Nabeschouwing Roda JC - FC Groningen

Door Bas ten Hoor 0 reacties

FC Groningen heeft gisteren definitief de play-offs veiliggesteld! Door een clubrecord uit het seizoen 2007/2008 te evenaren (5 wedstrijden achtereenvolgend winnend af te sluiten) staat het momenteel zevende op de ranglijst. FC Groningen stond na 3 minuten speeltijd al met 1-0 achter door een goal van Hans Hateboer. Na een gezapige eerste helft, stelde FC Groningen al snel orde op zaken in de tweede helft. Via goals van Richairo Zivkovic en Filip Kostic kwam de Trots van het Noorden op een voorsprong te staan, die het uiteindelijk niet meer weggaf. Ook een domme rode kaart van Maikel Kieftenbeld in de 70e minuut kon geen roet in het eten gooien.

Roda JC

De Koempels waren gebrand om te winnen, lijfsbehoud stond namelijk op het spel. De club uit Kerkrade bezette voor de wedstrijd de allerlaatste plek en stoomde rechtstreeks af op rechtstreekse degradatie. NEC bezette op de ranglijst de 17e positie, met 3 punten meer dan Roda. Mocht NEC minimaal 1 punt hadden gehaald tegen FC Twente, en Roda JC had verloren in eigen huis van FC Groningen, dan was directe degradatie een feit. Vandaar dat het ook geen verrassing was dat Roda JC een stuk feller aan de wedstrijd begon dan Groningen gisteren. Dit resulteerde al snel in een goal voor Roda. Timo Letschert (ja u kent hem nog, de moeilijke jongen die FC Groningen in de winterstop heeft verlaten en afgelopen week in Limburg uitgebreid op de situatie in ging in een tv-uitzending en o.a. zei dat 'FC Groningen niet zoveel voorstelde') gaf de bal voor, en Hans Hateboer tikte de bal in eigen goal. Het eerste kwartier hadden de Limburgers het betere van het spel en was hun intentie wel duidelijk: ze wilden per se niet verliezen. FC Groningen daarentegen leek het prima te vinden en liep constant achter de feiten aan. Nadat Roda JC na een minuut of 30 even uitgeblust was kwam de Trots van het Noorden iets beter in het spel. In de tweede helft keek Roda relatief snel tegen een 1-2 achterstand aan. Dat was het moment dat er rijkelijk tranen vloeiden over de wangen bij de supporters in Kerkrade. Na de achterstand kregen oud Groninger Berry Powel en invaller Frank Demouge nog enkele kansen op een aansluitingstreffer, maar benutten dit niet.

FC Groningen

FC Groningen begon zeer zwak aan de wedstrijd. Wetende dat er bijna twee weken voorbereidingstijd was en je tegen de hekkensluiter speelt, die er alles aan zal doen om voor lijfsbehoud te knokken, zag het er vrij triest uit dat de spelers van FC Groningen blijkbaar niet voorbereid waren op de inzet van de Koempels. De Trots van het Noorden leek het eerst ook wel prima te vinden, ondanks een snelle 1-0 achterstand. Pas na de rust werden de werkelijke intenties van FC Groningen duidelijk: de play-offs moesten worden veiliggesteld. Binnen een tijdsbestek van 7 minuten maakte FC Groningen twee goals (Zivkovic en Kostic) en stond het in de 60e minuut voor. Er gebeurde niet heel veel spectaculairs meer, totdat Maikel Kieftenbeld besloot een harde onnodige overtreding te maken op Anouar Kali vlakbij de middenlijn. Arbiter Liesveld kon niet veel anders dan de rode kaart trekken. Deze rode kaart kost hem de thuisduels in de Euroborg tegen Heracles en de eerste play-off wedstrijd. Betekent dit dat Kieftenbeld zijn laatste duel in de Euroborg heeft gespeeld voor FC Groningen, aangezien hij na dit seizoen transfervrij is? Met een man minder bleef FC Groningen de wedstrijd controleren, echter rook Roda JC dat er nog iets te halen viel. Het kreeg ook nog enkele gevaarlijke kansen, maar 1-2 was ook de eindstand in Kerkrade.

