Nabeschouwing FC Groningen - Vitesse 1-0

Door Thijs Faber 0 reacties

FC Groningen heeft in haar eigen Euroborg een eerste stap gezet richting een plek in de finale voor de play-offs voor Europees Voetbal. In een niet al te spectaculair duel, wat vooral de indruk gaf van een schaakspel, won de Trots van het Noorden met 1-0 van Vitesse. Het enige doelpunt viel pas in de 88ste minuut, Lorenzo Burnet was de gevierde man.

Eerste helft
Het eerste bedrijf was, zeker voor de neutrale toeschouwer, een saaie bedoening. FC Groningen begon dan wel voortvarend, maar binnen een paar minuten nam Vitesse het veldoverwicht over. Dit resulteerde in een paar aanvallen van de Geel-Zwarten maar blaffende honde bijten niet, zo bleek in het eerste kwartier. Na 13 minuten kwam er wat sensatie in het duel, arbiter Van Boekel legde de bal op de stip na een overtreding van Rasmus Lindgren, een terechte penalty. Atsu mocht de 0-1 gaan maken maar verzuimde dat te doen, zijn slecht ingeschoten penalty kon makkelijk gestopt worden door FC keeper Marco Bizot. Er was hoop op de tribune dat deze redding misschien een positieve impuls zou zijn voor het elftal van Erwin van der Looi maar dit gebeurde helaas niet. Hoogtepunt was de penalty shoot-out van Kids United, die met luid gejuich werden ontvangen in de Groene Hel.

Tweede helft
Binnen 2 minuten in de tweede helft wist de FC al meteen een enorme kans te creëren om op voorsprong te komen tegen Vitesse. Nick van der Velden kopte terug op Richairo Zivkovic die op zijn beurt een kopbal op het doel van Piet Velthuizen vuurde. Laatstgenoemde wist echter de bal uit zijn doel te houden het een mooie redding. Desalniettemin was het voor het publiek prettig dat de FC wat aanvallende intentie toonde. Helaas wist de FC deze intentie niet vast te houden en kwam de wedstrijd alweer snel terug in het ritme uit de eerste helft: Vitesse had het balbezit, FC Groningen loerde op de counter. Deze tactiek had de vorige keer ook prima gewerkt tegen Vitesse (3-1) maar het probleem was dat de FC de bal te moeilijk in de ploeg kon houden, een bal 3 of 4 keer rondspelen lukte vaak al niet en het publiek begon wat te mopperen. Erwin van de Looi zag zijn ploeg het moeilijk hebben en bracht Michael de Leeuw in de ploeg, Nick van der Velden verliet het veld. Het leek er op dat de wedstrijd zou eindigen in 0-0 maar in de 88ste minuut jaagde De Leeuw goed door waardoor Vitesse de bal in het strafschopgebied verloor, Lorenzo Burnet twijfelde geen moment, de kleine linksback pikte de bal op en schoot met de buitenkant van zijn linker schoen de 1-0 binnen. De Euroborg ontplofte, was dit dan het doelpunt wat de FC richting de finale brengt? De tijd zal het leren!

Cijfers van het Boerenmachtpanel:

Marco Bizot: 7 - degelijke wedstrijd, stopte een penalty

Lorenzo Burnet: 8 - was werkelijk overal, maakte Vitesse haar corners ongevaarlijk, verreweg de Man of the Match

Eric Botteghin: 6,5 - was weer het slot op de deur

Johan Kappelhof: 6 - speelde redelijk, ook op de rechtsback positie

Hans Hateboer: 6 - speelde een degelijke wedstrijd, weinig op aan te merken

Rasmus Lindgren: 6,5 - Was ontzettend fel, maar soms ongecontroleerd, jammer van de penalty

Yoël van Nieff: 6 - Redelijke wedstrijd, had wel veel balverlies

Tjaronn Chery:  6,5 - Veel acties mislukten, desalniettemin een belangrijke speler

Nick van der Velden: 6,5 - Bracht positieve energie in de ploeg

Richairo Zivkovic: 6 - Op één kans na niet gezien

Filip Kostic: 5,5 -  Matige wedstrijd, niet veel acties lukten, tweede helft beter

Giliano Wijnaldum: 7 - keurige invalbeurt

Michael de Leeuw: 7,5 - komt veel dreiging van af. Met hem erbij meer voetballend vermogen. Bracht de energie die de ploeg nodig had

Trainer Erwin van de Looi: 7 - Heeft zijn ploeg de wedstijd tactisch laten winnen

Scheidsrechter Pol van Boekel: 5,5 - Floot best redelijk, consequentie was vaak een beetje zoek

FC Groningen speelt zaterdag de return in Sporthal de GelreDome.