FC Groningen maakt drie goals in Kerkrade en wint met 1-2 tegen Roda JC

Door Hester Swabedissen 8 reacties

De wedstrijd tegen Roda JC zondagmiddag om 14:30 is een belangrijke wedstrijd voor FC Groningen. Bij winst voor onze groen-witte toppers behalen wij de play-offs. Roda staat op de laatste plaats van de Eredivisieranglijst en directe degradatie ligt voor hun akelig dicht op de loer.

Eerste helft:
Roda begon goed aan de wedstrijd. In de derde minuut kwam de bal voor het Groningse doel. Er stond niemand van Roda maar Hateboer besloot Roda een handje te helpen en tikte de bal in eigen doel. 1-0. Roda JC had veel balbezit en was overtuigender dan FC Groningen. De FC speelde slordig waardoor de Koempels veel kansen kregen. Groningen mocht wel iets meer vechten voor de play-offs: Ze leden te veel balverlies en maakten daarna onnodige overtredingen bij het heroveren van de bal. In de 11e minuut kreeg Kappelhof een tik en hierdoor een bloedneus. Hij speelde verder met watjes in zijn neus.

FC Groningen kreeg aan het einde van de eerste helft meer grip op de wedstrijd en kwam beter in het spel, maar de slordige passes bleven, met balverlies als gevolg. Ook Roda speelde slordig. In de 37e minuut kreeg Kostic een grote kans. Zijn schot veranderde van richting, maar Kurto redde knap en Groningen hield er een corner aan over die helaas niets opleverde.

Tweede helft:
Beide teams begonnen wederom matig aan de tweede helft van de wedstrijd. Fledderus maakte een overtreding en Groningen kreeg een vrije trap mee. De poging van Lindgren leek nergens op en ging hoog over. Dat hebben we hem wel eens beter zien doen. In de 54e minuut scoorde groen-wit de gelijkmaker. Tjaronn Chery lobte de bal over de verdediging. Zivkovic nam het leer uitstekend aan en liet keeper Kurto kansloos, 1-1! Na de goede assist van Chery met als gevolg een goal van Zivkovic, kwam Groningen beter in de wedstrijd. Na enkele lelijke overtredingen van de arrogante (zie DIT artikel) Timo Letschert aan de kant van Roda JC, kreeg Letschert in de 58e minuut eindelijk de gele kaart die hij verdiende. In de zes minuten na de 1-1 waren er kansen over en weer maar Groningen won meer duels. Nadat Burnet in de 60e minuut netjes aflegt op Kostic, maakt Kostic de 1-2! De bal schoof laag over de grond in het doel van Kurto. Door dit doelpunt groeide het zelfvertrouwen bij Groningen, de thuisploeg was even de kluts kwijt.

In de 63e minuut vergat Hateboer de bal af te geven, waardoor de 1-3 uitbleef. Een minuut later probeerde Chery het nog met een schot, maar die ging naast. Daarna volgde een counteraanval van Roda, maar Bizot redde knap. Roda bleef jagen, maar zorgvuldig ging het niet. Er volgden een aantal kansen voor de club uit Kerkrade, maar de bal ging er niet in. Na de counter voor FC Groningen volgde een overtreding op Van Der Velden. Hij lag in de zestien, terwijl Zivkovic de bal nog had, maar Van Der Velden bleef zitten, waardoor Zivkovic niet kon voorzetten. De bal werd daarna lelijk verspeeld.

In de 70e minuut kwamen we met tien man te staan. Aanvoerder Maikel Kieftenbeld ontving een directe rode kaart na een grove overtreding. Kieftenbeld had in de eerste helft al een aantal waarschuwingen gekregen van scheidsrechter Liesveld.
73’: De man van de assist van de 1-2, Lorenzo Burnet, werd gewisseld voor Giliano Wijnaldum.
77’: Een schot op doel van Hupperts aan de kant van Roda, maar deze vloog hoog over. Nog geen minuut later werd een enorme kans op een doelpunt door Frank Demouge niet benut. Demouge stond oog in oog met Bizot en knalde de bal met redelijk hoge snelheid precies in de armen van de Groningse doelman. 79’: Wissel Nick van der Velden - Yoëll van Nieff. In de slotfase overheerste Roda enorm. Niet onlogisch met een man meer, een achterstand en directe degradatie hijgend in de nek. In de 80e minuut kreeg de nummer 24 van Roda, Powel, een grote kans, maar schoot hem net links naast het doel van Bizot. Toen volgden er een aantal blessures. Powel, kreeg de schoen van Rasmus Lingren in zijn gezicht en moest naar de kant om behandeld te worden. Tegelijkertijd kwam aan de kant van Groningen Kappelhof in botsing met Demouge en Bizot en ook hij moest kort naar de kant.

Het was een spannende slotfase en het is voor Roda alles of niets. De ene schietkans na de andere schietkans voor de Koempels, maar geluk was niet aan de zijde van de thuisploeg. 90’: Wissel Filip Kostic – Andraz Kirm. De vierde man gaf maar liefst vijf minuten blessuretijd aan. Erg gunstig voor Roda.
In de 92e minuut maakte Letschert opnieuw een overtreding en beukte ditmaal de jonge Zivkovic onderuit. Letschert speelde bijzonder hard tegen zijn oude team, zeer onsportief. In minuut 94’ kreeg oud-Groningenspeler Fledderus nog een enorme kopkans, maar hij koptennet naast. FC poeierde de bal maar weer eens uitzichtloos naar voren. De laatste kans was wederom voor Powel, maar ook die ging er niet in. Het fluitsignaal klonk, Groningen wint met 1-2 uit tegen Roda JC. De play-offs zijn gehaald.