FC Groningen vierde feest, heel Kerkrade was gevuld met tranen vanwege het dichtbij komende degradatie. Echter is er nog hoop voor de Koempels: NEC moet het volgende speelronde opnemen tegen Ajax, terwijl Roda op bezoek gaat bij Go Ahead Eagles. Mocht Roda JC winnen en NEC verliezen, dan degradeert NEC alsnog rechtstreeks en belandt Roda JC in de play-offs voor promotie/degradatie. FC Groningen is inmiddels zeker van play-offs en staat op dit moment zelfs 7e, aangezien AZ niet wist te winnen in Den Haag gisteren. Zoals de stand nu is, zou de Trots van het Noorden het moeten opnemen tegen de dorpelingen. Iedereen kijkt uit naar deze tegenstander voor de play-offs. De friezen mogen dan in dit seizoen in onderlinge duels beter gepresteerd hebben, de enige echte Trots van het Noorden zit nu in een geweldige flow en aast op revanche. Mocht het een en ander nog veranderen op de ranglijst tussen de plekken 4 en 8, dan kunnen wij ook nog PSV of Vitesse treffen. Wie het ook is, het maakt niet uit, laat maar komen!

De beoordeling van de Boerenmacht crew:

Marco Bizot 6,5
Paar goede reddingen, werd wel onzeker bij zoveel terugspeelballen van de verdediging.

Hans Hateboer 5,5
Pikte nog een goaltje mee... alleen jammer in het verkeerde doel. Verder voldoende gespeeld.

Johan Kappelhof 6
Voldoende, was echter wel vrij onzichtbaar.

Eric Botteghin 6
Veel opruim werkzaamheden verricht, verder opbouwend wat minder deze wedstrijd.

Lorenzo Burnet 6,5
Speelde een aardige wedstrijd en had een goede assist op Kostic bij de winnende goal!

Rasmus Lindgren 6
Gewoon voldoende.

Maikel Kieftenbeld 5
Viel helaas alleen op door zijn harde, domme overtreding waarmee hij het team in diskrediet bracht.

Tjaronn Chery 6
Komt altijd dreigin uit van Chery, hij moet echter niet altijd willen scoren vanaf de middenlijn..

Filip Kostic 6,5
Op de goal na viel hij amper op. Toch wederom beslissend voor dit elftal, ook op een moment dat hij niet een geweldige wedstrijd speelde!

Richairo Zivkovic 6,5
Mooie goal, zonde dat het talent afdruipt naar Amsterdam..

Nick van der Velden 6
Zijn beter gewend van Van der Velden!

Andraz Kirm Te kort voor beoordeling

Yoëll van Nieff Te kort voor beoordeling

Giliano Wijnaldum Te kort voor beoordeling

Erwin van de Looi 6
Zijn team werd in de eerste helft overrompeld door de inzet van Roda JC. Dit was toch te verwachten geweest. Heeft zijn spelers wel goed gemotiveerd voor de tweede helft.

Richard Liesveld 6,5
Floot een prima wedstrijd, die rode kaart was niets op af te dingen. Hij had alleen Letschert nog van het veld moeten sturen vanwege allerlei irritante acties.

Interview met Jon Dahl Tomasson na afloop van de wedstrijd

Zaterdagavond is de laatste Eredivisie speelronde, afgezien van de play-offs. Thuis in de Euroborg wacht Heracles Almelo een heet avondje. FC Groningen heeft 5 wedstrijden achter elkaar gewonnen en wil deze vorm doorzetten zodat het lekker de play-offs in gaat!

Wie hopen jullie dat de tegenstander wordt in de play-offs?