat scheidsrechter Eric Braamhaar en zijn assistenten het niet beoordeelden als een goal. In de tweede helft liet NAC meer van zich zien. Het leek ineens of de club een totaal andere tactiek hanteerde, en kroop uit haar schulp. De ploeg, die doorgaans als een stug, verdedigend elftal wordt getypeerd, maakte het FC Groningen nu ook voetballend lastig. Na de 1-0 van Groningen drong NAC aan en maakte het via een goal van Perica gelijk: 1-1. Dat FC Groningen in de slotminuut de winnende maakte, hakte er hard in bij de spelers. FC Groningen vierde een feestje, NAC droop teleurgesteld af.

FC Groningen

FC Groningen had na de overwinning op PEC Zwolle een goede stap gezet om de play-offs te behalen. Een overwinning op NAC Breda zou bijna een garantiebewijs opleveren voor de play-offs. Groningen, dat het zonder Tjaronn Chery moest stellen, begon zeer gretig aan de wedstrijd. Het was al snel duidelijk dat Filip Kostic de man was waar op gelet moest worden. Gill Swerts had het zwaar te verduren met de Serviër. Zelfs dubbele mandekking was niet genoeg om Kostic af te stoppen; hij dribbelde er gewoon langs of tussendoor. Het enige puntje van kritiek is dat al zijn voorzetten niet aankwamen. Door de afwezigheid van Chery mocht Adorján het proberen op zijn favoriete positie: achter de spits. Adorjan vertolkte met name in het aanvallende gedeelte een prima rol. Echter kon FC Groningen zichzelf in de eerste 20 minuten niet belonen. De openingsgoal bleef uit en zodoende groeide het vertrouwen bij NAC. Veelzeggend was dan ook dat de grootste kans voor NAC was in de eerste helft. Kort na de rust werd Filip Kostic gehaakt in het zestienmetergebied, waardoor Eric Braamhaar gedecideerd naar de stip wees. Nick van der Velden was koelbloedig en schoot de bal onberispelijk hard en halfhoog in de linkerhoek, buiten bereik van Ten Rouwelaar. Het antwoord van NAC liet even op zich wachten, maar een kwartier voor tijd kwam de club uit Breda op gelijke hoogte via Stipe Perica. Hij won vrij gemakkelijk het luchtduel van Wijnaldum, speelde zich vervolgens vrij speelde en schoot van dichtbij binnen. Erwin van de Looi nam geen genoegen met slechts één punt. Hij haalde in het laatste kwartier Adorján, Van der Velden en Lindgren naar de kant en in hun plek kwamen respectievelijk De Leeuw, Kirm en Van Nieff binnen het veld. FC Groningen bleef dringen, maar kwam niet door de stugge defensie van NAC, dat met tien man voor en in het strafschopgebied 'hun punt' aan het verdedigen waren. De meeste mensen hadden zich in de blessuretijd al neergelegd bij een gelijkspel, maar Filip Kostic niet. Een afvallende bal werd niet goed verwerkt door de NAC-defensie en belande aan de rechterkant bij Kostic. Hij dribbelde vervolgens naar de 16, omspeelde ondertussen nog enkele spelers van tegenpartij, en schoot raak. Wat een ontlading! Kostic rende in ongeveer 5 seconden het hele veld over naar de Tonny van Leeuwen tribune om daar de goal te vieren met de supporters (zie hieronder de foto van onze huisfotograaf Jan Koopman). FC Groningen behaalde gisteravond een misschien niet heel mooie of verdiende overwinning, maar het geluk mag ook eens deze kant op vallen!

Het is nog niet officieel, maar zoals Erwin van de Looi het gister in een interview met FOX ook al zei: "Het mag wel raar lopen als wij nu de play-offs niet halen." De achtste plek werd gisteren verstevigd door de overwinning op NAC Breda. Eigenlijk kunnen de play-offs FC Groningen niet meer ontgaan met nog 2 wedstrijden voor de boeg.

De beoordeling van de Boerenmacht crew:

Marco Bizot 7
Prima wedstrijd, de tegengoal viel hem niet te verwijten.

Hans Hateboer 6,5
Redde FC Groningen van een onnodige achterstand in de eerste helft door de bal van de doellijn te halen, verder goed optreden.

Giliano Wijnaldum 5,5
Kwam heel veel op als centrumverdediger maar gevaarlijk werd het vaak niet. Achterin oogt hij zeer nonchalant met het wegwerken van ballen en uitspelen van spelers. Was verantwoordelijk voor de 1-1 van NAC.

Eric Botteghin 7
Speelde tegen zijn oude club een prima pot!

Lorenzo Burnet 6
Werkte hard maar had zijn handen vol aan Elson Hooi. Beging in de tweede helft nog een gruwelijke fout door volledig onder een bal door te gaan. Gelukkig geen consequenties, maar op dit niveau moet dat niet mogen.

Rasmus Lindgren 7
Komt steeds meer diepgang in zijn spel, zowel aanvallend als verdedigend een dikke voldoende!

Maikel Kieftenbeld 7
In deze vorm een absolute meerwaarde voor de FC. Was deze wedstrijd zowel aanvallend als verdedigend zeer aanwezig. Alleen voor de goal ontbreekt nog wat scherpte.

Krisztián Adorján 6,5
Speelde op zijn favoriete positie, deed het prima, maar bij voorzetten was hij vaak nergens te bekennen.

Filip Kostic 8
Leverde veel strijd, kreeg zelfs dubbele mandekking en nog kwam hij er langs. Duidelijke Man of the Match met zijn winnende goal!

Richairo Zivkovic 6
Onzichtbaar in deze wedstrijd.

Nick van der Velden 7
Met een benutte strafschop en een geweldig werkethos kan Nick van der Velden terugkijken op een prima wedstrijd!

Andraz Kirm Te kort voor beoordeling

Yoëll van Nieff Te kort voor beoordeling

Michael de Leeuw Te kort voor beoordeling

Erwin van de Looi 7
Er stond een gemotiveerd elftal en bracht na de gelijkmaker van NAC aanvallende wissels om toch de overwinning in Groningen te houden.

Eric Braamhaar 6,5
Floot over het algemeen een redelijke wedstrijd. Een paar acties van de leidsman konden niet rekenen op veel begrip.

Bekijk hieronder de samenvatting, interviews en foto's van de wedstrijd:

Samenvatting FC Groningen - NAC Breda (FOX)

Interview met Filip Kostic na de wedstrijd (FOX)

Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd (FOX)

Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd (FOX)

Interview met Kees Kwakman na de wedstrijd (FOX)

Interview met Jelle ten Rouwelaar na de wedstrijd (FOX)

Interview met Nebojša Gudelj na de wedstrijd (FOX)

Bekijk hier de fotoreportage van onze fotograaf Jan Koopman.

De stand nu, na de overwinning van FC Groningen op NAC. Voor wat onze concurrenten betreft: Vanavond wacht H'veen in de Adelaarshorst een heet avondje bij Go Ahead, dat lijfsbehoud zeker wil stellen door middel van een overwinning. AZ, dat midweeks is uitgeschakeld door Benfica in de Europa League, neemt het op tegen NEC. NEC staat op de voorlaatste plaats en zal alles geven om rechtstreekse degradatie te voorkomen. Met het nodige geluk kan FC Groningen hoger eindigen dan een achtste plek.